Ostali sportovi

Kirurška preciznost Manxmana

Maja Giljanović • petak, 09.07.2010.
Kirurška preciznost Manxmana
Foto: EPA

Tucet pobjeda na Tour de Franceu tijekom karijere skupio je današnjim trijumfom na šestoj etapi Mark Cavendish, Britanac je nakon 227,5 km od Montargisa do Gueugnona u grupnom sprintu slavio ispred Tylera Farrara i Alessandra Petacchija.

"Jučer sam se rasplakao kao beba, danas sam bolje. Ponovno sam svoj, mogu spojiti smislenu rečenicu. Etapa je na papiru izgledala kao šetnja u parku, ali prava istina ne može biti dalje od toga. Penjali smo se i spuštali cijeli dan, postrance nas je udarao i vjetar, uistinu nije bilo lako", izjavio je nakon drugog trijumfa uzastopce Mark Cavendish.

25-godišnji Britanac (Columbia) je nakon 227,5 km od Montargisa do Gueugnona u grupnom sprintu slavio dvije duljine bicikla ispred Tylera Farrara (Garmin) na drugom i Alessandra Petacchija (Lampre) na trećem mjestu, a ponovno mu je teren pripremio izvrsni Mark Renshaw.

Cavendishu je šesta etapa ovogodišnje utrke ukupno 12. pobjeda na Tour de Franceu u karijeri, četiri je ostvario prije dvije i šest prošle godine, a tek je četvrti u povijesti najveće utrke svijeta koji je slavio dvaput u razmaku od 48 sati. Prethodno je to uspjelo pet puta Eddyju Merckxu i Andreu Leducqu te jednom manje Lanceu Armstrongu i Jeanu Alavoineu.

Etapu je obilježio bijeg Mathieua Pergeta (Caisse d'Epargne), Sebastiana Langa (Omega) i Pereza Morena (Euskaltel) dug više od 200 kilometara, ali nakon što su se u jednom trenutku od pelotona odvojili na 7:30 minuta nisu izdržali pritisak Columbije, Saxo Banka i Lamprea i pukli su devet kilometara prije kraja.

Fabian Cancellara (Saxo Bank) je u odnosu na najbližeg pratitelja izgubio tri sekunde, ali je i dalje "žut" dobrih 20 sekundi ispred Gerainta Thomasa (Sky) i 39 ispred Cadela Evansa (BMC), Alberto Contador (28.) na devetom mjestu kaska 1:40 minutu, a Lance Armstrong (38.) na 18. poziciji 2:30 minuta.

Sutra se vozi 165,5 kilometara od Tournusa do Station des Roussesa, stižu prve planine i teren je kao stvoren za zasjedu.

Tour de France, 6. etapa:
1.Cavendish (Velika Britanija, Columbia) 5h37:42
2.Farrar (SAD, Garmin) 0
3.Petacchi (Italija, Lampre) 0
4.McEwen (Australija, Katusha) 0
5.Ciolek (Njemačka, Milram) 0
...

Ukupan poredak:
1.Cancellara (Švicarska, Saxo Bank) 28h37:30
2.Thomas (Velika Britanija, Sky) +20
3.Evans (Australija, BMC) +39
4.Hesjedal (Kanada, Garmin) +46
5.Chavanel (Francuska, Quick Step) +1:01
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!