Košarka

Lakersi u središtu pozornosti

Igor Maračić • ponedjeljak, 26.10.2009.
Lakersi u središtu pozornosti
Foto: EPA

Da, i ove godine na Zapadu su glavna tema Lakersi, no iako će najviše očiju biti uprto upravo u njih i njihov dosada slabašni gradski rival, Clippersi, zasigurno će podići koju obrvu. Dojam je kako su momčadi iz "druge klase" dosta zanimljive ove sezone, te tako uz dužno poštovanje divovima Spursima i Mavericksima, pažnja dosta naginje i na stranu Memphisa i njihovog novog vođe Iversona, Oklahome i Duranta, a tu su i Trailblazersi, koji pršte mladom snagom i napokon pravim Odenom...

SJEVEROZAPAD

DENVER NUGGETS: Veliko i ugodno prošlosezonsko iznenađenje, nakon nastupa u Zapadnom finalu i najvećeg dosega u povijesti franšize, spremni su za korak dalje. Nakon fenomenalnog Iverson-Billups tradea, Nuggetsi su postali druga momčad. Odlični vođa Billups bi i ove sezone trebao biti, uz neizostavnog Anthonya, glavni kotačić mašinerije Georgea Karla. Ovo ljeto ostali su bez korisnog Dahntaya Jonesa (Indiana) i Kleize (Olympiacos), ali su zato doveli Tya Lawsona i Arrona Afflaloa, a tu je i sasvim solidni Joey Graham. Kad se već spomenutom vodećem dvojcu dodaju i "igračine" poput Martina, Smitha i Andersena, playoff je za njih gotovo neupitan.

Vezane vijesti

MINNESOTA TIMBERWOLVES: Uz Kingse možda najslabija momčad Zapada, u ovom trenutku stvarno ne obećava puno. No, uz zdravog i "nabrijanog" Jeffersona, te odlične Kevina Lovea i Jonnya Flynna mogli bi se pokazati drugačije. Misija doigravanje neće biti nemoguća, ali uz prilično neiskusnog rookie trenera Kurta Rambisa, puno toga trebat će se posložiti za T'Wolvese. Prinove su im još Ramon Sessions i Aleksandar Pavlović, a ne treba zaboraviti ni jako dobrog Brewera. Moguće iznenađenje u borbi za osmo mjesto.

OKLAHOMA CITY THUNDER: Možda najmlađa i najtalentiranija petorka lige. Westbrook, Jeff Green, Kevin Durant i ovogodišnji treći pick James Harden zvuče zanimljivo, a tu su još Krstić, te novopridošli Kevin Ollie i Ethan Thomas. Nakon samo 23 pobjede prošle sezone, ove godine bi ih trebalo biti više, no teško da će ih biti dovoljno za doigravanje. Pričekajmo godinu-dvije.

PORTLAND TRAIL BLAZERS: Uz Spurse ovo je momčad koja je možda i najviše u stanju ugroziti Lakerse. Odlično ljeto je iza Odena, koji napokon ima pravu priliku, a dodamo li tome i najzvučnije novo ime na njihovom rosteru Andrea Millera, ova mlada momčad puca visoko. Tu su naravno uzdanice momčadi, Brandon Roy i LaMarcus Aldridge i ovo bi mogla biti njihova sezona. Svakako treba spomenuti Rudya Fernandeza i već sada solidnog Nicolasa Batuma. Prošle sezone su desetkovani Blazersi imali omjer 54-28, ove se konto ne bi trebao smanjivati.

UTAH JAZZ: Iza njih je solidna (6-2) predsezona, koja može značiti puno, a opet, ne mora ništa. Fenomenalni 20-10 playmaker Deron Williams i umalo pobjegli Carlos Boozer trebali bi biti zdravi cijelu sezonu ukoliko žele završiti bolje od prošlogodišnjeg osmog mjesta i ispadanja u prvom krugu od kasnijih prvaka. Ljetni prioritet bio je i Paul Millsap, koji je zadržan u momčadi, ali zato ekipa nema mnogo novih igrača. Među njima je bio i nama zanimljivi Goran Suton, koji ipak nije zadovoljio vječnog trenera Sloana, ali možda pokuša opet iduće sezone. Uz Kirilenka, Korvera i Brewera, playoff je realnost, ali sve više od toga je teško ostvarivo.

PACIFIK

GOLDEN STATE WARRIORS: Iako ova momčad ima solidne igrače, jednostavno nema kemije. Najbolji igrač Stephen Jackson traži trade, a Monta Ellis također nije zaljubljen u vodstvo ove momčadi. Pozitivno bi trebalo biti biranje Stephena Currya kao sedmi izbor ovogodišnjeg drafta. U zamjeni s Atlantom rješili su se Crawforda, a dovedeni su Acie Law i Speedy Claxton, a od novih imena tu je još i Mikki Moore, solidan igrač pod košem, samo je li dovoljan? Od starih igrača solidnu minutažu dobit će standardni Maggette, Anthony Morrow, Andris Biedrins i Anthony Randolph. Daleko od doigravanja.

L.A. CLIPPERS: Ove godine sigurno neće biti u sjeni Lakersa, barem ne u tolikoj mjeri kao dosad. Glavni razlog tome svakako je Blake Griffin, prvi izbor drafta, koji je odigrao odličnu predsezonu koju su Clippersi završili omjerom 6-2. Baš kao Bryant i ekipa. U ovoj momčadi ima previše velikih imena (Baron Davis, Marcus Camby, Al Thornton, Eric Gordon), i borba za doigravanje, s Griffinom, ne bi trebala biti upitna. Novi ugovor potpisao je tricaš Steve Novak, dok u momčadi više nema (ne)poželjnog Zacha Randolpha. Inače, Clippersi su prošle sezone imali mizernih 19 pobjeda, tako da će biti teško ponoviti takvu sezonu.

L.A. LAKERS: Aktualni prvaci plus Ron Artest. Zvuči strašno, a još k tome novi ugovor potpisao je i Lamar Odom. Legendarni Phil Jackson, nasljednik velikog Jordana, Kobe Bryant, aktualni europski MVP i prvak sa Španjolskom, Pau Gasol jednostavno nude previše epiteta i razloga za 16. Lakerse je, doduše, napustio Trevor Ariza, ali je i više nego dostojno zamijenjen. Francuz Mickael Gelabale, David Monds, Michael Fey i Tony Gaffney nova su, i mlada imena u Lakersima. Sve je bajno u La-La Landu za Jezerčane, samo bi se trebali pripaziti snažnog Istoka.

PHOENIX SUNS: Momčad koja je doživjela dosta promjena, a k tome s 46 pobjeda propustila prošlosezonsko doigravanje, zasigurno je gladna uspjeha. Iako je Steve Nash u 35. godini još uvijek ima što pokazati, a tu su, nadamo se neozlijeđeni, Amare Stoudemire i atleta Jason Richardson. Imena koja obećavaju, a dodaju li se u miks Barbosa, Hill, sophmore i trenutno ozlijeđeni Lopez, novak i 14. izbor Earl Clark, te doveden kao slobodan igrač, Channing Frye, imamo vrlo solidnu ekipu. R'N'G stil bi i dalje trebao biti prisutan, jer njeguju ga, kako igrači, tako i trener Alvin Gentry. Borba za doigravanje je realnost za Sunse, kao i nekih 108 koševa po utakmici.

SACRAMENTO KINGS: Zadnjih godina redovito među najgorim momčadima lige, prošle sezone ekipa Sacramenta skupila je 17 pobjeda. Podcijenjeni Kevin Martin morat će napraviti čudo ukoliko želi borbu za doigravanje. U momčad su dovedeni Desmond Mason i Sean May, među starim snagama su Francisco Garcia, Spencer Hawes te Andres Nocioni, a tu je i novajlija Tyreke Evans. Jednostavno nedovoljno, a uspjeh bi bio 30+ pobjeda.

JUGOZAPAD

DALLAS MAVERICKS: Puno su trgovali ovog ljeta i unatoč tome što je prošla sezona bila prilično uspješna, promjene su bile nužne. Velikoj četvorci Kidd, Nowitzki, Terry i Howard pridruženi su Shawn Marion, Drew Gooden, Quinton Ross, Tim Thomas i Kris Humphries, dok su momčad napustili veoma važni Brandon Bass i Jerry Stackhouse. Dampier i Barea bit će odlična pomoć. Mr. Triple-Double zna da nema još puno vremena ako želi u napad na naslov, stoga mu ne nedostaje motivacije, kao ni jedinom euro-MVP igraču Nowitzkom, koji želi što prije zaboraviti ljetnu trakavicu s bivšom zaručnicom. Dallas bi mogao dosta daleko.

HOUSTON ROCKETS: Na papiru jedna od jačih momčadi lige, ovo ljeto morat će se trgati za doigravanje. S dva superstara koji će biti out do tko zna kad, jednostavno nemaju predispozicije za nešto veliko. Napustio ih je Ron Artest, košarku je napustio nježni div Mutombo, a u Olympiacos je otišao Von Wafer. Pozitivna stvar je dolazak Trevora Arize, koji se prošle sezone dokazao u Lakersima. Od važnijih stvari nema se što puno navesti, jedino što će se McGrady vjerojatno kad-tad vratiti, a tad će biti upitno koliko će biti u stanju pridonijeti i pružiti Scoli, Battieru i društvu. "Najukletija" ekipa lige potvrdila je svoju reputaciju i ova sezona ne miriše najbolje.

MEMPHIS GRIZZLIES: Jedna stvar oko koje se ova ekipa ne bi trebala brinuti jest popunjenost kapaciteta njihovog FedEx Foruma. Allen Iverson uvijek je bio mamac za gledatelje, ali koliko će sretnih lica namamiti, to je tek pitanje. To više nije igrač koji je do pred koju godinu harao parketima i treba vidjeti što on još može i da li mu je motivacija, kako sam kaže, stvarno velika. Drugi razlog zanimanja za ovu ekipu je div Hasheem Thabeet, treći izbor drafta, ali još uvijek velika nepoznanica. Memphis se pojačao i "zločestim" Randolphom, koji je u predsezoni skupio dosta dobru statistiku, a od mlađih igrača momčad nose Conley, Mayo, Gay i Gasol. Doigravanje nikako nije isključeno.

NEW ORLEANS HORNETS: Tiho ljeto i ne toliko uspješna predsezona su iza Hornetsa. Najznačajnija promjena je zamjena Chandlera za Okafora, no Emeka još nije odigrao ni minute za Hornetse, pa će sinergija ekipe tek doći na red. O Chrisu Paulu nije potrebno trošiti previše riječi, ali neće ni on moći sam. Stojaković više nije mlad, a ni zdravlje ga ne mazi, a puno drukčije nije ni sa Mo Petersonom. Pomoći bi trebali James Posey i Julian Wright, a nova imena su Marks, Songaila i Diogu. Hornetse mora poslužiti zdravlje, jer onda mogu svašta, pa čak i ugroziti Lakerse. Druga runda doigravanja trebala bi biti sigurna za ovu ekipu.

SAN ANTONIO SPURS: Nakon 4-1 ispadanja od Dallasa, mnogi su proglasili kraj "dinastije" Spursa. Ona, koliko god kaska za prošlim godinama, nije nestala. Veterani Bruce Bowen, Fabrizio Oberto i Kurt Thomas nisu više dio Spursa, ali su to zato postali eksplozivni Richard Jefferson, podcijenjeni DeJuan Blair, McDyess i Ratliff, te mamuze opet tjeraju strah u kosti. S klupe će uskakati i Mason, Hill i Finley, pa se zdravi Duncan, Parker i Ginobili mogu nadati i finalu Zapada.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!