Ostali sportovi

Cavendish na sedmom nebu

Maja Giljanović • četvrtak, 08.07.2010.
Cavendish na sedmom nebu
Foto: EPA

Idealan timski rad Columbije Mark Cavendish je okrunio trijumfom na petoj etapi Tour de Francea, a koliki je Britancu pao teret s leđa najbolje je pokazao emotivnim zagrljajem s Ericom Zabelom. Šesterostruki osvajač zelene majice Toura Manxmanu je mentor vrijedan zlata, a nakon što je prvi prošao ciljem 25-godišnjak nije krio suze radosnice.

"Neopisivo je koliko mi znači ova pobjeda. Sezona je bila izuzetno teška, malo što mi je polazilo za rukom i stvorio sam golem pritisak pred dolazak na Tour. Pao sam u prvoj etapi i izgubio korak, jučer su me izdale noge u ključnom trenutku" (osvojio je 12. mjesto, nap. a.), "ali sada krećem ispočetka", kroz suze je izjavio Mark Cavendish i podsjetio na emocionalnu pobjedu na Milano-Sanremu prošle godine.

"Dežurni kritičari me nisu štedjeli, govorili su 'Gotov je', pucao sam od muke, ali sam se vratio. Preplavile su me emocije, ali nije me briga, zaslužio sam svaku suzu olakšanja. Imam ekipu iz snova, nije ih bilo briga što sam ih jučer ostavio na cjedilu, ponovno su vozili za mene, ja sam se 'šlepao' i čekao Markovo zeleno svjetlo", zaključio je Cavendish kojem je ovo tek četvrta etapna pobjeda sezone. Tek za njegove standarde jer prošle godine je samo na Touru slavio šest puta, a i prije dvije godine je osvojio četiri etape na najvećoj utrci svijeta.

25-godišnji Britanac (Columbia) je iskoristio briljantni timski rad Columbije, u prvom redu Marka Renshawa koji je laktom u najboljoj maniri Aljoše Asanovića izgurao Thora Hushovda, izvukao sve što u ovom trenutku ima i nakon 187,5 kilometara od Epernaya do Montargisa slavio u savršeno tempiranom sprintu ispred Geralda Cioleka (Milram) na drugom i Edvalda Boassona (Cervelo) na trećem mjestu.

Cavendish se u poretku najboljih sprintera probio na deveto mjesto s osvojenih 50 bodova, ali za danas na koncu petoplasiranim Hushovdom (Cervelo) u zelenoj majici kaska velika 52 boda. Žuta majica vodećeg u ukupnom poretku i dalje je na Fabianu Cancellari (Saxo Bank) ispred britanskog prvaka Gerainta Thomasa (Sky) na drugom, svjetskog prvaka Cadela Evansa (BMC) na trećem, branitelja naslova i dvostrukog pobjednika Alberta Contadora (Astana) na devetom i sedmerostrukog pobjednika uzastopce od 1999. do 2005. Lancea Armstronga (RadioShack) na 18. mjestu.

Šesta etapa od Montargisa do Gueugnona duga je 227,5 kilometara i druga je najduža ove godine, četiri su uspona četvrte kategorije i kao stvorena je za bijeg i smjenu na čelu pred dolazak prvih planina u sedmoj etapi.

Tour de France, 5. etapa:
1.Cavendish (Velika Britanija, Columbia) 4h30:50
2.Ciolek (Njemačka, Milram) 0
3.Boasson (Norveška, Sky) 0
4.Rojas (Španjolska, Caisse d'Epargne) 0
5.Hushovd (Norveška, Cervelo) 0
...

Ukupan poredak:
1.Cancellara (Švicarska, Saxo Bank) 22h59:45
2.Thomas (Velika Britanija, Sky) +23
3.Evans (Australija, BMC) +39
4.Hesjedal (Kanada, Garmin) +46
5.Chavanel (Francuska, Quick Step) +1:01
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!