Ostali sportovi

SP u hokeju: Češka i Slovačka u finalu

Ivor Krapac • petak, 12.05.2000.

Hokejaški reprezentativci Slovačke napravili su još jedno veliko iznenađenje i plasirali se tamo gdje ih prije početka svjetskog prvenstva A-skupine hokeja na ledu nitko nije očekivao. Mnogobrojna finska navijačka vojska u dvorani Ice Palace u St. Petersburgu ipak se morala pomiriti s porazom i odlaskom u borbu za broncu. Slovaci će, pak, u nedjelju prvi put u povijesti svog hokeja biti u finalu i u prilici uzeti svjetsko zlato.

Rezultati polufinala:

Slovačka - Finska 3-1(2-0, 1-1, 0-0)
Češka - Kanada 2-1(1-1, 0-0, 1-0)

Prva trećina bila je kobna za sve finske nade u drugi uzastopni ulazak u finale SP-a. Pogoci Jana Pardavya u 7. minuti, te najveće slovačke zvijezde Miroslava Satana pet minuta kasnije (s igračem više) odveli su Fince u ponor iz kojeg se više nisu izvukli. Kod prvog slovačkog pogotka "zabrljao" je, izgubivši pak u nezgodnoj zoni, Antti-Jussi Niemi, a kod drugog veliku krivicu snosi vratar Vesa Toskala koji je "sjajnom asistencijom" uposlio Satana. Finci nisu do odmora uspjeli izvesti niti jednu opasnu akciju, pa su Slovaci prilično lako zadržali veliku prednost.

Početak druge trećine donio je posve drugačiji pristup Finaca, što je "upalilo" u 25.minuti, kada se zahvaljujući pogotku Tonija Lydmana vraćaju u utakmicu. Njihove ambicije bile su, međutim, vrlo brzo smirene jer nakon samo 33 sekunde Richard Kapus brzim prodorom i vještim varanjem Toskale postavlja konačnih 3-1. Do kraja utakmice Slovaci su vrlo vješto sprečavali sve finske napade, a povremeno su i vrlo opasno prijetili dosta nesigurnom finskom vrataru. Posljednji zvuk sirene donio je veliko slovačko slavlje koje su objektivni finski navijači popratili pljeskom.

Finale: Češka - Slovačka

Drugog finalista donijela je odlična utakmica između dvaju velikih suparnika, Češke i Kanade. Na kraju su se radovali branitelji naslova, Česi, no ne bi bilo ne zasluženo niti da su Kanađani otišli u borbu za zlato. Početak utakmice donio je veliku izjednačenost, no pogodaka nije bilo do tri minute prije odmora, kada Čehe u vodstvo dovodi David Vyborny, u situaciji s igračem više. Samo 33 sekunde trebale su Kanađanima za izjednačenje, kojeg postiže Brad Isbister. Druga trećina donijela je dinamičnu igru i nadmoć "javorovih listova", dok su Česi prijetili uglavnom iz kontri. Promjene rezultata nije bilo, prvenstveno zahvaljujući odličnom izdanju oba vratara, kanadskog Josea Theodorea i, osobito češkog Romana Cechmaneka.

Za treće mjesto: Finska - Kanada

Kanađani posljednju trećinu započinju napadački i tada se čini da su oni bliži odlučujućem pogotku. Radovali su se, međutim, Česi, koji u 52.minuti osiguravaju pobjedu iznenadnim golom Roberta Reichela. Dobar dio zasluga za ovaj pogodak snosi i vratar Theodore, koji je ne odveć jaki Reichelov udarac propustio kroz noge u mrežu. Kanađani nakon toga više nisu smogli snage za povratak u utakmicu, pa su češki hokejaši bez većih problema održali rezultat i izborili priliku za obranu naslova svjetskog prvaka.

Finale se igra u nedjelju, a branitelji naslova su veliki favoriti protiv svojih bivših sunarodnjaka, dobrim dijelom i zbog činjenice što su već uspjeli savladati Slovake na ovom prvenstvu, uvjerljivo, rezultatom 6-2. No, Slovaci se dižu u formi i sigurno će dati sve od sebe da naprave novo veliko iznenađenje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!