Nogomet

Kaos je grčka riječ

Marin Vuković • subota, 12.06.2010.
Kaos je grčka riječ
Foto: EPA

Da ste utakmicu između Grčke i Južne Koreje gledali u društvu čovjeka koji je proteklih nekoliko godina proveo bez dodira s vanjskim svijetom i da ste mu pritom došapnuli da je Grčka 2004. bila europski prvak, jamačno bi vas pogledao s dozom sažaljenja i upitao jeste li popili lijekove i zašto niste.

Drugi dan Svjetskog prvenstva napokon je donio i dozu dobroga nogometa, premda mjesta za napredak još uvijek ima napretek. Tri su utakmice iznjedrile pet pogodaka, pa iako je većina njih pala nakon grubih obrambenih ili vratarskih pogrešaka, nama gledateljima tako je svejedno.

Ako ste pak jedan od onih koji se za utakmicu pripremate u posljednji trenutak, grabite kokice, pivo ili još jedan komad mesa s roštilja, tada ste propustili čak tri od spomenutih pet pogodaka jer i Korejci i Argentinci i Englezi mrežu su zatresli već u početnih šest do sedam minuta. Jedan od tih pogodaka primili su Grci, koji su nas uvjerili da postoji itekako valjan razlog zašto riječ "kaos" svoje korijenje vuče upravo iz Grčke, jer ono što je ponos bankrotirane države odigrao u Port Elizabethu zaista se može svrstati pod samo jedan zajednički nazivnik.

Pored toliko bezidejnosti, zbunjenosti i nemoći nije teško povjerovati da Grčka nikada na Svjetskim prvenstvima nije zabila pogodak, a svojim su "maestralnim" izdanjem Hrvatskoj uoči novog kruga kvalifikacija za Europsko prvenstvo poslali poruku ohrabrenja. Ipak, gledajući Grčku postalo mi je jasno kakav smo kolosalni neuspjeh doživjeli propuštanjem ovog Svjetskog prvenstva. Od današnje Grčke bolje bi izgledala i momčad Croatije Sesvete, čak i u utakmici koju su prethodno prodali.

U poslijepodnevnom terminu na scenu su stupili nekadašnji najbolji nogometaš svijeta u ulozi izbornika i sadašnji najbolji nogometaš svijeta u ulozi jedinog čovjeka u argentinskom dresu koji je nešto i odigrao. Da nije bilo Lea Messija, ali i posve neočekivanog strijelca Gabriela Heinzea, večeras bi i Argentina dijelila sudbinu Engleske.

A Engleska je s SAD-om odigrala utakmicu u kojoj nitko nikoga nije mogao opsovati, a da protivnik za to ne zna, dok je dodatnu otegotnu okolnost predstavljala i sudačka trojka, koja je uoči utakmice prošla kroz kratku lekciju engleskih psovki ne bi li ih "nagradili" pripadajućim kartonom, bez obzira jesu li izgovorene s američkim ili engleskim naglaskom.

U takvom pristojnom ozračju obostranog poštovanja Englezi su podijelili bodove s Amerikancima, a nepristojnosti su ostavili svojim navijačima i engleskim medijima, koji će ih sljedećih dana razapinjati po novinskim stupcima na način kako to samo oni znaju. Uputit ću im, međutim, i koju riječ utjehe. Aktualni svjetski prvak Italija prije četiri je godine u svojoj grupi s Amerikancima također odigrala 1:1.

Igrač dana

Iako se nije upisao u strijelce, Lionel Messi još je jednom pokazao zašto je trenutno najbolji nogometaš svijeta. U raštimanom argentinskom orkestru bio je jedini čovjek koji je znao što treba činiti, a otkrijem li vam podatak da je on sam u utakmici protiv Nigerije uputio više udaraca u okvir gola nego svih šest reprezentacija koje su dotad odigrale svoje utakmice, jasno vam je zašto baš njegovo ime stoji u ovoj kategoriji.

Tragičar dana

Moram li zaista napisati njegovo ime? Robertu Greenu engleski je izbornik Fabio Capello ukazao povjerenje ispred Davida Jamesa i Joea Harta, poklonio mu debi na Svjetskom prvenstvu kojeg je 30-godišnji vratar West Hama uprskao pacerskim pogotkom i upornim Amerikancima poklonio veliki bod.

Potez dana

Ako je i postojala mršava šansa da se Grčka pri rezultatu 1:0 za Južnu Koreju vrati u utakmicu, svaku dvojbu oko pobjednika otklonio je Ji-Sung Park. Veznjak Manchester Uniteda osjetio je priliku, u pravom trenutku oteo loptu Loukasu Vyntri, potom ga izdržao na leđima i sigurnom realizacijom potvrdio zasluženu pobjedu Južne Koreje.

Pogodak dana

Iako ga je moj kolega i prezimenjak u komentaru utakmice proglasio čovjekom cijepljenim od nogometa, Gabriel Heinze postigao je najljepši pogodak dana. Ostavljen i zaboravljen od strane nigerijske obrane na desetak je metara od gola dočekao ubačaj iz kornera i sjajnim udarcem glavom svladao vratara koji je kasnije Leu Messiju skinuo 42 zicera.

Izjava dana

Sjeverna Koreja oduvijek je voljela zveckati oružjem i inatiti se svjetskim silama, pa ne čudi da ponosan vlasnik izjave dana dolazi baš iz sjevernokorejskih redova. Nadaleko (ne)poznati veznjak An Yong-Hak uspio je pronaći čak tri razloga zašto je Sjeverna Koreja bolja od Brazila: ""Pobjednički mentalitet, snažna organizacija i jedinstvo u borbi - atributi su to koji nas izdvajaju ispred Brazilaca", rekao je Yong-Hak i tako najavio "skupinu smrti" u kojoj će osim od Brazila izgubiti od Portugala i Obale Bjelokosti.

Tehnički ne spada u današnju izjavu dana, ali prešutjeti biser vratara Južne Afrike Itumelenga Khunea bilo bi zaista šteta. Nakon sinoćnjeg, vjerojatno najglasnijeg planetarnog koncerta za vuvuzele u povijesti zemljine kugle, Khune je smatrao potrebnim kritizirati navijače. Ako ste pomislili da su mu smetale trube, razmislite još jednom. "Nismo čuli vuvuzele. Očekivali smo jaču i glasniju potporu s tribina. Razočarao sam se", priznao je utučeni Khune.

Promašena prognoza dana

Nakon kolektivnog promašaja prve Sportnetove prognozerske trojke u sastavu Pacak - Dodić - Attias i debakla s Meksikom, niti drugi se trio prognozera nije proslavio. Napukla kristalna kugla trojki Bradovski - Jurišić - Rupnik donijela je tek tri od devet mogućih pogodaka, a svi odreda promašili su ishode susreta Južna Koreja - Grčka i Engleska - SAD. Nedjelja ujutro nosi novi pokušaj i novi tim prognozera: Korać, Babić i Vuković pokušat će osvjetlati Sportnetov obraz i od preostalog ponosa spasiti ono što se spasiti može.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.06.2010. u 13:05
    nisu asistencije i golovi bitni da se bude igrač utakmice ali istina je da je previše propagande u slučaju messija.gura ga se za najboljeg igrača u povijesti ali to nije jer je to nemoguće reći.prestanite svi s tim messijem. izgleda ko da ga svi guzite pa sad osjećate potrbu da izrazite zahvalnost... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.06.2010. u 10:32
    ukoliko neznate nista o nogometu i negledate ucinak igraca na terenu kao trener bolje nemojte komentirati.Nemoras zabiti gol da budes najbolji igrac na terenu , samo to laicima nije poznato.
    Obrisan korisnik
  • enteret13.06.2010. u 10:19
    ""Pobjednički mentalitet, snažna organizacija i jedinstvo u borbi - atributi su to koji nas izdvajaju ispred Brazilaca", rekao je Yong-Hak i tako najavio "skupinu smrti" u kojoj će osim od Brazila izgubiti od Portugala i Obale Bjelokosti. Khm, hm, ... ovaj zaključak sam već negdje čuo, jesu to... [više na forumu]
    enteret
  • Kauboj13.06.2010. u 05:23
    Igrači dana su definitivno golmani - Nigerije i SAD.  Da Messi... ko da ste odlučili prekjučer prije utakmica.
    Kauboj
  • Seattle13.06.2010. u 04:45
    Po cemu je to Messi igrac dana?  Zato sto je Messi?   Prestanite s komercijalom.  Ako danas nije mogao biti neki igrac iz Koreje ili USA, onda stvarno ne znam nista o nogometu.  Messi nije dao gol, nije asistirao,  po tome ne moze vise od prosjecne ocjene za napadaca... [više na forumu]
    Seattle