Košarka

Leteći Francuzi

Branimir Korać • petak, 11.09.2009.
Leteći Francuzi
Foto: EPA

Prvih šest reprezentacija koje su se pojavile na parketu u drugom krugu Eurobasketa nisu nas iznenadile. Jedna utakmica je kako smo očekivali bila posebno neizvjesna dok su ostale dvije bile više ili manje izvjesne...

Tko visoko leti, nisko pada, bilo bi lijepo da se ta poslovica može upotrijebiti na primjeru skupine E Eurobasketa. Francuzi bi u tom slučaju bili letači, u petak su doslovno letjeli i napravili pravi spektakl za nešto više od dvije tisuće gledatelja u dvorani u Bydgoszczu.

Alley oop zakucavanja dizala su gledatelje na noge, nebeske blokade, prebrzi kontranapadi, Makedonci su imali čast pratiti izvedbu francuskih Globetrottera iz prvog reda. Imali su najbolji pogled, ako ih to imalo tješi. Teško, ono što su im Francuzi napravili čak je i gore nego što su im napravili Grci iako rezultatski je teži poraz od Grka.

Da nisu toliko težili atraktivnosti u drugom dijelu, Francuzi su bez imalo pretjerivanja mogli pobjeći i do plus 40, plus 45. Upravo tako je Makedonija danas izgledala. Akteri su izgledali u prvom poluvremenu kao otac i sin na haklu u dvorištu. Samo što je otac uz to bio posebno nabrušen i odlučio je sinu dati lekciju.

Francuzi su poletjeli protiv Makedonije, ali nadamo se kako će brzo sletjeti, već u nedjelju u isto vrijeme kada ih očekuje Hrvatska. Eh Hrvatska. Da se razumijemo, ne može se nikom ništa prigovoriti, svi su se sjajno borili protiv Rusa, nije bilo igrača koji nije dao sve od sebe, ali ova Rusija je bez ikakve dileme ograničena momčad i Hrvatska je svakako bolja. Shodno tome morala se upisati pobjeda.

No to je tako kada im uđeš u mlin. Obrambeni mlin. Suci su dopustili nešto čvršću igru, Rusi su se u tome bolje snašli ne u smislu da su više "tukli", nego u smislu da je naš napad nešto lošije reagirao nego njihov. Još na kraju nekoliko loših odluka u napadu i to je to. Čekamo Francuze i idemo se protiv njih probuditi.

Nekim igračima definitivno treba buđenje. Tko je gledao pripremne dvoboje u Bambergu i u Ankari, sve mu je jasno. Hrvatska ima itekako prostora za napredak i to mora početi koristiti. Rusi su igrali blizu svoje gornje granice, oni teško da mogu značajno kvalitetnije odigrati protiv ovakve obrane. Međutim imali su bolja rješenja u ključnim trenucima i to im je donijelo pobjedu.

Posebno impresivan bio je Mozgov. Izuzetno snažan centar, mlad, a uz sve to i zna, nije neki "panj". Kroz nekoliko godina Mozgov bi mogao postati jedan od traženijih europskih centara. Do prije samo godinu dana nije znao hoće li uopće dobiti priliku u Himkiju, bio je na razmeđi druge i prve ruske lige, a onda je eksplodirao. Danas je prvi centar Rusije i u usporedbi s toliko hvaljenim Sokolovim izgledao kao avion.

Čini se kako će nama biti ipak presudna utakmica s Njemačkom. Svaka računica govori kako će Hrvatska i Njemačka igrati ključnu utakmicu za prolaz, a sudeći po dosadašnjem tijeku turnira, to bi mogla biti vrlo slična utakmica ovoj s Rusima. Njemačka također igra vrlo čvrstu obranu, nema neku napadačku snagu i mali broj koševa joj odgovara.

No protiv Grka je "poludio" Heiko Schaffartzik, vrlo dobar razigravač koji kad je vruć može napraviti velikog nereda. Umalo je to napravio Grcima, no Grčka je ipak superkvalitetna i imala je dovoljno svojih oružja.

Jedan mladac pobuđuje pozornost. Robin Benzing, 20-godišnji klinac koji je ove godine upravo našu mladu reprezentaciju na U20 prvenstvu natrpao s 33 poena. Na terenu je upečatljiv, fizički lagašan, s fancy rukavom, ali izuzetno eksplozivan i prodoran. Grke je podosta namučio i nagovijestio veliki potencijal.

Prvi dan drugog kruga samo je potvrdio kako je skupina E slabija i to značajno. U subotu nas zato očekuje spektakl, tri izvrsne utakmice i uistinu je teško reći koja je utakmica dana. Svih šest reprezentacija ulazi s podjednakim šansama i bit će izuzetno zanimljivo. Mi ćemo se strpiti do nedjelje kada će Hrvatska prizemljiti NBA Francuze. Valjda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!