Nogomet

Zvižduci prvaku, pljesak i zadovoljstvo ostalima

Bernard Jurišić • nedjelja, 16.05.2010.
Zvižduci prvaku, pljesak i zadovoljstvo ostalima
Foto: Duje Bonačić

Prvak slavi naslov bez navijača i uz zvižduke, ostali se kupaju u zadovoljstvu i čestitkama. Dinamo je završio svoju čudnu sezonu naslovom prvaka, Hajduk je dobrim proljećem uspio spasiti ono što se spasiti dalo, a Cibali ai Šibenik iza sebe imaju najbolje klupske sezone u povijesti...

DINAMO

Pozitivno: Osvojena je peta titula prvaka države u nizu i bez obzira što su je Dinamovci "proslavili" na tužan način, taj podatak zaslužuje respekt. Prodaja Dejana Lovrena u Lyon dokaz je da Dinamovi igrači i dalje drže (visoku) cijenu na tržištu.

Negativno: Odnos s navijačima, njihov izostanak s tribina tijekom čitave sezone i općenito ružna atmosfera oko samog kluba najnegativniji je dio modre priče. Loše proljeće također je minus, kao i činjenica da u četiri utakmice ove sezone nisu uspjeli pobijediti svog najvećeg rivala.

Najbolji igrač: Pedro Morales. Čileanac se dobrom polusezonom u Dinamu prometnuo u kandidata za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Proljeće nije bilo na razini jeseni, no nitko u Dinamu nije bio na istoj razini kao prije Nove godine. Ukoliko se Morales zaista pojavi u Južnoj Africi i odigra značajniju ulogu u svojoj reprezentaciji, Dinamo bi konačno mogao dobro "preprodati" i nekoga od svojih stranaca.

Najveće razočaranje: Dimitrios Papadopoulos. Skupo plaćeni Grk bio je sve osim inozemne zvijezde koja će nositi Dinamov napad. Srećom, uspio ga se Mamić riješiti već tijekom zime, no bio je to još jedan skupi inozemni promašaj "modrih".

Citat iz najave: "Ciljevi Dinama su uvijek isti: doma sve, a u Europi što dalje. Nakon što su četiri godine zaredom uzimali naslov prvaka države i k tome još uzeli tri Kupa, treneru Jurčiću je jasno što se od njega i njegovih igrača očekuje u domaćim natjecanjima dok Europa (i ove godine) golica maštu navijača Plavih."

Presuda: Kad se osvoji naslov prvaka, sezona se ne može proglasiti neuspješnom. No, kod Dinama se i neki drugi parametri moraju uzeti u obzir. Europa je bila relativno uspješna, u kupu su ispali od Hajduka, kojeg ni u prvenstvu nisu uspjeli pobijediti. Najveći manjak na kraju ove sezone jest u činjenici da su usprkos tituli navijači izgubili povjerenje i u vodstvo i u trenera i u momčad.

HAJDUK

Pozitivno: Proljeće je spasilo čitavu sezonu, koja je na kraju ipak prihvatljivo završila. Osvojen je trofej nakon četiri godine, momčad je u proljeće izgledala moćno i tjelesno i psihološki, a sve to je ostvareno s puno domaćih, mladih snaga. Nakon ružne jeseni i četiri trenera, Hajduk je ipak uspio s dobrom atmosferom ući u sezonu u kojoj će proslaviti stoti rođendan.

Negativno: Puno novca bačenog u vjetar. Hajdukova momčad koja sjedi na tribinama (M.Buljat, Vejić, Šerić, Jertec, Rodić) gotovo da je skuplja od onih koji su iznijeli sezonu na svojim leđima. A ugovori svih spomenutih traju još barem jednu sezonu. Negativna je i činjenica da najskuplji igrač u povijesti kluba, Anas Sharbini, nije zasjao u pravom svjetlu.

Najbolji igrač: Senijad Ibričić. Već drugu sezonu najbolji igrač Hajduka i najkorisniji igrač HNL-a po Sportnet Manageru nosio je splitsku momčad do trofeja i gotovo cijelu sezonu pogađao kad god je bilo najpotrebnije. Prometnuo se u jedinog pravog ljubimca splitske publike i jedini kojemu se plješće i skandira i kad igra loše. Što je rijetko.

Najveće razočaranje: Ahmad Sharbini. Nije stariji Sharbini dobio puno prigoda u kojima bi navijači mogli ocijeniti njegove igre, no rad i zalaganje na treninzima nisu uvjerili njegove trenere da bi trebao imati mjesto ispred Hajdukovih "klinaca". Pred njim je ljeto dokazivanja, jer Hajdukovi napadački problemi i dalje postoje.

Citat iz najave: "'Ambicije Hajduka su uvijek iste, svake su godine trofeji imperativ. Prošle smo sezone pokazali da se s možemo nositi s Dinamom, siguran sam da ćemo moći i u narednoj sezoni', izjavio je trener Hajduka Ante Miše."

Presuda: Hajduk se uistinu uspješno nosio s Dinamom ove sezone, no nije se jednako uspješno nosio s ostalih 14 prvoligaša. Gubljenje bodova protiv "malih" klubova još je jednom Hajduka ostavilo bez naslova prvaka, no osvojeni kup i drugo mjesto na kraju ipak su uljepšali sezonu koja je još u jesen djelovala katastrofično. Pamtit će se i relativno uspješan eksperiment s talijanskim trenerom, čiji je posao uspješno nadogradio Stanko Poklepović.

CIBALIA

Pozitivno: Zapravo je sve pozitivno u najboljoj sezoni u povijesti vinkovačkog kluba. Stanko Mršić stvorio je čvrstu i kompaktnu momčad koju sve do samog kraja mnogi nisu shvaćali ozbiljno, ali su Vinkovčani pokazali da imaju snage za izgurati sve do samog kraja. Poraz u Osijeku odnio im je "naslov" doprvaka, ali treće mjesto na kraju nimalo ne umanjuju veliku sezonu koja je iza njih.

Negativno: Teško je naći negativnosti nakon ovakve sezone, posebno u prvenstvu, no veliki kiks Vinkovčani su doživjeli u kupu. Već u prvoj rundi ispali su od trećeligaša Rudara iz Labina i tada se činilo da je pred Cibalijom još jedna "mlaka" sezona. No, od tog trenutka sve je u Vinkovcima krenulo nabolje.

Najbolji igrač: Tomislav Pavličić. Nakon ozljede Bagarića Pavličić je postao prvo ime vinkovačke momčadi i sjajno je vodio prema najvećem uspjehu u povijesti. Sa sedam postignutih pogodaka često je razbijao protivničke obrane u pravim trenucima i bio pravi vođa momčadi i trenerova "produžena ruka".

Najveće razočaranje: Davor Bagarić. Nominalno prvo ime Cibalije u posljednje dvije sezone potpuno je izvan stroja zbog ozljeda. Zanimljivo je da je Cibalia svoje najbolje rezultate ostvarila bez svoje "desetke", pa se vrijedi upitati što bi tek bilo da je Bagarić bio zdrav?

Citat iz najave: "Nakon nekoliko turbulentnih sezona, u kojima se praktički sve do posljednjeg kola strahovalo za ostanak u prvoligaškom društvu, u Vinkovcima se nadaju kako je konačno stiglo vrijeme za rezultatski iskorak. Optimizam u nebesko-plavom taboru nabujao je zahvaljujući kvalitetno odrađenom (tako, barem, oni tvrde) prijelaznom roku, koji je na Bosut vratio mnoge bivše igrače vinkovačkog kluba."

Presuda: Stanko Mršić stari je HNL-ov "lav", jedan od onih koji ne dobivaju dovoljno kredita i pažnje iako godinama rudarski rade u "malim" klubovima i s malim budžetima. Mršić je stvorio momčad koju nitko nije mogao razbiti, momčad koja je držala konstantu mjesecima i na kraju osigurala svojim navijačima europski nastup. U novoj će sezoni Vinkovčane dočekati pitanje je li to bio "ples za jedno ljeto" ili će se Cibalia napokon dulje zadržati u gornjem domu hrvatskog nogometa?

ŠIBENIK

Pozitivno: Izborena je Europa, osvojeno četvrto mjesto i igrano prvo finale kupa u klupskoj povijesti. Sezona je stoga i više nego uspješna, posebno kad se zna da se u sezonu krenulo brzopoteznim odlaskom trenera Kalinića.

Negativno: Financijski problemi i problemi s europskom licencom najružniji su dio ovogodišnje šibenske priče. Štrajk igrača tek nekoliko dana uoči najvažnije klupske utakmice u povijesti pokazao je da u klubu ipak dosta toga ne štima i da su dobri rezultati možda mogli biti i bolji da su igrači bili zadovoljniji.

Najbolji igrač: Ermin Zec. Već dvije godine traje licitiranje s odlaskom Zeca sa Šubićevca, no on i dalje trese mreže u narančastom dresu. Napadač BiH svojim je pogocima i asistencimama i ove sezone bio prvo ime Šibenika, no na žalost navijača svoju zadnju utakmicu za Šibenik vjerojatno je već odigrao. Ili možda ni ovog ljeta neće stići "prava" ponuda?

Najveće razočaranje: Ivan Božić. Kao i Cibalijinog Bagarića, i Božića su ozljede spriječile u boljem pomaganju svojoj momčadi ove sezone. Njegov doprinos nije bio na razini njegovog ugleda, pa i njega čeka radno ljeto ukoliko se želi vratiti na velika vrata u HNL.

Citat iz najave: "Kako prvenstvo bude odmicalo, Kalinićeva momčad bit će sve bolja i uigranija. Već je sad sigurno da će i ove sezone trener Kalinić inzistirati na borbenosti i trci od prvog do posljednjeg sučevog zvižduka, što će i biti glavna karakteristika igre Modrih."

Presuda: Borbenost i trka uistinu jesu bili jedna od najvećih snaga Šibenika ove sezone. Bez velikih imena i igrača koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu, Šibenčani su pod vodstvom Branka Karačića nastavili put koji su utrli Pudar i Kalinić i u klupki almanah zapisali najljepšu priču u povijesti. No, i za njih vrijedi isto pitanje kao i za Cibaliju. Hoće li nastaviti istim putem i naredne sezone?

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.05.2010. u 20:31
    neslažem se što se tiče najboljeg igrača cibalie...mislim da je bar ovdje trebao biti milardović ili kresinger jer su se borili tokom cijele sezone dok je pavličić briljirao tek u nekim od tih utakmica...
    Obrisan korisnik