Hrvatski kup, Polufinale, 07.04.2010, 16:00 h, Stadion Varteksa, Varaždin, gledatelja: 3000
Suci: Pristovnik, Vukušić, Tomić (Zagreb)
Varaždin
Varaždin
0:2(0:0) Šibenik
Ermin Zec 75'
Ivan Fuštar 90'+7'
Šibenik

Šibeniku prvo finale

Ivana Strahija • srijeda, 07.04.2010.
Šibeniku prvo finale
Foto: Martina Japundžić

Po prvi puta u svojoj nogometnoj povijesti Šibenik je ušao u finale Kupa. Za to je gostima u Varaždinu bio dovoljan jedan gol, onaj brzonogog Zeca, koji je spretno, ali očekivano, u kontranapadu izbacio cijelu varaždinsku obranu i u 75. minuti pogodio za 0:1. Da bi pobjedu potvrdio u 97. minuti spretan je bio i Fuštar. Također važno je spomenuti i da su Šibenčani sat vremena igrali s igračem manje, pa je pobjeda kao i finale, potpuno zaslužena.

Šibenik
Varaždin
Šibenik
5
(do 79')
8
(do 67')
16
(do 46')
17
Matija Smrekar
Pričuvni igrači
Trener
Samir Toplak
1
Goran Blažević
3
Igor Budiša
4
Velimir Vidić
7
Ermin Zec
(do 88')
8
Ivan Elez
10
Mehmed Alispahić
11
Zeni Husmani
14
Stipe Bačelić-Grgić
(do 78')
20
Arijan Ademi
21
Ivan Božić.
(do 73')
24
Ante Bulat
Pričuvni igrači
29
Sandro Bloudek
73'
19
Ivan Fuštar
78'
9
Jusuf Dajić
88'
Trener
Branko Karačić

Kup susret u Varaždinu počinje vrlo slično prvenstvenom koji se odigrao par dana prije. Šibenčani kreću s pritiskom na domaći gol, a Varaždinci imaju problema uopće prijeći centar. No, nakon 20 minuta bez gola Šibenčani su i opet izgubili zamah, pa su se i Varaždinci mogli razigrati.

Ipak, prije toga smo vidjeli par opasnih akcija Šibenčana, koji su samo zahvaljujući prisebnoj obrani domaćih ostali bez gola. Prijetio je u petoj minuti Božić na dodavanje Alispahića, a dvije minute kasnije Bačelić-Grgić je povukao po desnoj strani i ubacio pred gol, no varaždinski vratar Dreven uz pomoć Balajića rješava problem.

Konačno su u 23. minuti dobru akciju imali i Varaždinci, i odmah dižu gledatelje na noge. Glavica nabacuje a Šimek pogađa mrežu, no s vanjske strane. Zatim Smrekar s 20 metara topovski puca ka golu Šibenika, ali je vratar Blažević spreman na iskušenje. Korner Mumleka također završava u njegovim rukama.

U 31. minuti dogodila se nevjerojatna glupost Šibenikovog Vidića. Prvo je vrlo grubo laktom udario Brezovca kad je ovaj s loptom jurio prema šibenskom golu, a kad je sudac Pristovnik zaustavio susret i dao mu žuti karton imao je okršaj sa Smrekarom i gurnuo ga u prsa. Sudac nakon konzultacija s pomoćnicima Vidiću pokazuje i drugi karton, pa Šibenčani ostaju s igračem manje.

Do kraja poluvremena Zec je umalo dokazao da Šibeniku ne treba 10 igrača u polju kad je sam uzeo loptu Brezovcu i krenuo u kontranapad, a domaći se Balajić pokušao proslaviti, no samo je prebacio gol.

U drugom poluvremenu Varaždinci nikako da pokažu da su brojčano nadmoćni. Rijetko prolaze do šibenske kaznene zone, a tada se muče s dodavanjima. Kad su Šibenčani uvidjeli da im Varteks neće raditi probleme, pametno su čekali prilike iz kontranapada.

Tako Bulat iz daljine jako dobro puca i umalo Drevena s loptom ruši u gol, a potom je precizan u centriranju i Bačelić-Grgić. Zatim Tkalčić nevjerojatno nespretno dopušta da mu Elez uzme loptu i proslijedi Zecu, a ovaj pronalazi Bačelića-Grgića, no na sreću domaćih navijača rezultat se ne mijenja. Odmah potom u kontri je Zec, vara domaće čuvare i sam pred golom puca nebu pod oblake.

I onda je u 75. minuti varaždinska obrana tragično zakazala. Bloudek je na sredini terena u brzom kontranapadu pronašao Zeca, koji izbacuje i Punčeca i Sušca i Jagačića, a zatim matira i vratara Drevena. Slijedi veliki nered, navijači skandiraju "Prodane…" te ruše dio ograde, a susret se na kratko zaustavlja.

Nakon pogotka Šibenčana Varteks još jedno vrijeme pokušava igrati i postići gol, uvodi trener Toplak u igru i Jolića, no mreža Šibenika miruje, pa gosti bilježe još par prilika kad su mogli doći i do uvjerljivijeg rezultata.

U sedmoj minuti nadoknade to je uspjelo naknadno ušlom Fuštaru, koji je dobro iskoristio presječeno dodavanje Varaždinaca i matirao Drevena za 0:2.

97 odigranih minuta pokazalo je da Varteks ipak nije u stanju dva puta ponoviti istu igru, a da Šibenčani, koji su bili hrabriji i pametniji, s razlogom prolaze u finale Kupa. Varaždinci nisu trebali primiti pogodak, tim više što ih je Zec tijekom cijelog susreta mučio iz kontranapada. Iako su potom imali 20 minuta da pokušaju barem izjednačiti, to nisu učinili, i tako su propustili iznimno veliku priliku da poprave ne baš blistavu sezonu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.04.2010. u 11:22
    bravo,bravo šibenik još jednom.al niste bolji od nas :D
    Obrisan korisnik
  • free2le07.04.2010. u 21:54
    a ja sutra u Toplaka po lovu da mi podupla dobitni tiket :)
    free2le
  • AAAAAAA07.04.2010. u 21:17
    jos samo hajduk pa EUROPSKI Šibenik aleee aleeeee
    AAAAAAA
  • Obrisan korisnik07.04.2010. u 20:54
    Vatreni sam navijač Varteksa al takvu sramotu još nisam dožive i nažalost uživo gledall... da je pravde, a nema je i Varteks i Šibenik trebalo bi izbaciti iz I. lige... Tolko o našem Hrvatskom nogometu koji se nažalost sada i definitivno utopio u mulju prevare i laži...
    Obrisan korisnik
  • danchy07.04.2010. u 20:11
    ma briga me kako su prošli, samo nek sad hajduka dobiju
    danchy