Nogomet

Dinamo - Hajduk: Slavlje modrih u Maksimiru

Davor Sajko • subota, 13.05.2000.

NK Dinamo - HNK Hajduk 3:1 (2:0)

Mjesto: Zagreb, stadion Maksimir
Gledatelja: 15.000
Suci: Katuša (Čakovec), Slivar (Valpovo), Petrović (Valpovo), Kurtović (Osijek)

NK Dinamo: Butina 5.5, Tokić 6, Sedloski 6, Šabić 5.5 (Pilipović 5.5 od 61.), Mujčin 6, Šarić 5.5, M. Cvitanović 6, I. Cvitanović 6.5, Tomas 6, Bišćan 6.5 (Pavlović -, od 73.), Šokota 6.5 (Mikić 6, od 61.)Trener: Marijan Vlak

HNK Hajduk: Pletikosa 5, Đuzelov 6, Grdić 5.5, Musa 5.5 (Srna -, od 68.), Baturina 5 (Deranja 6, od 51.), Leko 5 (Carević -, od 79.), Jažić 5.5, Vuković 5.5, Bulat 5.5, Miše 5, Bilić 6. Trener: Petar Nadoveza

Strijelci: 1:0 - Igor Bišćan (20); 2:0 - Goce Sedloski (28); 3:0 - Tomo Šokota (46); 3:1 - Zvonimir Deranja (85)
Žuti kartoni: Sedloski, Šokota, Šabić, Bišćan za Dinamo; Pletikosa, Miše, Srna za Hajduk
Crveni kartoni: Mikić za Dinamo; Srna za Hajduk.

Susret između Dinama i Hajduka imao je uvertiru u popodnevnim satima kada su na maksimirskom travnjaku snage odmjerile ekipe Dinama 1982. i Bad Blue Boysa. Bolji su bili Dinamovci, koji su slavili rezultatom 3:0.

Međutim, to nije bio kraj slavljeničkog ugođaja na maksimirskom stadionu. Prije samog početka susreta na teren je istrčao Mladen Bodalec, pjevač Prljavog kazališta, i uz pomoć prepunog sjevera otpjevao "pjesmu stoljeća" - Mojoj majci. Iako je Torcida najavljivala svoj dolazak u Zagreb na posljednji ovogodišnji derbi, južna je tribina početak susreta dočekala prazna. Prvi je to puta da se Torcida u Zagrebu nije pojavila, na južnoj tribini osim redara i policije bilo je prisutno tek nekoliko navijača Hajduka.

Vatrena uvertira u ovaj susret nije se preselila i na teren. Susret je počeo mirno. Obje su momčadi čekale pogrešku koju bi pokušali pretvoriti u pogodak. Laganu terensku inicijativu u početnim minutama susreta imali su domaći igrači, međutim bez konkretne završnice. Prvu su priliku za vodstvo propustili domaći. Šokota se nije najbolje snašao u drugoj minuti, kada je imao priliku s nekoliko metara savladati Platikosu.

Nekoliko minuta kasnije Cvitanović je bio u prilici za pogodak, ali je bio neprecizan. Pritisak Dinama nije jenjavao i u šestoj minuti iznenada se u prilici našao Bišćan, ali je njegov udarac s nekoliko metara završio preko vratiju.


Pletiksa na zemlji, lopta u mreži, slavlje modrih (Snimio: Dražen Patarčić)

Hajduk je tijekom prvog poluvremena imao samo jednu izgledniju priliku, kada je Leko izbio pred Butinu, koji je bio za trenutak brži i otklonio opasnost za svoja vrata.

1:0 - Korner je s lijeve strane izveo Šabić. U sredini se u gužvi najbolje snašao Bišćan koji je glavom, a možda i rukom, ugurao loptu u gol. Pletikosa, nezadovoljan što je pogodak bio priznat, protestira kod pokrajinskog suca, za što ga sudac Katuša nagrađuje žutim kartonom.

2:0 - Ovaj je put korner bio s desne strane. Ubačenu je loptu prvo u gužvi na vrata uputio Bišćan, ali Pletikosa je uspio odbiti loptu, koju je s nekoliko metara Sedloski "zakucao" pod prečku.


Leko onemogućio Pletikosu da sačuva mrežu kod drugog zgoditka Dinama (Snimio: Dražen Patarčić)

Do kraja poluvremena jedina zanimljiva situacija odigrala se u 33. minuti, kad je Bišćan prvo okrenuo Hajdukov srednji red, a nakon toga i obranu, da bi bio srušen na rubu šesnaeterca. Međutim, sudac je pustio prednost, a Šokota biva srušen u kaznenom prostoru. Sudac samo odmahuje rukom. Dinamo je u prvom poluvremenu uspio neutralizirati Leku, a nitko drugi u Hajduku nije bio raspoložen.

Dinamo je incijativu iz prvog poluvremena nastavio i u drugom. Rezultiralo je to brzim pogotkom početkom drugog poluvremena, u 46. minuti.

3:0 - Slobodni udarac s dvadesetak metara od Pletikosinih vratiju izveo je Šokota. Lopta je pogodila jednog od Hajdukovih igrača u živom zidu, prevarila Pletikosu i završila u golu.

Dinamo je nastavljao s napadima, a ulaskom Deranje u 51. minuti Hajduk je dobio na svježini, što je rezultiralo prvom pravom prilikom u 56. minuti. Po desnoj strani probio se Deranja, centrirao, lopta je prevarila Dinamovu obranu, a Jažić s nekoliko metara loptu umjesto u gol šalje u gol-aut.

Video: Zastave i gromolasna podrška BBB
Video: Sjever u pjesmi!!

Osim te prilike Hajduk je rijetko dolazio u prilike za pogodak, dok je Dinamo redao priliku za prilikom koju Dinamovi napadači nisu koristili. Iako svojim odluka nije izravno utjecao na rezultat, sudac Katuša bio je najlošiji pojedinac na terenu. Svojim čudnim odlukama iritirao je igrače obiju momčadi.

Posebna priča ovog derbija bili su Bad Blue Boysi koji su napunili sjevernu tribinu i tijekom cijelog susreta bili dvanaesti igrač Dinama. Pjesma i navijanje nisu prestajali. Slavlje je počelo dvadeetak minuta prije kraja susreta kada se na noge dignuo cijeli stadion, a erupcija je nastala kad je sudac odsvirao kraj susreta. Igrači su svoju radost podijelili s BBB na sjeveru.

Dodatnu živost u igru plavih unio je ulazak Mikića, koji je zamijenio danas odličnog Šokotu. U nekoliko je navrata na kušnju stavljao Pletikosu. U 80. minuti došlo je do uzbuđenja. Mladi Srna laktom je udario Pavlovića, a Mikić je dotrčao do Srne i bespotrebno ga odgurnuo. U tom trenutku skočili su igrači obiju momčadi i malo je nedostajalo da ne počne opća tuča. Kada se situacija smirila sudac Katuša pokazao je obojici put u svlačionicu.

3:1 - U jednom od rijetkih protunapada Hajduka najbolje se snašao Deranja, koji je iskoristio nesigurnost plave obrane i kraj nemoćnog Butine uspio smanjiti rezultat na 3:1.

Video: Slavlje zaliveno šampanjcem

Bespotrebna nervoza krajem susreta pokvarila je današnji derbi u kojem je Dinamo bio puno bolja momčad i na kraju je mogao svoj peti uzastopni naslov potvrditi i većom pobjedom.

Izjave trenera

Petar Nadoveza, trener Hajduka
"Bila je to dobra utakmica i Dinamo je zasluženo pobijedio, pogotovo u prvom poluvremenu."
Smatrate da je prednost Dinama od 14 bodova na kraju prvenstva zaslužena?
"Nitko Dinamo nije dao te bodove. Igrači su te bodove zaslužili na terenu tako da to uopće nije upitno."
Da li je danas bilo nekakog skrivanja s obzirom na utakmicu u utorak?
"Ne, nije bilo nikakvog skrivanja. Bilić i Vučko vuku te ozlijede veće duže vrijeme i nadam se da će biti spremni za utorak."
Hoće li Bilić biti spreman za utorak?
"Morat će biti spreman. Bio je kod spcijaliste u Njemačkoj na pregledu i mislim da će biti spreman za uzvratnu utakmicu Kupa u utorak."
Tko po Vama ima prednost u utorak?
"Vidjeli ste danas, sve je dostižno, ali mislim da je 60:40 za nas. Odlučit će igrači s jačim živcima."

Marijan Vlak, trener Dinama
"Utakmica je bila puno kvalitetnije od prošlog derbija. Bili smo puno bolji od Hajduka pogotov u prvom poluvremenu. Ovom bi priliko želio čestitati svojim igračima na pobijedi i osvojenom prvenstvu."
Hoće li se Prosinački pojaviti u utorak u sastavu?
"Vidjet ćemo. Još su dva treninga do utakmice, ali mislim da će Robi biti spreman.
A Ladić?
"Kod Ladića je delikatna situacija i prije je da neće igrati nego da hoće."
Tko po Vama ima prednost u utorak?
"Iako Hajduk ima veliku prednost od 2:0 danas smo pokazali da je ta prednost dostižna. Momčad koja će biti psihički jača na kraju će sklaviti. Mislim da je Hajduk u laganoj prednosti ispred nas.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!