Nogomet

Začarana Ajaxova mreža u Maksimiru

Borna Rupnik • utorak, 03.11.2009.
Začarana Ajaxova mreža u Maksimiru
Foto: Davor Sajko

Ajax je već dva puta gostovao na Maksimiru, oba puta u nedavnoj povijesti, ali još uvijek nije iskusio kako je to primiti gol od Dinama. No, tradicije su tu da se ruše, premda ovih dana malo što upućuje na takav rasplet...

Treće Ajaxovo gostovanje u Zagrebu Dinamo dočekuje u sumornom raspoloženju. Prednost u HNL-u se istopila, a huligani su u Temišvaru nemilosrdno oduzeli nogometašima u plavom dresu ono što su obećavajućom igrom izborili na travnjaku.

Stoga se Nizozemce dočekuje s nulom na kontu, a povijest ukazuje na još jednu neugodnu činjenicu: Dinamo u Zagrebu nijednom nije zatresao Ajaxovu mrežu. Prva prilika za to ukazala se 16. rujna 1998. godine, u skupini Lige prvaka.

Tada je na semaforu ostalo 0:0. Boje zagrebačkog kluba branila su imena poput Dražena Ladića, Silvija Marića, Roberta Prosinečkog, Darija Šimića, Igora Cvitanovića ili Marka Viduke, no ni Ajaxu nije nedostajalo zvijezda.

Maksimir su pohodili Edwin van der Sar, Danny Blind, Frank de Boer, Ronald de Boer, Sunday Oliseh ili Jari Litmanen. Uzvrat u Amsterdamu, mnogi se rado sjećaju, obilježio je pogodak Josipa Šimića za konačnih 1:0.

Na novi pokušaj čekalo se devet godina. 20. rujna 2007. godine igralo se za ulazak u grupnu fazu Kupa Uefe i sve je mirisalo na novi remi bez pogodaka do 62. minute, kada je Danac Dennis Rommedahl ušetao u Dinamo šesnaesterac, pobjegao modroj obrani i Georgu Kochu te mirno zabio za završnih 1:0.

Od igrača koji će nastupiti u četvrtak, tada su zaigrali samo Brazilci Sammir i Etto, dok je okosnica Ajaxove momčadi vrlo slična. Zagreb su već upoznali Maarten Stekelenburg, Urby Emanuelson, Gabri, George Ogararu, Luis Suarez, Gregory van der Wiel te spomenuti Dennis Rommedahl.

Dobra vijest glasi da je Rommedahl trenutačno ozlijeđen i neće konkurirati za sastav Martina Jola, a loša vijest glasi da je Luis Suarez 2007. godine u igru ušao tek u zadnjih petnaestak minuta, dok bi u četvrtak trebao zaigrati od početka.

Međutim, i te se godine Dinamo iskupio - u uzvratu je bilo 3:2 za momčad Branka Ivankovića te je hrvatski predstavnik prošao u skupinu Kupa Uefe.

Statistika ipak nudi i kakvu-takvu utjehu Dinamu. Osim što dobivaju svaku parnu protiv Ajaxa, posljednjih šest domaćih europskih utakmica Dinamo u pravilnom ritmu izmjenjuje pobjede i poraze, što znači da bi nakon poraza od Anderlechta na redu bilo slavlje.

Ajaxova gostovanja u Hrvatskoj nisu pretjerano uzbudljiva - njihova je ukupna gol-razlika u čak četiri utakmice u našoj zemlji 1:1, a Dinamo se još može pohvaliti da protiv Nizozemaca, ne računajući Ajax, ima pozitivan skor. NEC je pao 3:2, a Heerenveen je izvukao neriješeno (2:2).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!