Košarka

Cibona upropastila gradski derbi

Borna Rupnik • ponedjeljak, 30.11.2009.
Cibona upropastila gradski derbi
Foto: Kristijan Komarica

Raspoložena Cibona u potpunosti je upropastila hrvatski derbi na čelu NLB lige. Neprepoznatljivi Zagreb nije imao ni mrvicu šanse, a jednako je dominantan bio Zadar protiv Bosne. Dobru staru naviku od tri pobjede po kolu vratila je Cedevita teško izborenim slavljem u Beogradu...

Zagreb je rijetko kada bio bliže Ciboni u gradskom derbiju - barem do prvog sučevog zvižduka. Tada su se Bajramovićevi puleni raspali i Perasovićeva je vojska mirno promarširala do pobjede. O tijeku utakmice ne treba trošiti puno riječi, konačnih 37 razlike (a bilo je i okruglih 40) sve govori. Cibosi su odradili ugodan i uspješan pucački trening i povećali prednost na vrhu, a Zagrebu preostaje što prije skupiti glave i okrenuti se europskom ispitu u utorak.

Takav razvoj zbivanja opet je pogodovao mladim snagama pod Tornjem - Radošević i Bogdanović bili su među najefikasnijima, tek je Zubčić ostao na nuli, a Amerikanac Jamont Gordon prikazuje se u sve boljem svjetlu. Iako Cibonu još uvijek muči nepotreban poraz u Francuskoj, opet je potvrđena činjenica da ovaj sastav, usprkos svim financijskim i inim problemima, ima potencijal.

Bosna je u Višnjiku zaboravila pružiti barem dostojan otpor furioznim domaćinima. Zadar je vrlo pravilno stvarao prednost, okruglih +30 na poluvremenu pretvorio je u konačnih +50, što je gostima iz Sarajeva najteži poraz u povijesti regionalnog natjecanja. Olakotna okolnost im je neigranje ponajboljih pojedinaca, Ivanovića i Šehovića, no teško da će ih to utješiti. Uvjerljivo su zadnji i kako sada stvari stoje, tamo će i ostati.

Zadrani su tako dobili i šestu domaću utakmicu, no teško da ovaj susret može reći nešto konkretnije o stvarnim mogućnostima Sagadinovih košarkaša. Uz sve pohvale za sjajan napad, osim što je Zadar na svom terenu druga momčad - a u sljedećem kolu idu na vrući podgorički parket - slovenski je stručnjak isprobao sve igrače koje je imao na raspolaganju (i svi su se upisali u strijelce) te opipao njihovu formu prije važnog puta u Litvu, u sklopu Eurokupa.

Cedevita je ukupan učinak hrvatskih predstavnika vratila na tri pobjede protiv FMP-a. Zadar je bio rezultatski uvjerljiv, ali je Cedevita iščupala vrijednu pobjedu: silaznu su putanju Zagrepčani zaustavili mirnoćom u posljednje dvije minute, kada nisu promašili niti jedno slobodno bacanje. Na taj su način zadržali minimalnu prednost u dvoboju koji je lako mogao otići na bilo koju stranu, tim više što su Beograđani bili ti koji su prvi iz rezultatskog zaostatka preokrenuli tijek zbivanja.

Ipak, najveći dobitak za trenera Slobodana Subotića svakako je saznanje da je Cedevita pobijedila u utakmici u kojoj Andrija Žižić nije bio prvi strijelac, niti je proveo najviše minuta na parketu. Uz preciznog Damjana Rudeža, solidnim su ga učinkom pratili Jermaine Anderson i Thomas Mobley, ali ostaje činjenica da je ekipa iz Podsuseda nadskakana. Koliko će u tom segmentu moći pomoći novopotpisani Marino Baždarić, ostaje za vidjeti.

Momčad Širokog do petog su slavlja poveli nezadrživi Siniša Štemberger i Chester Mason. Stroj za iznenađenja, kako ugodna, tako i neugodna, Radnički iz Kragujevca, po drugi je puta praznih ruku napustio Bosnu i Hercegovinu. Nošeni hrvatskom kolonijom, Širokobriježani su s polovičnim učinkom u prvih deset kola svakako jedno od najugodnijih pojava u ovosezonskom izdanju regionalnog prvenstva.

Među ostalim utakmicama izdvaja se prilično sigurna pobjeda aktualnih prvaka, beogradskog Partizana, nad slovenskom Union Olimpijom, koja je konačno uhvatila pravu formu i u NLB-u i u regiji te je njihov glatki poraz djelomično i iznenadio. Do bodova je stigao još jedan beogradski predstavnik, Crvena zvezda, također protiv slovenskih protivnika. No, Zvezda je u Domžalama opet pokazala velike oscilacije i zamalo prokockala velikih 16 poena prednosti. Hemofarm je sve bolje igre potvrdio protiv Budućnosti, ne dopustivši Crnogorcima da im se približe na zaostatak ispod desetak poena.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!