Nogomet

HNS s Tomčićem o promjeni Zakona o sportu!

Goran Klarić • petak, 12.05.2000.


Ekipa koja je "odgovorna" za sve! (dp)

Novi Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza je i na svojoj drugoj sjednici potvrdio vjernost Prvoj HNL sa 16 kluba, izglasanoj u veljači na Skupštini HNS-a. Tako je nakon trosatne sjednice IO-a objavljeno je da će HNS-ova delegacija predvođena predsjednikom Markovićem sljedećeg tjedna razgovarati s predsjendikom Sabora RH Zlatkom Tomčićem o promjeni Zakona o sportu. Naime, HNS-u se žuri da se novi sustav primjeni već od jeseni.

Danas poslije podne, nešto malo poslije 14 sati, Izvršni odbor HNS-a završio je svoju drugu sjednicu po redu u trajanju od nešto više od tri puna sata.


Svoja mjesta članovi IO su prepustili novinarima (Snimio: Dražen Patarčić)

Dnevni red se sastojao od šest točaka. Nakon usvajanja zapisnika sa prve sjednice, IO je donio neke zaključke na temu odigravanja utakmica i nereda na stadionima i oko njih, kojih smo svjedoci proteklih tjedana. Zaključeno je kako je ažurirano stanje za preostale susrete, te kako u vremenu od prvog zasjedanja pa do danas nije bilo većih izgreda, osim napada na Agića u Rijeci, što je klasificirano kao individualni sukob.

Uoči derbija nad derbijima, kako ga neki nazivaju, između Hajduka i Dinama, čelnici MUP-a i oba kluba uskladili su mjere i aktivnosti koje su potrebne kako bi ti događaji stvarno bili sportski, a ne nekakvi drugi.

Spomenute su i brojne aktivnosti naših raznih reprezentacija, najbolje "A" selekcije, mlade (U-21) reprezentacije, juniora (U-18), te ženske reprezentacije. Određeno je vodstvo HNS-a koje će predvoditi mlade "kockaste" u Slovačkoj: Buljan, Galić, Ivančić, Djedović i dakako predsjednik Marković kao službeni predstavnik Uefe.

Zasigurno najzanimljiviji dio cijele sjednice IO-a bio je onaj koji iziskuje kreiranje kalendara natjecanja klubova za sljedeću sezonu 2000./2001. On za sada nije konačan, IO čeka stav Udruženja klubova, iz kojeg su već došle određene reakcije koje ukazuju na to da je zamišljeni početak prvenstva za 29.7. 2000. preuranjen termin za početak sezone; i drugi razlog, onaj od "nacionalne" važnosti, o načinu odigravanja prvenstva. Izvršni odbor jednoglasno podržava stav skupštine HNS-a, a to je, podsjetimo, poznata "liga 16".


Anđelko Herjavec u "ugodnom"razgovoru sa Vlatkom Markovićem (Snimio: Dražen Patarčić)

Kako doznajemo delegacija HNS-a: Katalenić, Ivančić, Brleković i Marković, sljedeći će tjedan posjetiti predsjednika Sabora Tomčića, kako bi zajedno utvrdili ono što je najbolje za Hrvatski nogomet. Kako doznajemo, HSS će biti predlagatelj amandmana na zakon o sportskim natjecanjima, koji bi omogućio mijenjanje natjecanja u roku tri mjeseca, a ne kao do sada u roku godinu dana. Po svemu sudeći vodstvo HNS je uvjereno u brz prolazak prijedloga izmjene zakona kroz Sabor, jer kako kažu: "U srijedu 17. svibnja nakon sjednice IO, što se tiče kalendara bit će sve poznato!"

Dodajmo i to da je donešena odluka kako će se sljedeće finale kupa Hrvatske odigravati na neki značajan dan, koji će po izjavi gospodina Ivančića biti 31. svibnja ili Dan državnosti. Isto tako Super Kup odigravat će se ubuduće najkasnije sedam dana prije početka prvenstva. Postajala je zamisao da se Super Kup igra negdje drugdje, no po riječima Srebrića većina IO je ipak odlučila da se odigrava u Zagrebu. U slučaju NK Imotski IO je odlučio da taj klub mora odigrati utakmice koje nije odigrao u najkraćem mogučem roku, dok ljudi odgovorni za neigranje kluba u tih par kola, moraju snositi određenu odgovornost.

Na temu financiranja, zaključeno je da će HNS financirati sve klubove od dana današnjeg, ali će ta finacijska pomoć biti iskazana samo u opremi, nema više gotovine.

Potpisan je sponzorski ugovor između Croatia Bus-a i HNS na vremenski rok od godine dana, ali suma koja je dogovorena nije za javnost kažu u Izvršnom odbrou. I još jedna zanimljivost. Reprezentacija hrvatske u malom nogometu dobila je nagradu od HNS-a za plasman na svjetsko nogometno prvenstvo u Gvatemali.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!