Nogomet

Drugačija ili slabija Nizozemska?

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 14.06.2010.
Drugačija ili slabija Nizozemska?
Foto: EPA

Nizozemci su očekivano u SP krenuli pobjedom, no od raskošne igre kakva se najavljivala nije se puno vidjelo. Znači li "radna" pobjeda nad Danskom da ćemo gledati jednu čvršću, i za veliki rezultat sposobnu Nizozemsku, ili je jednostavno znak da Nizozemska - posebno bez Arjena Robbena - nema uobičajeno visoku klasu?

Nezahvalno je donositi zaključke na temelju jedne utakmice, posebno jer su u nimalo impresivnom izdanju Nizozemaca svoje prste imali i organizirani, dobri i vrlo čvrsti Danci. Pitanje je kako bi utakmica završila da Nizozemska nije došla do vodstva neobičnim, nes(p)retnim autogolom Simona Poulsena, a sve do tada viđeno ukazivalo je da Tulipani, bez Robbena, nemaju ključ za takve brave.

Za neuvjerljivu igru kritiku će morati podnijeti oni najodgovorniji za kreaciju, Wesley Sneijder i Rafael van der Vaart, koji su odigrali ispod svojih mogućnosti, a potpuno izvan forme djelovao je Robin van Persie koji se morao barem jednom upisati među strijelce.

Zapravo, daleko najviše je u redovima Oranja pokazao mladi Eljero Elia, s nekoliko driblinga, prodora i konačno direktnim sudjelovanjem kod drugog gola Nizozemske. Elia djeluje kao pravi joker s klupe, a s obzirom da je već i do sada igrao zapaženo kada je dobivao priliku kod Van Marwijka, bit će zanimljivo vidjeti koliki će kredit kod izbornika imati Van der Vaart. Uz sve vrline Realovog veznjaka, prodornost mu nije jedna od tih, a dok god ne bude Robbena, Nizozemskoj - navikloj na kvalitetne krilne igrače - treba prodoran igrač. Elia, za razliku od Van der Vaarta, Van Persieja ili Kuyta djeluje upravo kao takav.

Nizozemsku može veseliti što Danci nisu postigli pogodak, niti su previše puta zaprijetili Stekelenburgu, što sugerira čvrstu sredinu i obranu, a za pravi rezultat upravo to će biti potrebno Tulipanima koji su često znali igrati "najljepši nogomet", ali su od te ljepote i "umrli" kada su se namjerili na čvršćeg protivnika.

Ovom pobjedom Nizozemci su potvrdili status favorita u svojoj grupi, i teško je vjerovati da im Kamerun i/ili Japan mogu pomrsiti planove, pa ćemo odgovor na pitanje iz naslova dobiti tek u drugoj fazi natjecanja.

Za Oranje je očigledno ključan oporavak Arjena Robbena, jer s njim dobivaju drugu dimenziju, onu koja je nedostajala protiv Danske. Kod niti jedne nizozemske reprezentacije, pa tako ni ove, nije upitna tehnička i taktička superiornost, upitno je mogu li dobi(va)ti tvrde utakmice s čvrstim protivnicima.

Danska je dala naslutiti da mogu, iz te perspektive Nizozemci su položili test, jer od većih favorita koji su do sada igrali (Argentina, Njemačka, Francuska, Engleska), Tulipani su imali jednog od boljih protivnika, a poslije Njemačke, upisali su najbolji rezultat.

Drugo je pitanje - imaju li dovoljno individualne klase za borbu s najjačima?

Iz te perspektive, Nizozemska nije pokazala previše, ali s Robbenom bi sve moglo izgledati drugačije i lakše za Sneijdera i društvo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • chule15.06.2010. u 10:15
    Da si pogledo koju pripremnu utakmicu vidio bi kako trpa van Persie na sve moguće načine. Slažem se da nije u top5 napadača svijeta, ali da je loš, nije. Njegov problem je što umire u ljepoti svojih golova i poteza, nešto ko Bergkamp, a nema poput Van Bastena ili van Nistelrooya onu ubojitost, nije... [više na forumu]
    chule
  • Bogomdani14.06.2010. u 23:24
    3 boda su tu, sve skupa nije Nizozemska za potcijeniti. Sa zdravim Robbenom u 1/8 finala će biti sigurno bolji. A vidjet ćemo i te atomske Španjolce....
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 22:16
    ruud...ruud...ruud...ruud !!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 19:40
    ispast će nizozemska u osmini finala ako ovako nastavi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 19:31
    bolje je losije pocet pa se dizat tijekom prvenstva.to pogotovo treba vrijedit za nizozemsku! u pravilu uvijek krenu dobro pa padaju kako prvenstvo odmice.
    Obrisan korisnik