Nogomet

Prvi dio proljetne trilogije

Bernard Jurišić, Borna Rupnik • srijeda, 24.03.2010.
Prvi dio proljetne trilogije
Foto: Davor Sajko

Dinamo i Hajduk u srijedu će na Maksimiru odigrati prvi polufinalni susret domaćeg Kupa. Zagrepčani love što veću prednost prije uzvrata, a Splićani se nadaju opet pružiti dobru igru protiv najljućeg rivala...

Ždrijeb Hrvatskog kupa domaćoj je javnosti uprizorio najveći derbi hrvatskog nogometa, a prva se utakmica igra na Maksimiru, što ipak znači samo jedno - Dinamo je blagi favorit.

Iako Hajduk u posljednje vrijeme najbolje partije pruža upravo protiv svog najvećeg suparnika, ishod prvog međusobnog okršaja u 2010. godini uglavnom će ovisiti o Dinamovoj prezentaciji. Momčad Krunoslava Jurčića, doduše, ne briljira, ali - ne računajući kiks protiv Zadra - upisuje rezultate koji su joj potrebni, pa makar to bilo i ne posebno uvjerljivih 1:0 u Osijeku i Koprivnici.

Vezane vijesti

Plan modrog stratega vrlo je jednostavan, kao i u svaki puta prije uzvratnog susreta u gostima: "Bio bih zadovoljan sa što više naprama nula", a to znači da će njegova obrana morati nastaviti svoj vrlo dobar niz. Naime, u četiri ovogodišnja dvoboja Tomislav Butina još nijednom nije morao po loptu u mrežu.

No, u obrambenim redovima neće biti ozlijeđenog Argentinca Leandra Cufrea, dok je Igor Bišćan već dulje vrijeme izvan stroja. Osim pričuvnog vratara Filipa Lončarića, izostat će još samo brazilski napadač Dodo, koji se još uvijek oporavlja od ozljede zadobivene na premijeri u Dinamovom dresu.

"Utakmice protiv Hajduka uvijek su specifične", upozorio je Krunoslav Jurčić, "i nipošto ne smijemo podcijeniti Splićane. U Kupu postoji i faktor iznenađenja jer se u dvije utakmice može svašta odlučiti. Međutim, vjerujem da imamo kvalitetu za dvostruku krunu". Jurčić pritom smatra da se gosti neće nadigravati.

Koliko će ofanzivan biti Hajduk u prvoj utakmici, teško je predvidjeti. No, s obzirom na činjenicu da se igra tek prva od dvije utakmice, vjerojatnije je za očekivati zatvoreniju formaciju, možda čak i bez klasičnog napadača.

Iz Hajdukove perspektive ova je sezona trebala izgledati puno drugačije. U planu je osim lova na Kup, bila i borba "do posljednjeg daha" s Dinamom za naslov prvaka. Splićanima je, međutim, Kup opet ostao kao jedina moguća utjeha, s tim što će preko Dinama ovog puta morati već u polufinalu, ako žele prekinuti petogodišnji trofejni post.

Prošle sezone Hajduk je odigrao spektakularan uzvrat nakon maksimirskih 0:3 u prvoj finalnoj utakmici, no pao je nakon jedanaesteraca. I ove sezone Dinamo ulazi psihološki rasterećeniji u Kup-derbije, a Hajdukovce čeka grč "spašavanja sezone" koja je uglavnom već upropaštena.

Subotnji poraz od Lokomotive dodatno je opteretio ionako krhko samopouzdanje splitskih profesionalaca. "Generalna proba" u Maksimiru neuspješno je prošla za Hajdukovce, pa "bilima" ne preostaje ništa drugo nego dojam popravljati u velikom derbiju. Na raspolaganju treneru Poklepoviću su gotovo svi igrači, a očekuje se da će spreman biti i Skoko, koji se nakon Lokomotive žalio na ozljedu.

S obzirom da su prošle sezone u uzvratu nadoknadili 0:3, Hajdukovce zacijelo ni jedan ishod u Maksimiru neće obeshrabriti. U velikom derbiju sve je moguće.

Dinamo je sve zainteresirane pozvao na praznik nogometa po dopadljivim cijenama, a sada je samo na nogometašima obje momčadi da opravdaju naziv - derbija.

Hrvatski nogometni kup, polufinale, prva utakmica:
Dinamo - Hajduk, 17:30.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!