Završnica, finale, 24.08.2008, 09:45 h
Francuska
Francuska 28:23 Island
Island

Francuzi uvjerljivo najbolji

Vedran Attias • nedjelja, 24.08.2008.
Francuzi uvjerljivo najbolji
Foto: EPA

Francuzi su najbolji. Kratko i jasno. Najbolji su i zasluženo su olimpijski pobjednici. Do zlata su došli pobjedom nad dobrim Islandom s uvjerljivih 28:23...

Islanđani su dobro ušli u utakmicu i prvih desetak minuta nekako održavali "egal" rezultat. Stefansson je početak utakmice odigrao kao da ima barem 15 godina manje nego što ima na leđima. Nakon igre "gol za gol", nama dobro poznati, Omeyer na 5:4 za Francusku brani sedmerac i daje krila svojoj momčadi.

Iako je trener Islanda Gudmunsson osjetio kako se ne piše dobro i zvao time-out - nije mogao zaustaviti Francuze koji nošeni golovima Karabatica, Burdeta i Abaloa odlaze na velikih 9:4. Francuska prednost nije prestala rasti niti nakon +5 i u 27. minuti, u trenutku kada Omeyer upisuje devetu obranu, Francuzi vode ogromnih 13:6. Islanđani do kraja poluvremena ipak uspijevaju smanjiti rezultat i na odmor se odlazi s potpuno zasluženih 15:10 za Francusku.

Iako je statistika prvog dijela u većini kategorija bila podjednaka - osam izgubljenih lopti Islanda, sedam Francuske, dva isključenja Francuske niti jedno Islanda - razlika je bila u realizaciji napada odnosno u vratarima jer su Islanđani imali 10/24 napade, a Francuzi sjajnih 15/22.

U nastavku, ništa novoga. Omeyer brani što treba i ono što zaista ne bi trebao, a Francuzi "tankaju" Islanđane. Nakon osam minuta nastavka i lijepog pogotka Bertranda Gillea - Francuzi vode 20:12. U isto vrijeme, Islanđani od straha da će im Omeyer obraniti udarce gađaju same kuteve pa često pogađaju okvir gola, kako iz igre tako i s crte od sedam metara.

Gustavsson s nekoliko obrana spašava Island od baš potpune katastrofe, no razlika u kvaliteti je više nego očita. Obrana Francuske, naravno predvođena Omeyerom, no i sa sjajnom braćom Gille, Dinartom i ostalim odličnim Francuzima - potpuno je zaustavila Islanđane koji su u 45 minuta rukometa uspjeli zabiti 15 golova.

U posljednjih 15 minuta nismo vidjeli nikakve promjene. Kada bi se Islanđani "približili" na sedam razlike, onda bi ili Narcisse ili Karabatic ili Abalo ili jednostavno uvijek netko zabio gol za povećanje vodstva, a tu je, nažalost za Islanđane - bio i čudesni Omeyer. Razlika je stalno bila tu negdje oko sedam do deset razlike i Francuzi su uvjerljivo osvojili zlatnu medalju.

Još svakako vrijedi spomenuti detalj iz 54. minute kada je Omeyer dobio dvije minute jer je istrčao kako bi presjekao kontru, no nije stigao pa je napravio prekršaj. Iako, kada bi se igrače isključivalo po istom kriteriju (Omeyer je samo lagano primio Gudjonssena) - rukomet bi se često igrao "jedan na jedan", no nije bilo bitno.

Islanđani su u zadnjih pet minuta ušli s prihvatljivih minus šest, no potpuno se približiti nisu mogli. Najbolji strijelac finala bio je i (po)najbolji igrač turnira i svijeta - Nikola Karabatic. Sve u svemu, Francuzi su potpuno zasluženo olimpijski pobjednici. Zašto? Najbolji su. Uvjerljivo su najbolji. Imaju najboljeg vratara, najboljeg igrača i, očito, najboljeg trenera Onestu...

Olimpijski rukometni turnir, finale:
Francuska - Island 28:23

Završnica

  • Rezultati
  • Ljestvica

finale

Francuska28:23Island
1Francuska 380:70+106
2Španjolska 394:89+54
3Island 391:88+34
4Danska 261:52+92
5Poljska 259:60-12
6Hrvatska 378:84-62
7Rusija 252:56-40
8Južna Koreja 250:66-160

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!