Nogomet

Zadovoljni, ne i oduševljeni

Ivana Strahija • subota, 15.05.2010.
Zadovoljni, ne i oduševljeni
Foto: Davor Sajko

Varteks, Istra 1961, Zadar i Rijeka sezonu su završili u sredini tablice, a osjećaj postignuća kod svih je razmjerno velik. Dakako, svaki od klubova sjeća se događaja koji su mogli krenuti i bolje po njih, ali sve u svemu raduju se novoj sezoni u prvoligaškom društvu.

RIJEKA

Pozitivno: Riječani su, kad su vidjeli da nema šanse da zadrže zvjezdanu braću Sharbini, okrenuli trenera k mladom pogonu i iz njega iscrpili ono najbolje. Svoje mjesto pod suncem tako su dobili Čulina, Stepčić, Bijelić, Gerc, Ljubović, Kreilach, pored već "iskusnijih" Križmana, Turkalja i Alena Pamića. "Sad smo stvorili ekipu koja će u Rijeci ostati jedno vrijeme, a iduće će sezone biti samo još bolja. Nadam se da nećemo biti prisiljeni opet prodavati igrače", kazao nam je direktor Rijeke Mario Rubeša.

Negativno: Konstantne promjene trenera čine se indikacijom "lutanja" riječkih nogometnih radnika. Počeo je Robert Rubčić, nastavio Zoran Vulić, da bi poslije njega uzde preuzeo Nenad Gračan. Rubeša kaže: "Nije bilo stabilnosti i konstante, a na kraju je rezultat najnegativnija strana riječke nogometne sezone. Zbog odlaska Sharbinija, financijske nestabilnosti, kasnog formiranja ekipe, prekasno smo krenuli u pripreme za sezonu i ništa drugo se ni nije moglo očekivati."

Najbolji igrač: Radomir Đalović stigao je u Rijeku pod kraj prijelaznog roka, a da je pravi izbor pokazao je postigavši deset golova. Bio je to u stvari povratak crnogorskog reprezentativca u riječki dres, u kojem je već impresionirao u sezoni 2007./2008. kad je u 31 utakmici zabio 18 golova.

Najveće razočaranje: Financijska je situacija opasno prijetila funkcioniranju kluba i jedini se izlaz vidio u prodaji Anasa Sharbinija koji je prvo bio na korak do prelaska u Dinamo. Iako su Anasov odlazak nekako i unaprijed preboljeli, navijači nikako nisu očekivali da će otići i njegov brat Ahmad Sharbini. No, ono što je dodatno pogodilo najžešće navijače Rijeke, je prodaja najboljih igrača Hajduku, po njima najgoroj mogućoj opciji.

Prognoza iz srpnja 2009.: "Nismo imali neki poseban cilj osim plasmana među prva četiri kluba tablice, ali s obzirom na turbulencije u klubu to je zbilja bilo nemoguće ostvariti", kazao je Rubeša.

Presuda:Riječani su odigrali sezonu za zaborav, konačno deveto mjesto nikoga ne može na Kantridi veseliti. Momčad je k tome ispala iz Kupa u osmini finala, pa im ni to nije mogla biti utjeha. Nakon što su u sezoni 2008./2009. bili treći na tablici, od ovog se prvenstva zbilja očekivalo mnogo, mnogo više. To treba shvatiti kao veliko upozorenje, da se na lovorikama ne može beskonačno ležati i da inercija nije dovoljna za postizanje uspjeha koji bi zadovoljio navijače.

VARTEKS

Pozitivno: Pred sezonu Varteks su napustila osmorica igrača, a potom su još dvojica, isto tako stožernih, napustila Varteks u zimi. Veliki gubitak Varteks je doživio i odlaskom Dražena Beseka na kraju zimskog dijela sezone. Usprkos tome i čak dvije promjene trenera, do kraja sezone Varaždinci su uspjeli ponovno pronaći samopouzdanje, igru i žar za pobjedom, te su prvenstvo završili na desetom mjestu, "s mnogo slabijom ekipom no što je to bila prošlosezonska", voli reći trener Samir Toplak.

Negativno: Slaba financijska situacija iz kluba je otjerala dobre igrače, uzrokovala probleme s licencom i kronično nezadovoljstvo svih zaposlenih. Može se sve svaliti na recesiju, ali ostaje dojam da, posebno u jesenskom dijelu sezone, nije bilo dovoljno zainteresiranih članova Izvršnog odbora koji bi se potrudili Varteksovim igračima i zaposlenicima osigurati pristojnu egzistenciju.

Najbolji igrač: Miljenko Mumlek. Varteksov je kapetan u svojoj 37. godini najbolji strijelac, najbolji asistent, igrač s najvećom minutažom, i ne manje važno, MVP Sportnet Managera u plavom varaždinskom dresu. Pravi vođa, kreator igre, osoba koja svojim mlađim suigračima može dati, i nesebično daje, sigurnost u igri. Utakmica bez Mumleka u plavom dresu nakon ove sezone izgleda nemoguća.

Najveće razočaranje: Ispadanje iz Kupa u polufinalu. Finale Kupa Hrvatske Varteks je zacrtao kao jedinu stvar koja im može spasiti lošu sezonu, ali je Šibenik imao drukčije zamisli. Još danas mnogim ljubiteljima nogometa nije jasno kako je Varteks mogao u prvenstvu Šibenik dobiti s 5:1, a svega par dana kasnije protiv iste ekipe izgubiti utrku za Rabuzinovim Suncem. "Prestrašili smo se pobjede", kaže Toplak i kategorički odbija bilo kakve insinuacije o namještanju.

Prognoza iz srpnja 2009.: "Varteksovo je mjesto između prve i šeste pozicije ljestvice, kvalitetom i talentom je to jednostavno tako. No, kod mladih i neiskusnih igrača oscilacije su neminovne, trebamo biti strpljivi, s njima pošteno raditi i uvjeren sam da ćemo uspjeti", kazao je Dražen Besek u najavi sezone.

Presuda: Na kraju ispada da Varaždinci moraju biti zadovoljni desetim mjestom, a navijači bi daleko, daleko više. No, do povratka europskog Varteksa nedostaje mnogo, prvenstveno novca. Interesantne su međutim najave povratka Vugrinca, Golika i Kresingera, kao i ostanak Mumleka i Balajića, a ukoliko se ostvare Varaždinci bi mogli dospjeti daleko.

ISTRA 1961

Pozitivno: Ostanak u ligi, u društvu najboljih, je najpozitivnija stvar ove sezone za Istru. Kao novi prvoligaši Istrani su dokazali da zaslužuju još jednu sezonu u tom društvu. Dijelom to treba zahvaliti i kvalitetnom poslu kojeg je tijekom drugoligaškog natjecanja s igračima odradio bivši trener Elvis Scoria.

Negativno: Istrani su i dalje siročići, ali su ipak uspjeli svoje utakmice igrati na stadionu Uljanik Veruda u Puli, umjesto da ih se, po regulama, prisililo igrati na riječkoj Kantridi. Veruda, sa svega 2500 mjesta, nije na razini ostatka hrvatskih stadiona na kojima stanuju prvoligaši, ali je barem u njihovom gradu. "Jako smo razočarani kašnjenjem radova na stadionu Aldo Dorsina, mislim da zaslužujemo preseljenje u bolje uvjete", rekao je sportski direktor Istre Ivan Kurtović.

Najbolji igrač: Asim Šehić. Treći strijelac lige je u 31 Istrin ovosezonski gol ugradio svojih 15, što nije malo postignuće. Da budemo pošteni, treba spomenuti i Malijca Traorea, čijeg su se vladanja mnogi pribojavali prije sezone, da bi na kraju, iako i dalje kratkog fitilja, nogometaš potvrdio svoju kvalitetu na travnjaku.

Najveće razočaranje: Nesretni poraz od Osijeka kod kuće u 22. prvenstvenom kolu. "Ta nas je utakmica šokirala, donijela nam probleme s navijačima i nerede. Nismo si smjeli dopustiti takav poraz", kazao je Kurtović. Sjetio se sportski direktor i prvog proljetnog poraza na domaćem travnjaku, utakmice protiv Međimurja, "Za tu smo se utakmicu pripremali cijele zime, bio nam je to hladan tuš."

Prognoza iz srpnja 2009.: Ostanak u ligi i stabilizacija kluba. U prvome se uspjelo, bilo je doduše trenutaka koji su trebali biti bolji, ali je sad pred Puljanima još jedna sezona u kojoj moraju bolje. Tim više što će, ukoliko se liga smanji na 12 članova, svaki bod vrijediti mnogo više no ove sezone.

Presuda: "Ova sezona nama je apsolutno pozitivna, a posebno moram istaknuti dolazak Zorana Vulića na klupu Istre kao posebno pozitivnu stvar. On je u svom mandatu upisao šest pobjeda, četiri remija, i samo dva poraza, ali je još važnije to što je uvjerio igrače da vrijede više od mjesta na tablici", zaključio je Ivan Kurtović.

ZADAR

Pozitivno: Nakon užasno slabog stanja na tablici po završetku sezone 2008./2009. Zadrani su u novu sezonu krenuli sa skepsom i siromašniji za petoricu igrača. No, zbilja su se iskazali mladi igrači, čija je promocija u 1. HNL i najpozitivnija stvar ove sezone za Zadrane. "Begonja, Vasilj, Bilaver, Torbarina i golman Parmaković su igrači koje nam je danas ponos i zadovoljstvo imati u ekipi", nije se suzdržavao od komplimenata direktor Istre Josip Bajlo.

Negativno: Drastični pad forme Zadra u završnim kolima prvenstva umalo je donio i pad ispod crvene crte na tablici. Iako su sredinom proljeća Zadrani sasvim komotno bili u sredini, zbog slabih su rezultata i razočaravajuće slabe igre sami sebi zakuhali borbu za ostanak. Na sreću, u posljednjem kolu je Zadar pobijedio Zagrepčane i time se izvukao iz neugodne situacije.

Najbolji igrač: Jakov Surać. Kapetan zadarske momčadi je sa svojih 35 godina bio najvažnija karika ekipe. Centralna pozicija na travnjaku odgovarala mu je kao pravom kreatoru igre, kako u napadu tako i u obrani.

Najveće razočaranje: Utakmica Rijeka – Zadar u 27. prvenstvenom kolu. Bila je to drama kakvu je teško zamisliti. Zadrani su imali 2:1 sve do posljednje dvije minute utakmice, činilo se da će po prvi puta u svojoj povijesti odnijeti pun plijen s Kantride, da bi golovima Budicina i Pamića Riječani okrenuli utakmicu i zadržali tri boda na vlastitom travnjaku.

Prognoza iz srpnja 2009.: Želja je bila osigurati najmanje 11. mjesto prvenstva, pa se može kazati da je konačno 12. pomalo nezadovoljavajuće. Također se mislilo da će novi sustav igre donijeti bolje rezultate, no u redovima Zadrana bilo je i previše propusta.

Presuda: "Ja sam apsolutno zadovoljan, iako nismo u gornjem dijelu tablice i iako nismo ostvarili do kraja zacrtano. Veseli me promocija mladih igrača kao i ostanak u ligi", rekao je Bajlo. Na upit o tome kako će iduće sezone, kad će iz lige ispadati čak četiri kluba, Bajlo je kazao da ligu ne treba smanjivati.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.05.2010. u 19:14
    Zoran Vulić je uspio za malo vremena posložiti ekipu i da je bio na klupi od početka prvenstva Istra bi se nalazila u gornjem dijelu ljestvice.Za iduću sezonu Istra mora zadržati Vulića Traorea i tri kvalitetna igrača i po viđenom može biti iznenađenje kao Karlovac...
    Obrisan korisnik
  • Gomez6915.05.2010. u 18:12
    Rijeka uvjek potone/zezne nakon prodaje igrača,... a morali su biti prodani zbog financijskog stanja- a tko ih je doveo u to stanje...!??! (verovatno ili nikad se nece znati ili nikad nece ispaštati)
    Gomez69