Košarka

Oni žele A-1 ligu

Branimir Korać, Ivana Strahija • subota, 10.04.2010.
Oni žele A-1 ligu

Kako se bliži kraj natjecanja u Ligi za ostanak A-1 lige, bliže se i kvalifikacije za sljedeću sezonu A-1 lige. Prvaci A-2 liga već su poznati i tih pet klubova već je započelo s pripremama za kvalifikacije. Istražili smo koji su to kandidati za naš najviši rang u narednoj sezoni te u razgovorima s predstavnicima klubova saznali kakve su im ambicije u kvalifikacijama…

Mladost dokaz Cedevitinog dobrog rada

Prvak A-2 lige centar je momčad zagrebačke Mladosti, u biti druga momčad Cedevite u kojoj se mladi igrači podsusedskog NLB ligaša šalju na kaljenje i stjecanje iskustva. Malo tko je očekivao ovakav uspjeh već u ovoj sezoni. Prošle sezone Mladost je nastupala u B-1 ligi i kao novak je ušla u A-2 ligu gdje je odmah ostvarila veliki uspjeh.

MLADOST 2009/2010

Vezane vijesti

Luka Katura, Hrvoje Mamić, Marin Petrić, Filip Kraljević, Hrvoje Sertić, Vilim Poljak, Karlo Lebo, Ivan Benković, Ivan Buva, Moreno Lovrić, Ante Bubalo, Ivan Jurković, Željko Novak

1. Mladost 19-3
2. Zrinjevac 18-4
3. Maksimir 15-7
4. Šanac 14-8

"Kako smo već prve godine ušli u A-2 ligu, vidljivo je da je liga dosta široka, ima kvalitetnih ekipa, ali i onih manje kvalitetnih. Kada smo ušli u ligu, nismo imali posebna očekivanja. Kvalifikacije za A.-1 ligu nisu nam bile prioritet jer jednostavno nismo znali gdje smo. Išli smo od utakmice do utakmice, u prvom dijelu sezone imali smo dosta teških utakmica i tijesnih pobjeda, ali igrači su pokazali veliki napredak i na kraju smo sve lakše slavili i to nas veseli", rekao je trener Mladosti Srećko Medvedec.

Cedevitini klinci naslov su osigurali i prije posljednjeg kola te su si dozvolili luksuz poraza na kraju sezone u susretu s Kaptolom. Prvenstvo je odlučila pobjeda Mladosti tri kola prije kraja u gostima kod Zrinjevca, inače momčadi koja se sastoji pak od mladih igrača Zagreba.

Trener Medvedec posebno ističe mladost i napredak svojih igrača. "Prosjek naše momčadi bio je tek 18 godina, no imali smo kvalitetu i prosječnu visinu 2,02 što je za ovaj rang natjecanja velika prednost. Što se tiče onih koji bi mogli uskoro ponesti i dres prve momčadi, tu su svakako Roko Rogić, Filip Kraljević ili Ivan Buva koji su pokazali veliki napredak, no u klubu će se vidjeti tko će iduće sezone ostati kod nas, a tko će u prvu momčad. Treba spomenuti i kako je Dino Butorac isto naš igrač koji je imao ponešto minuta u prvoj momčadi."

Što se tiče samih kvalifikacija, Mladost će pokušati iznenaditi i pomrsiti račune onim iskusnijim ekipama. "Mi smatramo kako imamo svoju šansu. Bez obzira na onog A-1 ligaša koji će doći ili neke druge prvake A-2 liga, vjerujemo kako možemo pružiti dobar otpor i boriti se za nešto. To će ujedno biti i velika škola za naše mladiće."

Kvarner prošetao prvenstvom

Prvak zapadne skupine A-2 lige je momčad Kvarnera 2010 iz Rijeke. U sezonu su ušli pod imenom Torpedo da bi kasnije promijenili naziv u Kvarner 2010 te s nekoliko kvalitetnih i iskusnih igrača završili sezonu sa stopostotnim učinkom.

KVARNER 2010 2009/2010

Pervan, Gaćeša, Parun, Janković, Jugo, Maruna, Pehar, Mance, Šamanić, Pušić, Didović, Kapov, Ragsdale.

1. Kvarner 2010 22-0
2. Jadran 17-5
3. Crikvenica 17-5 4. Kastav 12-10

Mance, Šamanić, Pehar, Jugo i ostali pod vodstvom trenera Rudolfa Juga ostvarili su zacrtano uoči početka sezone. Prvi suparnik u borbi za naslov prvaka bio je Jadran koji je također u sezonu krenuo ambiciozno s nizom poznatih imena, međutim kako je sezona odmicala, tako su i Štemberger, Longin i društvo mijenjali klubove.

Riječani u kvalifikacije ulaze ambiciozno i ne skrivaju kako im je A-1 liga cilj. Shodno tome za kvalifikacije su se već pojačali iskusnim Antom Kapovom te Amerikancem Brentom Ragsdaleom i uz ionako kvalitetnu ekipu bit će još jači i zasigurno jedan od glavnih favorita u borbi za naslov prvaka.

Belišće u zanimljivoj završnici

Najneizvjesnija borba za naslov prvaka vodila se u istočnoj skupini. Na kraju su naslov prvaka uzeli košarkaši Belišća koji su pod vodstvom trenera Antuna Katalenića ostvarili pobjedu više od čak tri pratitelja. O izjednačenosti lige dovoljno govore i rezultati u posljednjim kolima, no Belišćani su na kraju ipak bili ti koji su iskazali najviše želje za naslovom i odlaskom u kvalifikacije.

BELIŠĆE 2009/2010

Mario Raič, Dino Bosanac, Ivan Vezmarović, Ivan Bušić, Goran Vidaković, Dean Stubičan, Boris Hartman, Ivan Mamužić, Kristijan Preglej, Marko Tomić, Marko Bušić, Marko Soldo, Josip Lipovac

1. Belišće 15-5
2. Našice 14-6
3. Vukovar 14-6
4. Osijek 2006 14-6

"Mi definitivno imamo najbolju momčad u ovoj ligi. Ali neki čudni rezultati u posljednjim kolima i nepotrebni porazi doveli su nas u situaciju da prvenstvo bude ovako tijesno", rekao nam je tajnik Belišća Nikola Raič.

Belišćani su u sezonu ušli ambiciozno i kvalifikacije su i bile cilj. "Naša momčad po snazi je i zaslužila kvalifikacije. Taj smo si cilj zacrtali početkom sezone, imali smo manjih problema jer smo ostali bez sponzora, ali kvalifikacije su bile cilj. One nam pomažu prvenstveno u popularizaciji košarke, djeca dolaze na te utakmice i nikada ne znate koji talentirani klinac nakon tih jačih utakmica može odlučiti trenirati košarku."

Ovaj slavonski klub poznat je po tome što ima jako dobar rad s klincima i to im se isplaćuje na taj način da u momčadi imaju isključivo igrače koji su ponikli iz njihove škole što je poseban uspjeh. Iznimka je tek iskusni Kristijan Preglej koji je stigao iz Broda i iza sebe već ima podosta prvoligaškog iskustva.

"On je stigao u Belišće, ovdje se zaposlio i ostao igrati kod nas. Njegovo iskustvo puno nam je značilo, odličan je igrač, jedino što je kod nas 206 centimetara igrao centra iako je u biti četvorka koja igra puno licem prema košu. Zato smo u napadu i igrali praktički bez klasičnog centra što je pomalo neuobičajeno."

Osim Pregleja tu je još nekoliko igrača koje vrijedi istaknuti. "Uz Kristijana nositelj igre bio nam je Marko Soldo, a treba istaknuti i Marka Bušića koji je ove sezone pokazao velik napredak."

"Ova liga je možda kvalitetom nešto slabija od ostalih A-2 liga stoga smo svjesni kako ne ulazimo kao favoriti u kvalifikacije. No pokušat ćemo pomrsiti račune najboljima i malo im zakomplicirati situaciju", dodaje Raič.

Sinjani bez konkurencije

U južnoj skupini bilo je vrlo izvjesno. Dugogodišnji prvoligaš koji je nakon slabe prošle sezone ispao u A-2 ligu, sinjski Alkar, ušao je u sezonu kao favorit i to potvrdio na najbolji mogući način, Uzeli su naslov prvaka sa stopostotnim učinkom posve deklasiravši konkurenciju.

ALKAR 2009/2010

Hrvoje Perić, Zvonimir Režić, Bruno Markulin, Mirko Modrić, Slavko Modrić, Dino Erceg, Ante Bilobrk, Josip Džapo, Stipe Blajić, Mislav Marić, Joško Ćurković, Marino Plazibat

1. Alkar 22-0
2. Voštarnica 12-8
3. Solin 11-9
4. Poličnik 11-9

Prvenstvo praktički nije stiglo niti do svoje polovice kada je već sve bilo jasno. Sinjani su posve dominirali, bilježili uvjerljive pobjede i bilo je samo pitanje kada će i definitivno osigurati naslov. To su učinili praktički na startu drugog dijela sezone, no u nastavku sezone nastavili su s ozbiljnim igrama i nitko ih nije uspio svladati.

U svom sastavu imaju nekolicinu iskusnih i kvalitetnih igrača poput Slavka i Mirka Modrića, Režića, Ercega, Džape, Blajića, Ćurkovića stoga njihov rezultate ne treba previše čuditi. Ta je momčad dugo na okupu, igrači se jako dobro poznaju i samo su opravdali ono što se od njih očekivalo.

U kvalifikacijama za A-1 ligu mogu napraviti puno. Sigurno su jedni od glavnih favorita za prolazak u A-1 ligu čime bi se odužili vjernim Maliganima za ispadanje prošle sezone.

Ambiciozni Međimurci

Još jedna momčad koja se prošetala kroz svoju ligu je Međimurje. I oni su bili vrlo uvjerljivi te sezonu završili s omjerom 20-2 ostavivši iza sebe drugoplasirane Križevce za dvije pobjede.

MEĐIMURJE 2009/2010

Goran Jelenić, Matija Terek, Mario Novak ml., Dejan Vugrinec, Andrija Hrkač, Boris Zaspan, Nikola Hrkač, Igor Čajić, Dario Turk, Mario Novak st., Manuel Novak, Aleksandar Golubić, Danko Martinović, Josip Bilinovac

1. Međimurje 20-2
2. Križevci 18-4
3. ŠK Varaždin 15-7
4. Podravac 15-7

Nakon što su se prošle sezone do posljednjeg kola borili za vrh, u ovu sezonu KK Međimurje ušlo je s domaćim kadrom i ciljem osvajanja prvog mjesta. "Očekivanja smo premašili, jer smo ligu osvojili vrlo uvjerljivo, u 16 kola imali smo 16 pobjeda, a samo smo jednom kiksali. Kvalifikacije su za nas prilika da dokažemo da smo rang više, odigramo kvalitetne susrete i promoviramo međimursku košarku", rekao je predsjednik Međimurja Đorđe Gaćeša.

Što se ostalih A2 liga u usporedbi s sjevernom tiče, Gaćeša kaže: "Teško je to uspoređivati jer se sastavi mijenjaju. No, uvijek se za A2 ligu Centar govorilo da je najjača, ali moram reći da nakon što smo odigrali par utakmica s njihovim vrhunskim ekipama nemam takav dojam. Možda se može reći da su klubovi izjednačeniji nego na sjeveru, jer je kod nas četiri-pet ekipa jako dobro dok je donji dio tablice zbilja loš. Jug je vjerujem također izjednačeniji, dok je Istok na našoj razini. Zapad mi je teško procijeniti, ali iskreno, mi igramo s njihovim prvacima, oni koji su na tablici deseti me baš i ne interesiraju."

Pred Međimurcima je kao i pred svima ostalima deset kola u pet tjedana, jedino čega se boje jest moguća ozljeda nekog od ključnih igrača. Iako mnogi Međimurje smatraju autsajderima, klub je za kvalifikacije postavio cilj davanja maksimuma, ali bez pritiska.

O protivnicima je pričao trener Srećko Šopar: "Prvi favorit je sigurno Kvarner, Riječani su vrlo ambiciozni i uložili su u projekt prve lige zbilja mnogo novca. Alkar je nezgodna ekipa, Sinj ima košarkašku tradiciju sličnu našoj, a igrači su iskusni, kako u domaćem rangu tako i u inozemstvu. Zagrebačka Mladost je druga ekipa Cedevite, koja će za tu momčad sastavljenu od juniora i mlađih seniora željeti kaljenje kroz prvu ligu. Igraju neugodno i agresivno, ne može se svatko s time nositi. Šibenik ne treba posebno predstavljati, a Belišće nam je vrlo slično, domaća ekipa sastavljena od domaćih dečki."

Međimurje je, većinom zbog financijskih poteškoća, bilo primorano koristiti vlastiti domaći kadar, no to se pokazalo punim pogotkom. Domaća baza bila je spoj starijih i mlađih igrača: "Tu su naši iskusni Mario Novak Medo, Dejan Vugrinec i Boris Zaspan, koji su već institucije međimurske košarke, a onda je tu i mlađa generacija, koju odlično predstavlja Mario Novak Marek, naš playmaker, koji je odigrao u svakoj utakmici 35 do 40 minuta. Jako smo sretni i što imamo braću Hrkač, a posebno je mlađi Andrija bio naša velika prednost. On je ponajbolji junior naše regije", zadovoljan je predsjednik Gaćeša.

Cijelu sezonu radilo se na dizanju upravo mladih igrača: "U prošloj sezoni oni su imali dosta malu minutažu, no ove su se drastično digli i zbilja mnogo znače za klub", kaže predsjednik.

Što se tiče posljednjeg sudionika kvalifikacija, on će biti poznat nakon završetka natjecanja u Ligi za ostanak. Kako sada stvari stoje, u kvalifikacije će Šibenik dok će Kaštel Galerija u A-2 ligu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!