Nogomet

Pod povećalom: Suarez, Morales i Sammir

Borna Rupnik • četvrtak, 05.11.2009.
Pod povećalom: Suarez, Morales i Sammir
Foto: Davor Sajko

Najbolji Ajaxov nogometaš i stranac, Luis Suarez, napustio je maksimirski travnjak neusporedivo zadovoljniji od ponajboljih Dinamovih stranaca, Pedra Moralesa i Sammira. Urugvajčev je učinak, kao i u Amsterdamu, bio vrlo konkretan...

Luis Suarez i Pedro Morales većinu su prvog poluvremena proveli vrlo blizu jedan drugome. Obojica su utakmicu počela na lijevoj strani terena - Morales je bio lijevi vezni u Jurčićevoj formaciji 4-2-3-1, dok je Suarez bio napadač u Jolovih 4-3-3.

LUIS SUAREZ, 1. POLUVRIJEME

Golovi: 0
Asistencije: 2
Udarci: 1
Točna dodavanja: 9
Netočna dodavanja: 3
Osvojene lopte: 2
Izgubljene lopte: 3
Prekršaji: 0
Iznuđeni prekršaji: 3
Izravni dvoboji: 5/9 (56%)

Ajaxov je nogometaš tako zaigrao bliže protivničkim vratima i brzo pokazao da će modroj obrani ponovno stvarati probleme, premda je bio nešto manje raspoložen nego pred svojim navijačima. Njegov se utjecaj osjetio već u 13. minuti, kada je okrznuo ubačaj Urbyja Emanuelsona kojeg je Marko Pantelić pospremio u Dinamovu mrežu.

U 22. minuti pokušao je svladati Tomislava Butinu lobom iskosa, no nije bio precizan. Za razliku od Moralesa, češće je ulazio u izravne dvoboje sa svojim čuvarima i trudio se stvoriti višak igrom jedan-na-jedan. Iznudio je nekoliko prekršaja, a najvažniji je bio onaj pri kojemu je njegov vjerni pratitelj Leandro Cufre poslan u svlačionicu.

Zanimljivo, čim je Dinamo ostao s desetoricom, Suarez je preselio na desnu stranu terena kako bi mučio Brazilca Etta. Pri kraju poluvremena koristio je prostor u sredini, a na početku sudačke nadoknade stigao je još i probiti stranu pored Dejana Lovrena i uposliti nečuvanog Demyja de Zeeuwa za 2:0.

PEDRO MORALES, 1. POLUVRIJEME

Golovi: 0
Asistencije: 0
Udarci: 1
Točna dodavanja: 12
Netočna dodavanja: 2
Osvojene lopte: 0
Izgubljene lopte: 1
Prekršaji: 1
Iznuđeni prekršaji: 0
Izravni dvoboji: 4/5 (80%)

Pedro Morales je u 42 odigrane minute manje sudjelovao u igri. Brzo se rješavao lopte i tako skupio veći broj točnih dodavanja, no uglavnom su to bile lopte najbližem suigraču, bilo u stranu, bilo unatrag. Nije imao mnogo vremena i prostora gledati prema naprijed, oko njega se uvijek pravovremeno postavljala Ajaxova obrana.

U obrambeni zadatak dobio je čuvanje Gregoryja van der Wiela kako nizozemska napadačka trojka ne bi stekla brojčanu nadmoć, a Ajaxov mu je branič olakšao posao - nije pokazivao ofenzivne tendencije. Morales se stigao istaknuti tek u sedmoj minuti, ali mu udarac nije predstavljao ozbiljniju opasnost po Maartena Stekelenburga. Na dušu mu ide i prekid iz kojeg je Ajax poveo.

Sammiru je pak preostao nezahvalan zadatak da u nastavku utakmice predvodi igru inferiorne - i to ne samo zbog Cufreovog isključenja - momčadi. Poluvrijeme je također poveo na lijevoj polovici terena i bio je potpuno bezopasan za svoje protivnike.

SAMMIR, 2. POLUVRIJEME

Golovi: 0
Asistencije: 0
Udarci: 0
Točna dodavanja: 12
Netočna dodavanja: 3
Osvojene lopte: 1
Izgubljene lopte: 3
Prekršaji: 0
Iznuđeni prekršaji: 2
Izravni dvoboji: 7/13 (54%)

Slično kao i Čileanac, brazilski je veznjak podijelio najviše kratkih dodavanja. Samo je dva-tri puta povukao prema naprijed, no bez uspjeha. Uglavnom je bio predaleko od svih zbivanja.

Najveći upitnik ostaje nad njegovim boravkom na suprotnoj strani čak i trenucima kad je Dinamo pokušao zaprijetiti preko desnog boka. Naime, bio bi korisniji da je bio bliže akcijama, bez lopte u nogama teško ga je zamijetiti.

Naposljetku treba dodati da je Suarez kraj sebe imao razigranije suigrače, dok su se Morales i Sammir utopili u opće sivilo plavog sastava. Osim toga, nema Ajaxov kapetan slučajno sjajne brojke u svim natjecanjima. Uostalom, uskoro ga vjerojatno čeka i bogati transfer.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!