Završnica, polufinale, 22.08.2008, 12:00 h
Francuska
Francuska 25:23 Hrvatska
Hrvatska

Francuzi spustili rampu

Tomislav Pacak • petak, 22.08.2008.
Francuzi spustili rampu
Foto: EPA

Rukometaši Francuske zasluženo će igrati u finalu Olimpijskih igara nakon što su u izjednačenom dvoboju protiv Hrvatske slavili s 25:23. Iako ostaje žal što nećemo biti u prilici obraniti olimpijsko zlato iz Atene, treba pružiti ruku boljem, a to je danas bila Francuska. Bronca će također biti veliki uspjeh, zbog toga ne treba previše tugovati zbog ovog poraza...

Francuzi su bolji, barem su to bili na ovim OI. Bili su bolji u grupi, bili su bolji i u polufinalu, bez obzira na iznimnu izjednačenost u većem dijelu susreta. Igralo se uglavnom gol za gol, niti jedna reprezentacija nije uspjela odmaknuti više od pogodak-dva razlike, no u samoj završnici Francuzi su dodatno podigli razinu obrane, a mi na to nismo imali spreman odgovor.

Još jednom je odličan bio Thierry Omeyer koji je skupio čak 17 obrana, a kad to usporedimo sa samo pet Alilovićevih lako je vidjeti gdje je bio prvi problem.

Vezane vijesti

Ništa posebno novog nije ponudio novi dvoboj Hrvatske i Francuske, ništa što već nismo gledali. Dvije fantastične obrane, ali i dva napada koji na te obrane - ne znaju igrati. K tome, dva najbolja svjetska rukometaša, Balić i Karabatić, nisu u onoj pravoj formi, a kroz stisnute sredine rupe nisu pronalazili ostali vanjski igrači, posebno ne naši - Lacković bez gola (0/6), tek po dva za Metličića (2/7) i Valčića (2/3). Bilo je tu i dosta izgubljenih lopti, tehničkih pogrešaka, dosta toga što se može pripisati umoru, ali i ulogu koji donosi ovakav susret.

U takvoj igri prostora je bilo samo za krila, a tu su nas Šprem i Horvat dugo držali u egalu. Nažalost, zadnjih 10 minuta prolaza pored Dinarta, Gillea i na kraju Omeyera jednostavno nije bilo, od 22:22 do kraja zabijali su samo Tricolori. Guigou je iz sedmerca doveo Francuze u prednost, na +2 povisio je Narcisse, a nakon još dva loša i bezidejna napada Hrvatske, utakmicu je "cepelinom" riješio Narcisse.

Najbolji hrvatski period bilo je prvih 20 minuta. Do 6:6 igralo se gol za gol, s time da je Hrvatska stalno bila u prednosti, a tada pogocima Džombe, Šprema i Vorija Hrvatska odlazi do +3, naše najveće prednosti u susretu. Na ruku nam je išlo i drugo isključenje Bertranda Gillea, koji nakon toga više nije mogao čuvati Balića što je otvaralo nove mogućnosti. Nažalost, tu nismo uspjeli slomiti protivnika, Francuzi su se skupili u obrani i do odmora čak došli do prednosti od 12:11.

Praktički istu priču gledamo i početkom drugog poluvremena. Hrvatsku u igri drži obrana koju Francuzi uspijevaju otključati tek "cepelinima", kontrama i udarcima s crte (a u svemu tome Alilović je bio nemoćan), Francuzi su pak u egalu zahvaljujući Omeyeru koji izluđuje vanjske igrače Hrvatske, ali i zahvaljujući bezidejnosti našeg napada. Nedostajala je neka uigrana akcija kojom bi slomili tu obranu, nije bilo laganih golova koji u takvoj utakmici život znače.

Šprem i Horvat jedini su imali recept za francuskog vratara, a sredinom poluvremena dobrim se Jokerom pokazuje Drago Vuković s tri vrlo vrijedna pogotka. Mi, pak, nismo pronalazili rješenje za Burdeta (6/7) ni Narcissea (6/9), a Francuzi nas konačno slamaju u zadnjih 10 minuta u već opisanoj završnici. Ostali smo bez snage i bez ideje kako slomiti Francuze, vidjelo se to i u "time-outu" gdje je iscrpljeni Balić Červaru govorio kako trenerov novi plan - Francuzi neće dopustiti.

Horvat i Šprem po pet golova uz realizaciju 5/7 bili su naši najefikasniji igrači, do njih Vuković i Balić sa po tri pogotka. Nažalost, nedovoljno protiv Francuza koje su sa po šest pogodaka predvodili Burdet i Narcisse, četiri je dodao Abalo.

Bit će prilike analizirati gdje je sve zapelo, trenutno su važne samo dvije stvari - Hrvati su opet dali sve od sebe, napustili teren "krvavih koljena" i to je sve što se od igrača može tražiti. Nadalje, pred nama je bitka za broncu, bitka u kojoj smo favoriti i bitka koja donosi itekako sjajnu brončanu medalju. Stoga, glave još dva dana ne smiju klonuti, kao što su nekad znale poslije polufinalnih poraza...

Završnica

  • Rezultati
  • Ljestvica

polufinale

Francuska25:23Hrvatska
Island36:30Španjolska
1Francuska 380:70+106
2Španjolska 394:89+54
3Island 391:88+34
4Danska 261:52+92
5Poljska 259:60-12
6Hrvatska 378:84-62
7Rusija 252:56-40
8Južna Koreja 250:66-160

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!