Košarka

Plusevi za pobjednike

Borna Rupnik • subota, 12.09.2009.
Plusevi za pobjednike
Foto: EPA

S obzirom da je u petak nastupilo samo šest reprezentacija, poredak se među Top 10 nije znatno mijenjao. Naravno, pobjednici dana lagano su napredovali, a Hrvatska je usprkos porazu od Rusije sačuvala svoje sedmo mjesto...

Borbenost hrvatskih košarkaša nije bila dovoljna za slavlje nad Rusijom koje bi nam širom otvorilo vrata četvrtfinala, ali je u svakom slučaju pohvalno i pruža nadu da će momci Jasmina Repeše ostvariti barem dio zacrtanih ciljeva. Prvi četvrtfinalisti postali su Grci, a zanimljivije će u ovome poretku biti sutra, kada na parket izlaze reprezentacije u drugoj, jačoj skupini drugog kruga.

1. Grčka (2.)

Vezane vijesti

Nije dugo trajao turski boravak na čelu ljestvice. Tu su proveli dan odmora, a potom su u Bydgoszczu zaigrali Grci, ponovno dokazali kvalitetu i osujetili sva njemačka nastojanja te na krilima sjajnog Spanoulisa osigurali svoje mjesto u samoj završnici turnira. Sasvim dovoljno da ponovno preskoče Tursku.

2. Turska (1.)

Međutim, izabranici Bogdana Tanjevića vrlo će brzo moći nadmašiti grčki uspjeh. Jedini je problem što im na putu prema tom cilju stoje prvi favoriti Španjolci, koji polako, ali sigurno, hvataju zalet. Eventualna turska pobjeda promovirala bi ih u jednog od najizglednijih pretendenta za odličje.

3. Slovenija (3.)

Dan odmora dobro je došao Slovencima, koji su protiv Španjolske igrali produžetak. Prvi protivnik u drugoj fazi natjecanja im je neuvjerljiva Litva i u prilici su dodatno popraviti ionako izvrstan dojam. S druge strane, ukoliko izgube propast će im velik dio dosadašnjeg truda.

4. Španjolska (4.)

Poimence najbolja momčad u Poljskoj dovela se u nezgodnu situaciju da u dvoboj protiv zaigrane Turske mora ući s ovećom dozom opreza. Novi gubitak bodova bio bi velik udarac samopouzdanju i ambicijama svjetskih prvaka.

5. Francuska (6.)

Konačno smo dočekali i dio francuskog košarkaškog repertoara. NBA zvijezde u francuskim dresovima poigrale su se s Makedonijom i dale naslutiti da ih ipak treba smatrati ozbiljnom konkurencijom za vrlo visok plasman. No, za konačnu potvrdu svoje vrijednosti na Europskom prvenstvu morat će svladati i Hrvatsku.

6. Srbija (5.)

Srbi se prije početka drugog kruga mogu tješiti da su najgore vjerojatno već prošli, ali nitko im od budućih protivnika ništa neće pokloniti, a posebno ne domaćini Poljaci, protiv kojih će mladi reprezentativci Srbije morati odigrati prije svega - iskusno.

7. Hrvatska (7.)

Hrvatsku i Rusiju u petak na parketu nije dijelilo gotovo ništa. Bila je to jedna od najizjednačenijih utakmica ovog natjecanja, a tri koša razlike koja su prevagnula na rusku stranu poništava općepriznata hrvatska prednost u kvaliteti. Svi se nadamo da će na vrijeme isplivati na vidjelo i osigurati nam prolaz u četvrtfinale.

8. Rusija (9.)

Rusi su dobili vrlo tešku utakmicu. Svladali su sebi ravnog protivnika i to pod golemim psihičkim pritiskom. Karaktera im očito ne nedostaje i o njima bi se unatoč objektivnim limitima moglo još pričati, pogotovo iznenade li sigurne Grke.

9. Poljska (8.)

Turskom naletu nisu odoljeli, ali zato s jednakim žarom ulaze u okršaj sa Srbijom. Cijela će nacija stati iza njih jer bi im bodovi dali krila. Pritom su svjesni da s obzirom na imena Slovenije i Španjolske nemaju prilike za velike popravke i nema sumnje da će dati više od 100% svojih mogućnosti.

10. Litva (10.)

Litvu je uvijek teško otpisati dok ne sjednu u zrakoplov i krenu kućama. U Poljskoj slove za jedno od većih razočaranja, ali tko može garantirati da neće proigrati kada je to najpotrebnije, što u njihovom slučaju znači već u subotu protiv Slovenaca?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!