Nogomet

HNS: Problemi oko opreme

Davor Drobina • srijeda, 10.05.2000.


Blažević i Srebrić (dp)

Problem sa opremom naših "vatrenih" nažalost ostaje jedna od ključnih problema Hrvatskog nogometnog saveza.

Ćiro Blažević i Zorislav Srebrić su na današnjoj pressici pokušali novinarima objasniti i približiti veličinu tog problema, ali i zbog čega se on odugovlači...

Problem sa opremom naših "vatrenih" nažalost ostaje jedna od ključnih problema Hrvatskog nogometnog saveza. Ćiro Blažević i Zorislav Srebirć su na današnjoj pressici pokušali novinarima objasniti i približiti veličinu tog problema, ali i zbog čega se on odugovlači.

Ćiro je bio nešto grublji: "U Austriji smo izgledali ko.." - očigledno nije mogao naći pravu riječ za opremu kojom je A selekcija raspolagala, te nastavio u povišenom tonu: "Nitko nam ništa ne daje, to je istina. Srebrić i Marković trče po Europi da nabave sponzora i da riješe taj vitalan problem. Pod hitno to moramo srediti." Na pitanje koje su sva imena u igri, Ćiro je počeo nabrajati: "Nike, Adidas - mada on nije pokazao preveliki interes, Puma i još uvijek je u igri Lotto."

Tajnik Zorislav Srebrić je daleko smirenijim tonom objašnjavao trenutnu situaciju: "Ponuda imamo i ostali su sitni detalji za dogovor, ali vrlo bitni detalji. Mi tražimo ono što nam pripada prema rejtingu na Svjetskom prvenstvu, dok nam oni nude tretman s obzirom na veličinu hrvatskog tržišta." Sa smiješkom na licu je prisutnim novinarima objasnio jedan od tih sitnih "detalja", ali koji pokazuje koliki respekt imaju "vatrenih": "Svaki dobavljač opreme daje bonus za sudjelovanje na Europskom i Svjetskom prvenstvu, pa tako i za ulazak u osminu finala, polufinale i finale. Sada kad su vidjeli da mi neke od tih ciljeva možemo dostići, postali su malo oprezniji oko visine tog bonusa. Recimo, Lotto je bio širokogrudan, vjerojatno nisu mislili da možemo otići toliko daleko. Tu jednostavno treba imati puno strpljivosti i živaca." - završio je Srebrić priču o sponzoru.

Što se tiče nastupa naših reprezentacija, dakako da se najviše riječi posvetilo predstojećem nastupu A selekcije 20. svibnja protiv Francuske. "Za dobrobit Hrvatske nacije potrebno je pobijediti Francuze" - ispalio je naš izbornik, i uz lagano podizanje tona nastavio: "nama je pobjeda protiv svjetskog prvaka imperativ. Jednostavno je meni najbitnije uvjeriti naše reprezentativce da mogu pobijediti Francuze."

Cigareta, nervoza..ali inspiriran hrvatskom kvalitetom bez obzira na protivnika. (Snimio: Dražen Patarčić)

Dotakao se i uvjeta koji su Francuzi postavljali za ovu prijateljsku utakmicu: "Tražili su televizijska prava, dali smo im. Tražili su i 100.000 USD, i to smo im dali." - ogorčenim tonom je to iznio Blažević, ali i s time je htio implicirati koliko je ta utakmica bitna, a pobjeda, da ne pričamo.

Doznali smo i da nikakvih bitnijih promjena u sastavu za sraz s "Galskim pijetlovima" neće biti. Zanimao nas je i izbornikov pogled na nedavna Poljudska zbivanja: "Problem koji je izbio u Splitu je svjetskih razmjera. Ja sam uvjeren da to nije proizišlo iz problema kojem se pripisuje." Te moramo reći vrlo optimistično završio: "Ja se nadam da se to više neće ponoviti."

Osvrnulo se i na pripreme naše mlade reprezentacije U-21 i obznanilo da pripreme počinju u ponedjeljak (15.5.) i traju sve do nedjelje (21.5.), nakon čega će naši mali "vatreni" u Čatež i 25.5. putuju u Slovačku na EP. Što se tiče ostalih selekcija, prva slijedeća utakmica je Hrvatske i Austrije (U-18) 17.5. u Vrbovcu sa početkom u 17 sati, zatim između Slovenije i Hrvatske u Mirop kupu (U-20) 18.5 na stadionu NK Križevci (20 km od Murske Sobote) sa početkom u 17 sati i reprezentacija U-16 će odigrati prijateljsku utakmicu protiv Austrije 23 i 24. 5. i to obje u Austriji.

Što se tiče naših ženske nogometne reprezentacije, ona će na gostovanje u Škotsku protiv istoimenog domaćina za plasman na Europsko prvenstvo, utakmica će se odigrati 14.5. u mjestu Stirling (Forthbank stadion) sa početkom u 14 sati.

Na kraju je riječ dobio i povjerenik lige Ante Martinac i odmah je iznio svoju (očekivanu) odluku da Dinamo- Hajduk (33. kolo) proglasi utakmicom visokog rizika, a što se tiče određivanja koja će još subotnja utakmica imati isti karakter, odrediti će se sutra (11.5.).

Ujedno od danas su suspendirani (ponovo) Vukovar´91 (dug Cibaliji) i Šibenik (dug službenim osobama), ali uz konstataciju da ako u međuvremenu podmire dug (do subote) mogu nastupiti u zadnjem kolu 1.HNL. Martinac nam se požalio kako mu je jučer čitav dan mobitel bio opsjedan za razno raznim izjavama kako će Cibalia pustiti Vukovaru´91 da pobjedi u Vinkovcima, ali je sa olakšanjem dodao "nije sve crno kako izgleda" i da je jučerašnja utakmica između spomenuta dva kluba pokazala kako su sve te priče bile neutemeljene.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!