Košarka

Četiri pobjednika i uljez

Ivor Krapac • petak, 11.09.2009.
Četiri pobjednika i uljez
Foto: EPA

Pobjednici su uvijek u prvom planu, pa su i u petorci dana svoje mjesto zaslužila četvorica igrača reprezentacija koje su u petak bile uspješne na EP-u u Poljskoj. Uz dva Francuza i po jednog Grka i Rusa, jedini uljez bio je raspucani Nijemac...

Playmaker

Vasilis Spanoulis (Grčka) - 34 minute, 20 poena, 7 asistencija, 4 skoka: Vodeći igrač grčke reprezentacije je još jednom opravdao svoju ulogu u momčadi Jonasa Kazlauskasa. Nijemci su napravili jako dobar posao u pripremi utakmice i prebacivanju tog plana na parket, ali za Spanoulisa nisu imali rješenje. Vlastitim poenima i razigravanjem ostatka momčadi bio je glavni motor na putu do završnih osam poena prednosti.

Šuter

Heiko Schaffartzik (Njemačka) - 24 minute, 23 poena, 3 asistencije: Mjesto organizatora igre je u petorci dana zauzeo Spanoulis, a vodeći strijelac ogleda Grka i Nijemaca, iako i on igra na toj poziciji, ovom je prilikom preseljen na "dvojku". Razlog? Na otvaranju drugog kruga bio je više šuter nego razigravač, s 23 poena bez promašaja iz igre, 3/3 za dvicu i 5/5 za tricu, uz 2/2 s crte slobodnih. Bez njega bi se Njemačka teško držala "na površini" protiv favoriziranog protivnika, ovako su bili u igri većim dijelom utakmice.

Krilo

Nicolas Batum (Francuska) - 21 minuta, 13 poena, 5 skokova: Uvjerljiva francuska predstava i visoka pobjeda nad Makedoncima omogućila je izborniku Vincentu Colletu da ravnomjerno raspodijeli minutažu svojih igrača, za sve je bilo dovoljno prilike za uljepšavanje individualne statistike, a među najboljima bio je 20-godišnji član Portland Trail Blazersa. U bijegu do 24:9 na kraju prve četvrtine, čime je utakmica rano riješena, ubilježio je sedam poena.

Krilni centar

Florent Pietrus (Francuska) - 21 minuta, 14 poena: Batum i Tony Parker također su bili odlični u prvih 10 minuta "razbijanja" Makedonaca, no Pietrus je zabio najviše, devet poena u tom razdoblju, a u nastavku, s obzirom da suparnička momčad nije prijetila povratkom, više nije ni bio toliko potreban. Stigao se i odmoriti za nedjeljni ogled s Hrvatskom.

Centar

Timofej Mozgov (Rusija) - 32 minute, 18 poena, 8 skokova: 23-godišnji 215 cm visoki ruski reprezentativac zadavao je najviše problema izabranicima Jasmina Repeše u tijesnom porazu. U jednom razdoblju utakmice uspio ga je zauzdati tek Mario Kasun, dok svi ostali nisu imali pravi odgovor. Teško zadrživ i jako efikasan, sa 7/10 iz igre.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!