Ostali sportovi

Portugalac uljez za Dan Bastilje

Maja Giljanović • srijeda, 14.07.2010.
Portugalac uljez za Dan Bastilje
Foto: EPA

Organizatori su priželjkivali reprizu jučerašnje etape i trijumf jednog od Francuza, ali Portugalac Sergio Paulinho im je pomutio planove i slavio na obljetnicu pada Bastilje. Andy Schleck je i nakon 10. etape i dalje u žutom, 41 sekundi ispred branitelja naslova Alberta Contadora.

Nacionalni praznik kojim Francuska obilježava obljetnicu pada Bastilje 1789. godine bio je savršena prilika za reprizu jučerašnjeg trijumfa jednog francuskog vozača (Casar), ali želje organizatora i navijača je nakon 179 km od Chamberyja do Gapa uprskao Sergio Paulinho.

Posljednji Francuz pobjednik na Dan Bastilje bio je 2005. David Moncoutie, ovog puta najbliži je bio Pierre Rolland (Bbox), ali se na koncu morao zadovoljiti četvrtim mjestom 1:29 minuta iza Paulinha. Portugalac je RadioShacku Lancea Armstronga napokon dao razloga za veselje i to kroz ušicu igle u krajnje dramatičnim okolnostima, nakon što su se odvojili 13 km prije cilja Paulinho je slavio doslovce s pola bicikla prednosti ispred Vasila Kirijenke (Caisse d'Epargne).

30-godišnjak je prvi Portugalac s pojedinačnom etapnom pobjedom na Tour de Franceu nakon 21 godine, Paulinho i Jose Azevedo trijumfirali su, naime, na momčadskom kronometru, ali pojedinačni post je trajao od trostrukog slavlja Acacija da Silve 1989. (nosio je i žutu majicu ukupno četiri dana).

Trijumf u Gapu olimpijskom je vicepobjedniku (2004.) prva etapa na Touru i ukupno na tri najveće utrke svijeta tek druga nakon slavlja za Astanu u Santillana del Maru na Vuelti a Espana 2006. godine.

Andy Schleck (Saxo Bank) i Alberto Contador za Paulinhom su zakasnili 14:19 minuta i nakon 21. i 25. mjesta Luksemburžanin i dalje ispred branitelja naslova vodi 41 sekundu. U poretku najboljih penjača Anthonyja Charteaua (Bbox) je za bod s čela skinuo Jerome Pineau (Quick Step)a, a dragocjene je bodove zaradio i Mark Cavendish (Columbia) i podgrijao ambicije za trijumf u poretku najboljih sprintera. Trenutno je peti i za Thorom Hushovdom (Cervelo) kaska 41 bod.

Sprinteri dolaze na svoje sutra na 180 km dugačkoj etapi od Sisterona do Bourg-les-Valencea.

Tour de France, 10. etapa:
1.Paulinho (Portugal, RadioShack) 5h10:56
2.Kirijenka (Bjelorusija, Caisse d'Epargne) 0
3.Devenyns (Belgija, Quick Step) +1:29
4.Rolland (Francuska, Bbox +1:29
5.Aerts (Belgija, Omega) +1:33
...

Ukupan poredak:
1.Schleck (Luksemburg, Saxo Bank) 49h00:56
2.Contador (Španjolska, Astana) +41
3.Sanchez (Španjolska, Euskaltel) +2:45
4.Menčov (Rusija, Rabobank) +2:58
5.Van Den Broeck (Belgija, Omega) +3:31
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!