SP 2010., Natjecanje po skupinama, Skupina E, 1. kolo, 14.06.2010, 16:00 h, Bloemfontein, JAR
Suci: Benquerenca, Cardinal, Miranda
Japan
Japan
Keisuke Honda 39'
1:0(1:0) Kamerun
Kamerun

Video: Japan ziheraški do slavlja

Ante Zovko • ponedjeljak, 14.06.2010.
Video: Japan ziheraški do slavlja
Foto: EPA

Japanska reprezentacija upisala je protiv Kameruna svoju prvu pobjedu na Svjetskim prvenstvima izvan vlastite zemlje i pridružila se Nizozemskoj na vrhu skupine E. Jedna greška afričke momčadi u siromašnom prvom poluvremenu bila je dovoljna za veliko japansko slavlje u iznimno nesadržajnoj utakmici obilježenoj pogreškama i prekršajima...

Japan
Kamerun
Japan
Kamerun
 
Eiji Kawashima
 
Yuki Abe
 
Marcus Tulio Tanaka
 
Yuichi Komano
7
Yasuhito Endo
 
Yuto Nagatomo
 
Daisuke Matsui
(do 69')
13
Yoshito Okubo
(do 82')
 
Makoto Hasebe
(do 88')
 
Keisuke Honda
 
Yuji Nakazawa
Pričuvni igrači
 
Shinji Okazaki
69'
 
Kisho Yano
82'
 
Junichi Inamoto
88'
Trener
Takeshi Okada
 
Souleymanou Hamidou
2
Benoit Assou-Ekotto
 
Nicolas N'Koulou
 
Sebastien Bassong
9
Samuel Eto'o
11
Jean Makoun
(do 75')
13
Maxim Choupo-Moting
(do 75')
15
Pierre Webo
18
Eyong Enoh
17
Stephane Mbia
21
Joel Matip
(do 63')
Pričuvni igrači
 
Achille Emana
63'
 
Geremi
75'
 
Mohammadou Idrissou
75'
Trener
Paul Le Guen

Nepopunjeni stadion Free State u Bloemfonteinu, na kojem je tradicionalno odzvanjala kakofonija vuvuzela, svjedočio je nastavku teško probavljivih utakmica. Japan i Kamerun odigrali su vjerojatno najgoru utakmicu dosadašnjeg tijeka Svjetskog prvenstva. Nevjerojatno oprezni pristup s obje strane u prvom poluvremenu rezultirao je japanskim pogotkom nakon kamerunske greške. Pokazao se odlučujućim jer jalovi kamerunski pritisak u nastavku nije pao na plodno tlo, nešto zbog nesreće, ali uglavnom zbog vlastitih greški.

JAPAN - KAMERUN

Udarci: 5/8
Udarci u okvir: 5/4
Posjed lopte: 45%/55%
Prekršaji: 20/29
Točna dodavanja: 230/341

Dvije momčadi koje su doživjele mnogo razočaranja prije dolaska na afrički jug u uvodnih pola sata kao da su se bojale krenuti naprijed. Uglavnom su se neuspješno dodavale kao dva boksača koja razmjenjuju slabašne udarce uzaludno iščekujući da jedan napadne.

Siromašna predstava lišena svakog uzbuđenja na isti se način nastavila sve do 39. minute, kad je konačno Matsui s desne strane napada nabacio na drugu vratnicu, gdje je Keisuke Honda bez ometanja dočekao loptu koja je preletjela kamerunsku obranu i s lakoćom je plasirao u bliži kut.

Striktno pokriveni Samuel Eto'o u početku drugog dijela konačno se otresao trojice čuvara i ubacio u kazneni prostor, odakle Choupo-Moting šalje loptu pokraj japanskog gola. Nada da stvari kreću nabolje nije dugo trajala - iako su obje ekipe, pogotovo Kamerun, krenule nešto otvorenije, ritam se nikako nije mogao uhvatiti zbog prekršaja, ali i pogrešaka.

PREKINUTA TRADICIJA

Kamerun je u svom šestom pojavljivanju na Svjetskim prvenstvima prvi put poražen u uvodnoj utakmici, dok je Japan ostvario prvu pobjedu nakon domaće smotre 2002.

Lavovi su prisvojili loptu te počeli stvarati pritisak na japanske obrambene redove, ali se gotovo sve redovito završavalo njihovim greškama. Japan je to u 82. iskoristio preko Hasebea, čiji snažni udarac skreće Souleymanou, a već tri minute poslije Kamerun je ipak došao do šanse: Mbia je silovitim udarcem s 25 metara zatresao spoj vratnice i grede. U sudačkoj nadoknadi Webo je uputio posljednju prijetnju prema japanskim vratima, ali akciju je odmah prekinuo sudac.

Iako je u Južnoafričku Republiku došao u katastrofalnoj formi i najavljivao napadački nogomet, Japan je do pobjede došao potpuno drugačijim načinom, ali opet zasluženo. Kamerun je potpuno podbacio na svakom planu i sada im samo čudo može pomoći da se probiju dalje.

SP 2010. - Skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Nizozemska2:0Danska
Japan1:0Kamerun
1Nizozemska 35:1+49
2Japan 34:2+26
3Danska 33:6-33
4Kamerun 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 09:12
    ne znam jel sam ja utjecao na to da stavite onu tablicu ili ne, ali svejedno vam hvala! :) ova stranica je najbolja za sve o sportu, a pogotovo za sp2010. još jednom hvala! a što se tiče same utakmice, igra nije niti vrijedna spomena, valjda će drugi krug koji je upravo počeo biti bolji
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2010. u 21:21
    zašto nema popisa igrača, tj. one tablice koja je na svakom izvještaju osim na ovom?????? znate na što mislim, na onu tablicu s igračima, pa su nacrttani žuti kartoni i to. zašto je ovdje nema??? molim vas da je uskoro postavite zato što radim nekakvu batu podataka o ovom sp i za svaku tekmu uvijek... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 19:17
    samo honda, corsa 45 i messi!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2010. u 00:47
    Eto u vezi,Geremi i Alex Song na klupi te Souleymanou na golu!?Nije ni čudo šta su pukli od smiješnog Japana.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2010. u 23:47
    samo honda ronaldo i messi!!!
    Obrisan korisnik