Nogomet

Igra iz Amsterdama znači poraz

Vedran Attias • srijeda, 04.11.2009.
Igra iz Amsterdama znači poraz
Foto: EPA

Dinamo je u Amsterdamu (pre)lako pao i konačnih 2:1 puno bolje zvuči nego što je bio dojam nakon utakmice. Plavi su griješili u puno toga na Amsterdam Areni; od netočnih dodavanja preko manjka zalaganja pa do krivog postavljanja, ali ono što se posebno isticalo nakon utakmice jest "dojam kako je bilo više igrača Ajaxa"...

Lako se praviti pametan poslije utakmice i govoriti gdje se pogriješilo u pripremi i izvedbi, no točno to mora napraviti Kruno Jurčić i ispraviti što se može kako bi Dinamo imao šansu protiv Ajaxa u praznom Maksimiru. Ponove li Plavi "igru" iz Amsterdam Arene - lako će pasti i kod kuće.

Zašto je Dinamo izgubio u Amsterdamu? Ima niz odgovora: igrači Dinama bili su znatno manje agresivni, manje su trčali i gubili gotovo svaki duel, prvak Hrvatske imao je nekoliko potpuno nezaiteresiranih igrača na terenu, De Zeeuw je pokupio sve u sredini, Suarez bio nezaustavljiv, domaći su rano poveli i tako bi mogli nabrajati do sutra, no nešto se posebno urezalo u sjećanje; nešto su svi igrači Dinama istaknuli nakon poraza: "kao da je igrača Ajaxa bilo više".

I zaista je takav bio dojam. Naravno, prije svega se dobije taj dojam jer su igrači Martina Jola sjajno stajali na terenu i svatko je znao što mu je činiti te je točno to i radio, no svejedno je unatoč prividnom manjku igrača u vezi i napadu - Ajax uvijek imao rješenje.

Naime, De Zeeuw, Enoh i Emanuelson držali su sredinu protiv četiri vezna igrača Dinama koji, uz pomoć Mandžukića, nisu uspjeli parirati veznjacima Ajaxa. Slična je situacija i u napadu gdje je Ajax napadao s tri špice na četiri braniča Dinama, no svejedno je obrana Dinama često "curila".

Odgovor na pitanje zašto je to tako su - bokovi. Anita, koji je u većini nizozemskih medija izabran igračem utakmice, i Van der Wiel odradili su golem posao po bokovima i prezentirali kako se igra moderan nogomet. Evo grafičkog primjera kako u početnoj fazi napada Dinamo ima braniča više nego Ajax napadača, no sve se to vrlo lako okrene.

Dakako da u napadu Ajaxa ne sudjeluju samo tri napadača, no ovdje se lijepo vidi kako, barem na papiru, braniči Dinama ne bi trebali imati težak posao u zadržavanju napada Ajaxa, no ako se Pantelić pomakne desetak metara u jednu ili drugu stranu - nastaje pomutnja.

Kao što prikazuje druga ilustracija, ode li Pantelić ulijevo, tamo ga čeka jedan stoper Dinama, Etto i Sulejmani te su oni dva na dva što postaje još lošije po Dinamo kada se priključi bek, Anita, kojega ne može pratiti Morales. U takvoj situaciji, vrlo brzo od napada "tri na četiri", Ajax prelazi u situaciju "tri na dva", a onaj drugi stoper Dinama ne čuva nikoga.

Ista je situacija i na drugoj strani. Naime, ode li Pantelić udesno, tamo je pak Suarez i stoper Dinama te Cufre, no za tren se pojavi Der Wiel i Ajax ponovno ima komfornu situaciju "tri na dva". Ovaj problem na lijevoj strani obrane Jurčić je u Amsterdamu pokušao i donekle uspio riješiti postavljanjem Mandžukića umjesto Sammira na krilo jer hrvatski reprezentativac može više trčati i zatvarati svoje leđa te tako pomoći Cufreu nego što to može Brazilac. S druge strane, Mandžukić je napravio penal u trećoj minuti utakmice jer on ipak nije obrambeni igrač i obrana mu nije jača strana.

Što Dinamo može promijeniti u uzvratu i kako se obraniti? Jedna od mogućnosti jest zaustavljanje Pantelića, no to je praktički nemoguće jer njegova se igra uglavnom bazira na jednom ili dva dodira koje mu je vrlo teško uskratiti pa bi se trebalo potražiti drugo rješenje. Realna opcija jest uvođenje Calella koji bi u suradnji s Vrdoljakom zatvarao prostor između bekova i krila te pomogao obrani, no pitanje jest: "koga od napadača izvaditi?" Igranje s dva vrlo defenzivna zadnja vezna mogla bi uzeti danak u igri prema naprijed, a Dinamu trebaju bodovi želi li ostaviti nadu u prolaz.

U svakom slučaju, pred Jurčićem i Dinamom jest težak posao jer Ajax je u prvoj utakmici pokazao kvalitetu, no nisu se pokazali nepobjedivima. Ako Dinamo uspije zatvoriti Pantelića koji svojim zadržavanjem lopte i proigravanjima Sulejmaniju i Suarezu pokreće igru Ajaxa - pola posla je obavljeno. Druga opcija jest zaustaviti brza krila Ajaxa, a to se može napraviti tako da ih se napadne.

Kada Suarez krene na igrača "jedan na jedan" - malo tko ga može zadržati, no ako ste vi ti koji napadate onda je to druga priča. Tri dana nakon što je Lennon "razmontirao" Hrvatsku na Wembleyju i činio se nezaustavljivim, Evra ga je "spremio u džep". Kako? Francuz je većinu utakmice proveo u napadu i natjerao Lennona da čuva njega dok je u rijetkim slučajevima kada bi igrač Tottenhama imao loptu - Evra odmah bio na leđima i ne dopustio ovome da se okrene, a kamoli da u trku dođe na njega.

Evra je zato najbolji lijevi bek na svijetu, no Dinamo mora tako pokušati igrati jer ako ne zatvori krila i Pantelića koji ih "hrani" - nema što tražiti. Uspiju li Modri u tome, onda ćemo vidjeti koliko su Enoh i De Zeeuw dobri u onome što im nije primarno u poslu, a to je kreacija. U takvoj igri Dinamo ima šanse doći do pobjede koja ostavlja kakvu-takvu nadu u europsko proljeće...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!