Zimski sportovi

Novi dečki u gradu

Borna Rupnik • subota, 12.09.2009.
Novi dečki u gradu
Foto: Davor Sajko

Nogomet, košarka i rukomet dobili su za vrijeme utakmice Medveščaka i Jesenica ozbiljnu konkurenciju. Hokej na ledu s pravom je opet zaludio Zagrepčane, a riječima nenadmašnog Ricka Blainea, možda je to početak jednog divnog prijateljstva...

Nakon dva sata bučnog navijanja, desetak minuta prije kraja odličnog susreta zagrebačkog Medveščaka i slovenskih Jesenica, u sklopu prvog kola ugledne EBEL lige, rezultat je glasio 4:4, a prepuna je dvorana Doma sportova ustala na noge i neprekidnom, jednoglasnom pjesmom podržavala svoje nove ljubimce. Čini se da je tu rođena nova ljubav, koja je brzo urodila plodom - domaći dečko Marko Lovrenčić samo je dvije minute kasnije postigao vodeći pogodak za 5:4.

Hokej na ledu vratio se u Zagreb u punom sjaju. Medveščak je na samom početku dobio i kratku svečanost otvaranja tijekom koje su se sretnici s ulaznicom mogli podsjetiti na stara hokejska vremena u hrvatskoj metropoli, a novi su momci pri predstavljanju zaslužili gromoglasan pljesak s tribina.

Sama je utakmica ispunila brojna očekivanja: kako pozitivna, tako i negativna. Medvjedi su uistinu bili maksimalno motivirani, ali su pritom platili danak izostanku optimalne tjelesne spreme te nedostatku uigranosti i iskustva. Jasno, pobjedi nad slovenskim prvacima ne smije se gledati u zube, no očigledno je da mjesta za napredak još ima.

Uz neospornu kvalitetu - koja je možda i nadišla neka predviđanja - te prikazano htijenje, želju i predanost bilo je tu i nesporazuma u obrani i nerazumijevanja u napadu, kao i više puta spomenutog pada nakon stečenog visokog vodstva (4:1). Želi li Medveščak uistinu biti više od samog prolaznika, kako kaže strijelac pobjedonosnog pogotka Robby Sandrock, na svemu tome trebat će još ozbiljno poraditi.

Naravno, pristup hokejaša Medveščaka u posljednjoj trećini, a pogotovo u produžetku, zaslužuje sve pohvale. Bilo bi nepravedno ne spomenuti i nekoliko sjajnih akcija u kojima je do izražaja došla i sposobnost kombinatorike zagrebačkih igrača, a koje su navijače dovele na rub euforije. Tu su bila i izvrsna postavljanja s igračem više na ledu, što je plod marljivog rada na pripremama. Medvjedi su ujedno dokazali publici da ne namjeravaju izbjegavati fizički kontakt, i za to su pozdravljeni sveopćim odobravanjem.

Važan je između ostalog bio i sam rezultat. Premda ne bi bilo nezasluženo da su Jesenice u Zagrebu izvukle i nešto bolji rezultat od poraza 6:5, pobjeda Medveščaka ne samo da je dala nužno samopouzdanje tek ustoličenim vladarima gradskog hokeja, nego je i odlična pozivnica svim zainteresiranima (i onima koji će to tek postati) za nastavak natjecanja.

No, kako će samoj ekipi Enia Sacilotta trebati uštimavanje, tako će trebati i nekim ostalim organizacijsko-gledateljskim aspektima. Primjerice, malo više sklada službenih spikera i glazbe puštane preko razglasa s publikom neće biti na odmet (taj se problem pojavio i na Svjetskom rukometnom prvenstvu). Srećom, za sve to još uvijek ima vremena, EBEL liga je još u početnoj fazi.

Sigurno su brojni gledatelji na putu kućama prepričavali zbivanja u dvorani, što je neprocjenjiv dobitak za bilo koji sport. Zadrže li hokejaši, organizatori i Zagrepčani novonastalu harmoniju - a obzirom na međusobno razumijevanje čini se da su na dobrome putu - zimska bi bajka u Domu sportova mogla potrajati...

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!