Ostali sportovi

U Alpama kraj jedne ere

Maja Giljanović • nedjelja, 11.07.2010.
U Alpama kraj jedne ere
Foto: EPA

Lance Armstrong je na današnji dan prije 1993. godine prvi put u karijeri osvojio etapu na Tour de Franceu, osvojio ih je tijekom karijere ukupno 22 i rekordnih se sedam puta okitio naslovom ukupnog pobjednika najveće biciklističke utrke svijeta, danas nije odustao, ali je de facto izgubio svaku nadu za trijumfalan ulaz u Pariz 25. srpnja.

Osma etapa od Station des Roussesa do Morzine-Avoriaza Lanceu Armstrongu je zadala udarac od kojeg se niti veličina poput sedmerostrukog pobjednika Tour de Francea ne može oporaviti. Na dan kad je 38-godišnjak prije punih 17 godina osvojio svoju prvu etapu na najtežoj biciklističkoj utrci svijeta legendarni je Teksašanin primao udarac za udarcem.

Pao je jedva 10 kilometara nakon starta, a ga od lošeg može biti još i gore, pokazalo se u podnožju ključnog uspona prve kategorije na Col de la Ramaz. Armstrong je okrznuo pločnik na uličnom otoku, pao i drugi put i izgubio dragocjeno vrijeme. Uzalud trud RadioShacka, momčad ga je gurala i pomogla mu da nakratko uhvati korak s glavnom skupinom, ali Astana Alberta Contadora, u prvom redu Daniel Navarro, nametnula je nemilosrdan tempo i Armstronga u pojam ubila na najstrmijem dijelu Ramaza.

Chris Horner i Janez Brajkovič su davali sve od sebe i vukli ga dalje samo da bi se Armstrong upetljao i u treći incident. Egoi Martinez se sudario s jednim od kolega u Euskaltelu i izazvao zastoj, Armstrong ovog puta nije završio na tlu, ali je ponovno izgubio korak. Tu je priči i definitivno došao kraj, gubio je iz kilometra u kilometar i na koncu ciljem prošao gotovo 12 minuta iza pobjednika etape Andyja Schlecka (Saxo Bank).

Vlasnik bijele majice najboljeg U-25 vozača Schleck je pokazao izvrsnu formu, u završnom sprintu skinuo olimpijskog pobjednika Samuela Sancheza (Euskaltel), ali bitnije je da je Contadora na petom mjestu ostavio za 10 sekundi i od branitelja naslova i dvostrukog pobjednika u ukupnom se poretku odvojio na 41 sekundu.

Žutu je majicu od Sylvaina Chavanela (Quick Step) preuzeo Cadel Evans (BMC), svjetski prvak ispred Schlecka na drugom mjestu vodi 20 sekundi i ispred Contadora na trećem 1:01 minutu, a Armstrong je pao na 39. mjesto s 13:26 minuta iza Australca.

Sutra je odmor prije najteže alpske etape, vozi su 204,5 km od Morzine-Avoriaza do Saint-Jean-de-Mauriennea, četiri su kategorizirana uspona, a kulminacija je na opakoj 20-kilometarskoj Madelaine.

Tour de France, 8. etapa:
1.Schleck (Luksemburg, Saxo Bank) 4h54:11
2.Sanchez (Španjolska, Euskaltel) 0
3.Gesink (Nizozemska, Rabobank) +10
4.Kreuziger (Češka, Liquigas) +10
5.Contador (Španjolska, Astana) +10
...

Ukupan poredak:
1.Evans (Australija, BMC) 37h57:09
2.Schleck (Luksemburg, Saxo Bank) +20
3.Contador (Španjolska, Astana) +1:01
4.Van Den Broeck (Belgija, Omega) +1:03
5.Menčov (Rusija, Rabobank) +1:10
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • bolan12.07.2010. u 09:06
    ove godine nema bonus sekundi na touru.
    bolan