Vodeni sportovi

Svi ciljaju na titulu prvaka Europe

Dejan Drenovac • utorak, 23.05.2000.


Tribine u Bečeju biti će pune (bb)

U gradu kraj Tise u tijeku su užurbane pripreme kako bi Bečej bio dobar domaćin ljubiteljima vaterpola iz Hrvatske i Mađarske. Ostale su samo neke sitnice za dovršiti, nakon primjedbi dužnosnika LEN-a Aleksandra Sanse, prilikom posjete Bečeju početkom svibnja. Za tribine otvorenog plivališta SC "Mladost" u Bečeju, kapaciteta 2.500 mjesta, klubovi sudionici, Bečej, BVSC, Mladost HPB i Splitska banka, imati će pravo rezervirati po 300 ulaznica, koje će za prvi dan koštati 10 DM, dok će tijekom finalnih dvoboja za kartu biti potrebno izdvojiti 15 DM. Iz grada na sjeveru Jugoslavije stigla nam je ekskluzivna priča o zadnjim danima priprema za turnir koji će ugostiti dvije hrvatske momčadi, željne titule prvaka Europe...

Prvaku Europe pripada nagrada u iznosu od 25.000 švicarskih franaka, drugoplasiranom 15.000, trećeplasiranom 10.000 i posljednjeplasiranoj ekipi slijedi utješna nagrada od 5.000 švicarskih franaka. Interesantan je detalj da će se TV prijenosi raditi sa 9 kamera od kojih će jedna biti podvodna, što će upotpuniti užitak ljubiteljima vaterpola koji budu pratili TV prijenose.


Hotel u kojem će biti smješteni sudionici (Snimio: Bojan Brčić)

Splitska banka stiže u Bečej već u srijedu u poslijepodnevnim satima, kada će imati i prvi trening. Ostali sudionici, Mladost HPB iz Zagreba i BVSC iz Budimpešte, u Jugoslaviju stižu u četvrtak poslijepodne. Sve tri ekipe biti će smještene u hotelu "Bela lađa".

Što se tiče ekipe domaćina Bečeja, sve osim osvajanja titule prvaka Europe ove godine bio bi neuspjeh. Vaterpolisti Bečeja ove godine igraju zrelije nego ikada do sada. Iskusniji su za nekoliko učešća na prethodnim turnirima Final Foura i sada svi misle da je došao trenutak da se popnu na sam vrh. Međutim i oni imaju svojih problema. Bečej je izuzetno superioran u jugoslavenskom prvenstvu gdje praktično nema pravog protivnika, pa često putuje u inozemstvo, gdje igra s jakim klubovima. Proteklih dana u Bečeju su boravili vaterpolisti ruskog šampiona LukOil Volgograda, koji sparingiraju Bečejcima. Kao što je poznato, vaterpolo reprezentacija Jugoslavije je morala izboriti Olimpijsku vizu i put u Sydney preko kvalifikacijskog turnira u Hannoveru, tako da su sedam reprezentativaca iz Bečeja (Šoštar, Zimonjić, Šapić, Ćirić, Vukanić, Vasović i Uskoković) bili odvojeni od ekipe posljednjih tridesetak dana. To bi se možda moglo odraziti na formu Bečeja.


Detalj sa utakmice Bečeja i Mladosti HPB (Snimio: Bojan Brčić)

Vrlo je teško i nezahvalno prognozirati neki plasman ili rezultat na ovako jakim turnirima, gdje svaka ekipa ima i vidi svoju šansu. Ali, potajno se priča da je polufinalni ogled Bečej - Splitska banka finale prije finala. I vaterpolisti mađarskog prvaka BVSC-a u Bečej dolaze s namjerom da osvoje trofej. To je poruka njihovog trenera Gyergya Gerendasa. Ovo je četvrti put da se igra Final Four, a BVSC, koji se nalazi pred petom uzastopnom titulom prvaka Mađarske, nikada nije stigao do završnice ovog europskog natjecanja. "Kada smo već tu, ne bih se zadovoljio ni drugim mjestom. Najviše izgleda ima Bečej, zatim mi i Splitska banka, dok najmanje šansi imaju Zagrepčani. U polufinalu igramo protiv Mladosti i to je rival po mom ukusu, iako bih više volio da je Varga u našoj, a ne njihovoj ekipi", riječi su trenera Gerendasa. Svoj optimizam mađarski stručnjak temelji na uigranosti ekipe, koja dugo igra zajedno i predstavlja idealan spoj mladosti i iskustva. Poslije 12 mjeseci pauze, Gerendas je reaktivirao Czabu Mesarosza kao tajno oružje na finalnom turniru u Beceju.

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!