Nogomet

Van Bronckhorst: "Šest utakmica do povijesti"

Vedran Babić • ponedjeljak, 14.06.2010.
Van Bronckhorst: "Šest utakmica do povijesti"
Foto: EPA

Ni utakmica između Nizozemske i Danske nije ponudila bogzna kakav nogomet, no s tri boda u džepu pobjednici Nizozemci neće se buniti. U izjavama nakon utakmice svi su se složili oko toga da je vodeći pogodak, ujedno autogol, bio ključan trenutak.

Nakon slabašnih prvih 45 minuta u kojima ni jedna strana nije posebno oduševila, početkom nastavka utakmica je praktički bila riješena nesretnim autogolom Simona Poulsena.

"Želio sam glavom odbiti loptu što dalje, ali nažalost malo mi je skliznula i odbila se od Aggerovih leđa. Taj pogodak je u potpunosti promijenio utakmicu", rekao je nesretni Poulsen.

Mark van Bommel: Uvjeti su bili vrlo teški za igru, a travnjak tvrd. Danci su se pokazali kao jaka momčad koja je u vrhu napada imala jednog Rommedahla koji je prilično brz i na kojeg se mora posebno paziti. Nismo bili na najvišoj mogućoj razini, no unatoč tome naša pobjeda je zaslužena.

Iako je generalno mišljenje kako Nizozemci bez Arjena Robbena nisu baš impresionirali, bez obzira na pobjedu, njihov izbornik Bert van Marwijk ne misli tako: "Poslije prvog pogotka Danci su se morali otvoriti i napasti, što nam je dalo još više prostora. Od tog trenutka kontrolirali smo utakmicu i nismo im dali puno šansi. Do kraja utakmice smo svima pokazali da možemo igrati dobar nogomet i možda smo mogli postići i više golova."

"Prva utakmica na Svjetskom prvenstvu je najvažnija i sretan sam zbog pobjede. Danci su bili vrlo snažni u obrani. Završnica prvog dijela za nas je bila najgori dio utakmice, no kada stvari ne idu dobro, treba biti strpljiv i mi smo u tome uspjeli", dodao je nizozemski strateg.

Eljero Elia: Sada je pritisak pao s naših leđa i bit će nam lakše pripremiti se za iduću utakmicu. U svlačionici nismo slavili samo pobjedu već i jubilej Giovannija van Bronckhorsta.

Njegov kolega na klupi Danske, Morten Olsen, priznaje kako nije smio u igru staviti glavnog napadača Nicklasa Bendtnera i nastavlja: "Imamo puno ozlijeđenih igrača i ja jednostavno nisam imao drugog izbora. Morao sam riskirati. Što se utakmice tiče, sve je išlo po planu i onda smo primili taj nevjerojatan pogodak koji je prelomio utakmicu. Da nije bilo njega, vrlo vjerojatno bismo uzeli barem bod."

Za kraj, evo izjave današnjeg slavljenika Giovannija van Bronckhorsta koji je upisao jubilarni stoti nastup u dresu Oranja: "Prvo poluvrijeme je bilo jako teško, no uspjeli smo zadržati koncentraciju i povesti početkom nastavka. Još samo šest utakmica i možemo pisati povijest", ambiciozno je zaključio veteran.

SP 2010. - Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Nizozemska2:0Danska
Japan1:0Kamerun
1Nizozemska 35:1+49
2Japan 34:2+26
3Danska 33:6-33
4Kamerun 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!