Ostali sportovi

Perfektan sprint Petacchija

Maja Giljanović • srijeda, 07.07.2010.
Perfektan sprint Petacchija
Foto: EPA

Talijanski veteran Alessandro Petacchi pobjednik je četvrte etape Tour de Francea, 36-godišnjak je sprint u Reimsu doveo do perfekcije i nakon 153 kilometra slavio ispred Juliana Deana na drugom i Edvalda Boassona na trećem mjestu. Marka Cavendisha su u ključnom trenutku izdale noge, a Fabian Cancellara je bez drame zadržao žutu majicu vodećeg u ukupnom poretku.

Organizatori Tour de Francea su se nakon dva dana ubitačnog terena belgijskih classica smilovali i izranjavanom pelotonu servirali relaksirajućih 153 km od Cambraija do Reimsa.

Mnogi i danas, naime, spominju 1991. godinu i nesmiljenu, 286 km dugačku, etapu od Dijona. Organizatori prije 19 godina nisu imali sluha, pedaliralo se tada gotovo osam sati, a na koncu je ispred Seana Kellyja i Olafa Ludwiga slavio jedan od tek trojice u povijesti (preostala dvojica su Eddy Merckx i Laurent Jalabert) koji je majicu najboljeg sprintera osvojio na sve tri najveće utrke Djamolidine Abdoujaparov.

Ovog puta bijeg je nakon samo 1,5 km inicirao Dimitri Champion (AG2R), a u stopu su ga pratili Mayoz (Footon), Vogondy (Bbox), De Greef (Omega) i Isasi (Euskaltel) i na čelu proveli punih 148 km kad je peloton najvećim dijelom etape predvođen RadioShackom povukao crtu. Bjegunce su progutali u posljednjih manje od pet kilometara, a nakon što je Mark Renshaw (Columbia) otvorio prostor svom Marku Cavendishu Britanca su izdale noge.

Alessandro Petacchi (Lampre) je projurio poput furije i više se nije osvrtao, talijanski veteran je nakon trijumfa na prvoj etapi u Rotterdamu ovog puta slavio ispred Juliana Deana (Garmin) na drugom (Novozelanđanin se upustio u sprint umjesto Tylera Farrara koji liže rane nakon prijeloma ručnog zgloba) i Edvalda Boassona (Sky) na trećem mjestu.

Šesta je ovo etapa Petacchija na Tour de Franceu i 46. ukupno na Touru, Giru d'Italia i Vuelti a Espana, više od 36-godišnjeg Ale-Jeta imaju samo Merckx (64) i Mario Cipollini (57).

Četvrto je mjesto osvojio Robbie McEwen (Katusha), pobjednik u Reimsu 2002., posljednji put kad je Tour gostovao u gradu u kojem je 1958. održano Svjetsko prvenstvo (majicu duginih boja prije 52 godine osvojio je Ercole Baldini), a Top 5 je zaokružio Robbie Hunter (Garmin).

Fabian Cancellara (Saxo Bank) je mirno obranio žutu majicu 23 sekunde ispred Gerainta Thomasa (Sky) i 39 ispred Cadela Evansa (BMC), branitelj naslova Alberto Contador (Astana) je deveti (+1:40), a sedmerostruki pobjednik uzastopce Lance Armstrong 18. (+2:30).

Sutrašnja etapa od Epernaya do Montargisa u duljini od 185 km ponovno je kao nacrtana za sprintere, a "tip" je McEwen, Australac je u Montargisu pobijedio 2005.

Tour de France, 4. etapa:
1.Petacchi (Italija, Lampre) 3h34:55
2.Dean (Novi Zeland, Garmin) 0
3.Boasson (Norveška, Sky) 0
4.McEwen (Australija, Katusha) 0
5.Hunter (Južnoafrička Republika, Garmin) 0
...

Ukupan poredak:
1.Cancellara (Švicarska, Saxo Bank) 18h28:55
2.Thomas (Velika Britanija, Sky) +23
3.Evans (Australija, BMC) +39
4.Hesjedal (Kanada, Garmin) +46
5.Chavanel (Francuska, Quick Step) +1:01
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!