Košarka

Mravi se vratili u igru

Ivor Krapac • ponedjeljak, 15.03.2010.
Mravi se vratili u igru
Foto: Kristijan Komarica

Prekid niza od četiri poraza potpuno je oživio izglede Zagreba CO da izbori Final Four NLB lige. Osim što su dohvatili važnu pobjedu protiv Heliosa u Domžalama, Mravima iz Trnskog su odlično došli i uspjesi Zadra i Union Olimpije - da je danas kraj lige, išli bi na završni turnir, no kako su ostala još dva kola čeka ih još puno posla...

Hoće li Hrvatska, uz već sigurnu Cibonu, dobiti još jednog predstavnika na Final Fouru regionalne lige i dalje je potpuno otvoreno. Protekli vikend i rasplet 24. kola donio je korak unaprijed u tom smjeru - Zagreb CO obavio je posao u Domžalama, a poklopili su im se i povoljni rezultati njihovih glavnih konkurenata, poraz Budućnosti u Zadru i pobjeda Union Olimpije nad Cibonom u Draženovom domu, nakon čega Mravi, Budućnost i Olimpija imaju omjer 14-10, a Zagreb u međusobnim susretima najbolje stoji u tom trokutu.

Posljednja dva kola

Borba za Final Four:
Hemofarm (15-9): Zagreb CO, Union Olimpija
Zagreb CO (14-10): Hemofarm, Zadar
Budućnost (14-10): Bosna, FMP
Union Olimpija (14-10): Helios, Hemofarm

Borba za Eurokup:
Cedevita (12-12): Partizan, Cibona
Zadar (12-12): Crvena zvezda, Zagreb CO

Napomena: Podebljanim slovima označene su domaće utakmice

Za oživljavanje šansi za završni turnir Mravima je bilo ključno dobiti Helios u Domžalama, što i nije bila samorazumljiva stvar nakon četiri uzastopna regionalna poraza i s obzirom da se Helios bori za izbjegavanje posljednjeg mjesta. Pored toga, momčad Denisa Bajramovića je u Sloveniji bila bez Krstića, Mulaomerovića i Miljkovića, no predvođeni fantastičnim kapetanom Simonom (30 poena, devet asistencija, pet skokova), našli su put do slavlja s 84:71.

Zagreb, tako, dva kola do kraja sve drži u svojim rukama, no u ta dva kola čekaju ih teški suparnici. Već u utorak u Trnsko dolazi Hemofarm koji još nije osigurao Final Four, a u subotu je na redu gostovanje u Zadru, koji se bori za nastup u Eurokupu.

Zadrani su proteklog vikenda pomogli sebi i Mravima s domaćih 83:78 protiv Budućnosti, uspješno zaključivši turbulentni tjedan u kojem se raspravljalo o sudbini Danijela Jusupa na klupi. Jusup je dobio povjerenje vodstva kluba i nekoliko dana kasnije slavio svoju tek drugu pobjedu od povratka na Zadrovu klupu (omjer 2-6), čime je zadržan korak s Cedevitom u borbi za sedmo mjesto i kvalifikacije Eurokupa.

Dobra vijest za Zagreb dogodila se i u nedjelju, kada je Union Olimpija projurila Draženovim domom i time ušla u trokut s Mravima i Budućnosti od četvrtog do šestog mjesta, što pogoduje Bajramovićevoj momčadi. Ljubljančani su u Zagreb došli nakon štrajka igrača i ostavke predsjednika Dušana Mitiča, no rasplamsavanje problema koji nisu od jučer kao da ih je dodatno motiviralo - protiv Cibone su odigrali odličnu utakmicu, a da su ih u posljednje vrijeme imali više, vjerojatno bi bili u povoljnoj situaciji od sadašnje.

Cibosi su, s druge strane, s ukupno pet-šest minuta svog pravog izdanja teško mogli očekivati bolji rezultat, a je li tome pridonio psihološki pad nakon oproštaja od Eurolige, ljubavni skandal s Radoševićem i Rozićem kojeg su u međuvremenu primirili reakcijom iz kluba ili nešto treće - nije ni bitno. Vrijeme je za okretanje Radničkom u Kragujevcu u srijedu i Cedeviti u Draženovom domu u subotu u posljednjem kolu, a dvije pobjede ostavile bi Cibonu na prvom mjestu neovisno o Partizanovim rezultatima.

Sjajni Mason

Daleko ispred svih ostalih u utrci za najkorisnijeg igrača kola bio je Chester Mason, 184 cm visoki američki razigravač u dresu Širokog. 28-godišnji Amerikanac je u pobjedi nad Cedevitom ubilježio 27 poena, čak 18 skokova, osam asistencija i pet osvojenih lopti, a valorizacija 57 bila je druga najveća u povijesti NLB lige. Bolji je bio jedino Dejan Milojević u sezoni 2003./04. u dresu podgoričke Budućnosti, uz valorizaciju 59 u pobjedi nad Lovćenom.

Uz momčad Velimira Perasovića, u proteklom kolu poraz je pretrpjela i Cedevita, koja je na tradicionalno teškom gostovanju u Širokom Brijegu pala s 88:74. "Odigrali smo neobjašnjivo katastrofalno, najslabije ove sezone", požalio se trener Slobodan Subotić nakon utakmice, no bez obzira na taj loš dan, njegova momčad zbog bolje koš-razlike i dalje ima prednost pred Zadrom u borbi za sedmo mjesto. Ipak, ima i lošija vijest za Cedevitu - u posljednja dva kola očekuju ih susreti s vodećim dvojcem, prvo Partizan u srijedu u Sutinskim vrelima, a zatim Cibona u subotu u Draženovom domu.

U ostalim utakmicama, Partizan je ostao mali korak za Cibonom u borbi za prvo mjesto s 85:62 protiv Radničkog, Hemofarm se približio Final Fouru sa 76:70 protiv Crvene zvezde, dok je FMP s 89:80 u produžetku spriječio Bosnu da dođe do velike prednosti pred Heliosom u utrci za izbjegavanje posljednjeg mjesta, koje onemogućava nastup u ligi u idućoj sezoni.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.03.2010. u 16:56
    najvjerojatnije je da će im trebati obje pobjede i to protiv hemofarma sa više od 11 razlike.....a bit će to teško,pogotovo protiv zadra u gostima,a i hemofarm je jak....al nadam se da moja prognoza neće bit točna pa da imamo 2 kluba u završnici!
    Obrisan korisnik