Nogomet

Liverpool i Inter za nadu

Goran Markuš • srijeda, 04.11.2009.
Liverpool i Inter za nadu
Foto: EPA

Drugi dan četvrtog kola ovosezonskog izdanja Lige prvaka donosi nam nekoliko vrlo obećavajućih susreta od kojih svakako vrijedi istaknuti one engleskog Liverpoola i talijanskog Intera. Upravo ova dva nogometna giganta više nemaju pravo na kalkulacije, pošto bi sve osim nova tri boda stavilo ogroman upitnik na njihov ipak očekivan prolazak skupine...

Skupina E

Bespogovorno, vrhunac još jednog nogometnog dana bit će novi susret Lyona i gostujućeg Liverpoola kojemu su bodovi nepresušno potrebni želi li uopće izboriti drugi krug ovogodišnjeg izdanja Lige prvaka. Naime, nakon što su u drugom kolu kod Fiorentine spali na - 2 na njihovom tlu Lyon ih je porazio sa sjajnih 1:2 i tako si širom otvorio vrata ka drugom krugu natjecanja.

Vezane vijesti

Međutim, čini se kako je povijest ipak na engleskoj strani. Naime, sa posljednja četiri francuska gostovanja Redsi su se vraćali sa širokim osmijehom na svojim licima dok s druge strane Lyon za domaće slavlje protiv neke engleske momčadi ne zna još od davne 1967. godine kada je kod njih sa tijesnih 1:0 pao Tottenham. Kvaliteta obiju momčadi neupitna je stoga bi upravo motiviranost ekipe mogla biti ta koja će odlučiti pobjednika.

S druge strane sve osim sigurne pobjede domaće Fiorentine u ogledu sa apsolutnim autsajderom skupine, Debrecenom bilo bi pravo iznenađenje. Naime, osim činjenice da su iza Talijana dva mirna europska slavlja svakako treba spomenuti i njihov prvi međusobni susret koji su Mađari sjajno otvorili da bi do 20. minute primili čak tri zgoditka i tako izgubili svaku šansu za osvajanje svojih prvih ovosezonskih europskih bodova.

Fiorentina - Debrecen, 20:45
Lyon - Liverpool, 20:45

Skupina F

Veliki ogled čeka nas i u skupini F gdje nakon izjednačenog rezultata u sva tri uvodna kola Inter više nema pravo na kalkulacije i u Ukrajinu putuje samo i isključivo po pobjedu. Kvaliteta, ali i forma kod Intera koji je povećao prednost u talijanskom prvenstvu na ogromnih sedam bodova nakon svega 11. odigranih kola, nedvojbeni su i samo izuzetno motiviranim nastupom domaćini bi se mogli domoći novih bodova koji bi im vrlo lako mogli osigurati i toliko željeni prolazak skupine.

"Iako ovo nije odlučujući susret vrlo nam je važan jer upravo je Dynamo momčad s kojom se borimo za prolazak skupine", zaključio je iskusni trener gostiju, José Mourinho. Ipak, niti trener Dynamo Kijeva, Valeri Gazzaev ne namjerava objesiti bijelu zastavu prije nego što igrači izađu sa terena: "Prošli tjedan nije bio baš najbolji, no to smo vrlo brzo i lako ostavili iza sebe. Svi smo svjesni situacije i uopće ne trebate sumnjati u našu motivaciju pred ogled sa svjetskim klubom kakav je Inter."

Iako su slavljem na Nou Campu u prošlom kolu šokirali užu, ali i širu nogometnu javnost svaki novi bod protiv moćne Barcelone bio bi pravo čudo za Rubin Kazan koji još uvijek nije upisao niti jedno domaće europsko slavlje. Ipak, osim same želje na njihovoj strani definitivno je i odsutnost sjajnog Thierryja Henryja kao i vremenski uvjeti na koje gosti zasigurno nisu navikli, no trener Barcelone, Josep Guardiola poručuje da mjesta za strah jednostavno nema: "Kazan nije bezazlena momčad kakvom su je mnogi smatrali, no mi smo apsolutni favoriti i od toga ne bježimo. Što se hladnoće tiče ona će biti samo dodatan motiv mojim igračima koji bi se ukoliko neće trčati vrlo lako mogli pretvoriti u santu leda."

Rubin Kazan - Barcelona, 18:30
Dynamo Kijev - Inter, 20:45

Skupina G

Kopačke Stuttgarta gore pred španjolsko gostovanje jer nakon tri odigrana kola (dva na domaćem terenu) sa tek dva boda drže treće mjesto u skupini i ukoliko se kući vrate bez novih bodova prolazak u drugi krug više neće ovisiti samo i isključivo o njima. Iako Stuttgart bez pogovora ima sjajnu momčad domaća Sevilla bila je ta koja je pokazala puno više u njihovom prvom međusobnom ogledu stoga su potpuno zasluženo upravo Španjolci veliki favoriti pred uzvratni susret.

Međutim, niti rezultatski pritisak kao niti izjednačen rezultat u prošlom kolu njemačke Bundeslige ne zabrinjavaju trenera Stuttgarta, Markusa Babbela koji čvrsto vjeruje u svoju ekipu: "Protiv Bayerna smo zaslužili pobjedu, no u odlučujućim trenucima koncentracija je popustila zbog čega ništa više od jednog boda jednostavno nije bilo dostižno. Ovog puta Sevilla će igrati rasterećeno, no zbog toga se nikako ne smijemo opustiti jer mnoge momčadi puno bolje reagiraju kad rezultatski pritisak ne postoji. Ipak, bez obzira na sve vjerujem u slavlje svoje ekipe."

Iako nije riječ o momčadi toliko zvučnog imena u Bukureštu se sprema uistinu veliki nogometni događaj. Naime, u goste domaćoj Unirei dolaze Rangersi koje su na njihovom terenu Rumunji prije svega dva tjedna osramotili sa potpuno neočekivanih 1:4. "Glasgow dolazi po osvetu i ovog nas puta neće podcijeniti. Osobno me je samo strah rumunjskog mentaliteta koji nam ovog puta može samo naštetiti, no uspijemo li se othrvati njihovim uvodnim naletima mislim da imamo sasvim realne šanse za pobjedu. Pobjedom bismo došli na mali korak do prolaska skupine zbog čega je upravo ovo daleko najvažnija utakmica u mojoj trenerskoj karijeri", zaključio je trener domaćina, Dan Petrescu.

Unirea Urziceni - Glasgow Rangers, 20:45
Sevilla - Stuttgart, 20:45

Skupina H

Sa velikih 2:0 krenuo je Standard u novu europsku sezonu da bi u istoj toj utakmici bili poraženi sa 2:3. Iako je tadašnji protivnik bio moćan Arsenal niti budućnost nije bila predarežljiva za Belgijce kojima više ništa osim pobjede ne dolazi u obzir žele li se ikako provući do drugog kruga Lige prvaka. Međutim, posao neće biti lak jer u goste im dolazi sjajni Olympiacos koji bi novim slavljem uz Arsenal osigurao svoj miran prolazak skupine.

Iako su im upravo nogometaši AZ Alkmaara ukrali jedine ovosezonske europske bodove sve osim domaće pobjede sjajnih Engleza, pobjede kojom bi praktički osigurali svoj prolazak skupine, bilo bi pravo iznenađenje. Iako su protiv gostiju iz Nizozemske slavili u tek dva domaća ogleda kvaliteta i forma su tu stoga će Alkmaaru trebati pravo malo čudo žele li se kući vratiti sa bilo kakvim bodovima.

Arsenal - AZ Alkmaar, 20:45
Standard - Olympiacos, 20:45

Liga prvaka - Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Fiorentina5:2Debrecen
Lyon1:1Liverpool
1Fiorentina 614:7+715
2Lyon 612:3+913
3Liverpool 65:7-27
4Debrecen 65:19-140

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!