Košarka

KK Cedevita - Debitant sa zapada

Edvard Burić • utorak, 27.04.2010.
KK Cedevita - Debitant sa zapada
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaški klub Cedevita je u svom debitantskom nastupu u NLB ligi ostvario odličan rezultat upisavši 13 pobjeda uz isto toliko poraza što ih svrstava na sasvim solidno sedmo mjesto koje garantira kvalifikacije Eurokupa iduće sezone...

To je bila prilika da se osvrnemo na povijest kluba, analiziramo sadašnjost i pogledamo u budućnost. Cedevita je osvojila sedmo mjesto u regionalnom natjecanju ove sezone i ostala iza druga dva kluba iz Zagreba, ali i ispred Zadra koji nažalost ove sezone nije igrao na nivou renomea imena kluba i velikana koji su nosili dres kluba. O hrvatskim, ali i ostalim klubovima čitajte na drugim mjestima, a sada se okrenimo Cedeviti. Ovaj prostor je sasvim zasluženo rezerviran za njih.

No vratimo se naslovu. Riječ "debitant" u naslov je logično staviti imajući u vidu činjenicu da je Cedevita ove sezone prvi put igrala regionalnu NLB ligu, ali zašto smo se odlučili na riječ "zapad"? Dva su osnovna razloga. Prvi je taj što KK Cedevita svoje domaće utakmice igra u Podsusedu, dvorani Sutinska vrela (kapaciteta 2000 gledatelja) koja se nalazi na samom rubu zapadne strane grada Zagreba, a drugi (možda i važniji) je taj što je KK Cedevita ustrojen na pravi europski način. Onako kako su klubovi ustrojeni u zapadnoj Europi tako je ustrojen Košarkaški klub Cedevita.

MARSH ZA MOBLEYA

Vezane vijesti

Početkom veljače u klubu je napravljena zamjena Amerikanaca u Cedevitinom dresu. Iz kluba je otišao Thomas Mobley, a u Cedevitu je došao Ricardo Marsh. Mobley je ostavio sasvim dobar dojam i odigrao kvalitetno prvi dio sezone, a novi igrač ga nije najbolje zamijenio u nastavku sezone. Iako nisu isti tip igrača Mobley je bio puno kvalitetniji u obrambenim zadacima dok se Marsh u tom segmentu nije baš najbolje snašao. U obrani "pliva", a tome je ponajviše zaslužna fizička pripremljenost koja nije na zavidnoj razini. Uz to, ima i dosta izgubljenih lopti. Kad svemu navedenom dodamo i ozljedu zbog koje je već propustio nekoliko utakmica Marsh ne može dobiti visoke ocijene.

Momčad iz Sutinskih vrela ima riješena vlasnička pitanja, glavni sponzor je poznat (Atlantic Grupa), ima stabilno poslovanje i ono što je možda najvažnije - politika nema apsolutno nikakav utjecaj na klub i njegovo vođenje.

Klub je osnovan 1991. godine u zagrebačkom naselju Botinec čije ime je i dobio. 1995. godine pojavljuju se prvi veliki sponzor, tvrtka Hiron, a klub mijenja ime u "KK Hiron Botinec". Najvažniji ljudi u tom periodu bili su Roland Janković i Damir Brčić. Streloviti napredak počinje ´98 ulaskom u A-2 Ligu, vrlo brzo se ide i stepenicu više (A-1 Liga), a onda u sezoni 2001./02. klub osvaja odlično peto mjesto u Prvoj ligi i prvi put u svojoj povijesti osigurava izlazak u Europu. Treba još reći kako je 2000. godine došlo do preseljenja kluba iz dvorane Trnsko u Sutinska vrela.

Sezona 2005./06. upisana je zlatnim slovima u povijest kluba budući da je tada u klub ušla Atlantic Grupa. Klub je promijenio ime u KK Cedevita i odmah je kao osnovni cilj postavljen ulazak u Regionalnu ligu. To se nikako nije uspjelo ostvariti, a kada je Cedevita (sezona 2008./09.) usprkos dovođenju skupih i renomiranih Amerikanaca (Vonteega Cummingsa i Marlona Garnetta) ostala na skromnom šestom mjestu (omjer 4-10) u hrvatskom prvenstvu zvono za uzbunu se upalilo. Izuzetno skupi Amerikanci došli su samo odraditi ugovor i uzeti novce te ih nije bilo briga za rezultate kluba. Garnett je pola sezone bio ozlijeđen, a kada je i igrao to je bilo toliko nemotivirano da je bilo grozno za gledati. Klub je obojici zahvalio po završetku sezone.

ATLANTIC GRUPA

Atlantic Grupa je dioničko društvo u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija (52,57 %). Nalazi se u najvišoj kotaciji Zagrebačke burze, a u vlasničkoj strukturi se nalaze svi obvezni mirovinski fondovi (podatak sa www.skdd.hr). U prošloj godini (2009.) po konsolidiranim i revidiranim podacima Atlantic Grupa je ostvarila 2,23 milijarde kuna prihoda i ostvarila neto dobit nakon manjinskih interesa u iznosu od 85,1 milijun kuna. Ova multinacionalna kompanija ima predstavništva u deset zemalja, a trenutno zapošljava oko 1700 ljudi.

U međuvremenu se pojavila informacija da će NLB liga dijeliti pozivnicu onom klubu koji je spreman naći sponzora Lige (čitaj: kupiti pozivnicu). Iz Atlantic Grupe nisu dvojili, Cedevita je postala jedan od glavnih sponzora NLB lige, a KK Cedevita jedan od učesnika natjecanja. Već krajem svibnja (2009.) dogovorena je suradnja s afirmiranim trenerom Slobodanom Subotićem i odmah je počelo pretraživanje tržišta i slaganje momčadi za novu sezonu. Dovedeni su kvalitetni igrači (Žižić, Anderson, Mobley, Rudež, Opačak, Krasić, Subotić...) i rezultat je morao doći. Kada je tijekom sezone doveden i Marino Baždarić momčad je dobila dodatnu dimenziju i bila sasvim ravnopravan protivnik većini klubova u Ligi. Nažalost, u Europi (FIBA Eurochallenge kup) se ispalo već nakon prvog kruga (omjer 2-4).

Momčad je čitavu sezonu igrala dobro i da je bilo malo više sreće pogotovo na otvaranju sezone u Domžalama i protiv Union Olimpije u Sutinskim vrelima Cedevita se mogla boriti čak za Final Four NLB lige. Ipak, ne treba previše žaliti. Cedevita je u premijernoj sezoni ostvarila 13 pobjeda, a iz Sutinskih vrela uzdignutih ruku su odlazili samo slovenski i hrvatski prvak - košarkaši Union Olimpije i Cibone (uz francuski Elan Chalon u EC kupu). Na kraju su iza momčadi Slobodana Subotića ostali klubovi kao što su Zadar, Crvena zvezda, bivši pobjednik Lige FMP, bivši europski prvak Bosna...

Kruna ove izuzetno uspješne sezone došla je u pretposljednjem 25. kolu kada je u Podsusedu uz odličnu atmosferu pao beogradski Partizan - polufinalist Eurolige (!!). Tom pobjedom Cedevita je osigurala sedmu poziciju i plasman u kvalifikacije Eurokupa iduće sezone.

Sezona je upotpunjena ulaskom u polufinale Kupa Krešimira Ćosića (u kojem je kasniji pobjednik Zagreb CO bio bolji). Trenutno je na rasporedu završnica hrvatskog prvenstva u kojoj košarkaši Cedevite igraju odlično te bi mogli pomrsiti račune renomiranijim suparnicima - Ciboni, Zadru i Zagrebu. Nakon završetka prvenstva svi će se polako okrenuti novim izazovima. Uopće ne sumnjamo da će Cedevita i iduće sezone imati jednako kvalitetnu momčad, ako ne i kvalitetniju. Pred klubom iz Sutinskih vrela svijetla je budućnost ako tako nastave i odu još koju stepenicu više. A onda čak ni Euroliga nije daleko...

Još samo treba spomenuti drugu momčad Cedevite, košarkaše Mladosti (pod vodstvom Srećka Medvedeca) koji su osvojili prvo mjesto u A-2 ligi centar te tako izborili kvalifikacije za ulazak u Prvu ligu. U klubu se odlično radi s mladima i uskoro možemo očekivati da će Cedevita imati nekoliko igrača u prvoj momčadi iz svog omladinskog pogona. Mlađe kategorije se nerijetko plasiraju na završnice hrvatskog prvenstva, a u klubu su osobito ponosni na mladog reprezentativca Dinu Butorca koji je član prve momčadi Cedevite.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!