Vodeni sportovi

Šoštar: "Sa Splitskom bankom finale prije finala!"

Dejan Drenovac • četvrtak, 25.05.2000.

Polufinalni sraz vaterpolskog Final Foura između domaćina Bečeja i prvaka Europe Splitske banke, mnogi proglašavaju finalom prije finala. Ogled dvije vjerojatno najkvalitetnije europske momčadi, koje su prošle godine igrale finale Lige prvaka, ekskluzivno za Sport Net najavljuje kapetan i vratar Bečeja i jugoslavenske reprezentacije Aleksandar Šoštar.


Aleksandar Šoštar na vratima Bečeja (Snimio: Bojan Brčić)

”Donedavno smo bili malo u drugom filmu, no uhodavanje je završeno. Sve misli su okrenute prema završnici natjecanja. Osjeća se atmosfera velikog događaja, iako je, na moje zadovoljstvo, groznica najmanje prisutna u mojoj ekipi. Svuda po gradu, i u klubu se priča o vaterpolu. U samoj momčadi među igračima je drugačije, što je, po meni, dokaz da smo zreli za velika djela.”

Kapetan Bečeja plijeni iskustvom, kvalitetom, utakmica kakve će biti u petak i subotu odigrao je bezbroj.
”Najvažniji je psihološki faktor. Prvo, Bečej nije postao prvak Europe kada je dobio organizaciju Final Foura. To tek treba postati. Treba biti čvrsto na zemlji. I ako se ne uspije, neće biti smak svijeta. Naravno, biti će neuspjeh ali vaterpolo će se i dalje igrati.”

Da to nije alibi unaprijed?
”Taman posla! Hoću samo reći da nama euforija ne treba. Ona je možda dobra sa marketinške strane ali za momčad ne valja. Ispada da samo trebamo skočiti u vodu da osvojimo titulu. Posillipo je prve godine Final Foura muku mučio u polufinalu sa mnogo slabijom Barcelonom, da bi u finalu postao lako prvak Europe. Naredne dvije godine domaćini završnice nisu ni postali najbolji. No, treba se znati ekipu psiholoski pripremiti i za takve trenutke. Imam dojam da smo srećom mi igrači toga svjesni i da ćemo okruženje na tribinama i u gradu, pretvoriti u pozitivan element i znalački ga iskoristiti.”

Splitska banka?
”Za mene je to finale prije finala. Prvo, Splićani su prvaci Europe. Drugo, psihološki moment o kojem sam govorio biti će najviše izražen u toj utakmici. Imaju 6-7 reprezentativaca, kvalitetnu momčad. Priča se da smo prošle godine izgubili od slabije momčadi, ali ne može slaba momčad postati prvak Europe. Uostalom, svi sudionici dolaze u Bečej smatrajući da su najbolji. Tako i mi.”

Bečej ove sezone zaista igra odlično?
”Da, ali samo sedam jakih utakmica i to sve u Ligi prvaka. Naši rivali imaju kvalitetnija domaća natjecanja. Ali nemojmo sada o tome, ispasti će opet kao alibi. Želim podvući, Bečej će učiniti sve da postane prvak Europe. Bečej ima i kvalitet i snagu i motiv da u tome uspije. U našu borbenost i želju ne treba niko sumnjati. Ekipa je odlično ukomponirana, apsolutno svjesna važnosti trenutka i sposobna da u toku same igre ispravi greške kako bi ostvarila cilj. I što je najvažnije, svakom rivalu pridajemo ogroman značaj, priznajemo njihov kvalitet, ali i cijenimo sebe.”

Publika?
”Igrač više, podrška u pozitivnom smislu. Moraju biti s nama non-stop, u svakom trenutku bez obzira na rezultat. Nadam se da će naš zajednički trud biti nagrađen na adekvatan način. Najvažnije je da shvatimo, Bečej još nije prvak Europe, euforija unaprijed stvorena može biti kontraproduktivna. Svjesni smo toga i mislim da mirno dočekujemo velike utakmice.”

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!