Nogomet

Englezi traže prvu pobjedu

Lovro Štrbinić • petak, 18.06.2010.
Englezi traže prvu pobjedu
Foto: EPA

Nakon neočekivanog kiksa i osvajanja samo boda protiv SAD-a, Englezi će nasušno tražiti pobjedu u susretu protiv Alžira, koji se porazom od Slovenaca doveo u vrlo neugodnu situaciju pred nastavak natjecanja. Tko će isprati gorak okus prvih utakmica, vidjet ćemo večeras...

Jedno od prvih iznenađenja ovog Svjetskog prvenstva bilo je američko osvajanje boda protiv favoriziranih Engleza, jednih od najvećih favorita za svjetski tron. Međutim, prezentacijom na terenu Englezi zapravo nisu ni zaslužili bolji rezultat. Fabio Capello imat će dosta briga i stvari o kojima bi trebao razmisliti, kako bi uspio nekako vratiti engleski duh, ali i igru iz kvalifikacija. Možda je to bio samo loš dan njegovih izabranika, a možda će morati posegnuti i za izmjenama kako bi razbudio momčad.

Fabio Capello, izbornik Engleske: "Respektiram Alžir, znam da postižu mnogo golova. Vrlo su opasni kod izvođenja slobodnih udaraca i kornera, te iz kontranapada. Nijedna utakmica nije lagana, pa bi bilo pogrešno to misliti za ovu."

Alžirci su, pak, dosta nes(p)retno ostali bez bodova protiv naših susjeda. U dosta ravnopravnoj utakmici koja je mogla završiti i drugačijom podjelom bodova, presudila je pogreška alžirskog vratara Chaouchija. Upravo će taj segment igre, pogreške, Alžirci morati svesti na minimum ukoliko se ne žele novim porazom približiti planiranju povratka u domovinu nakon prvog kruga.

Naravno, čak ni igra bez pogrešaka neće jamčiti i povoljan rezultat. Za to će biti potrebno i odigrati nešto konstruktivno prema naprijed, jer isključivo čekanje na pogrešku Engleza (ne mogu baš svaku utakmicu poklanjati suparnicima) moglo bi ih dovesti do čekanja na aerodromu za nekih tjedan dana.

Rabah Saadane, izbornik Alžira: "Nećemo protiv Engleske igrati kao Sjeverna Koreja protiv Brazila ili Švicarska protiv Španjolske. Igrat ćemo drugačije jer imamo igrače drugačije osobnosti. Moraš razviti momčad na temelju karakteristika ljudi koji su uključeni u nju."

Naravno, vjerojatno će sve najave i pokušaji organizirane i planske igre Pustinjskih lisica pasti u vodu ako Englezi uspostave svoju igru te ako kvalitetni pojedinci u njihovim redovima budu barem na svojoj uobičajenoj razini. Uvelike će se promatrati i Rooney, koji je očito još u lovu za pravom formom na ovom prvenstvu, uvelike otežanom i raznim sitnim ozljedama kojima je bio izložen proteklih mjeseci.

Inače, bit će ovo prvi susret Engleske i Alžira na svjetskim prvenstvima, ali i prvi njihov međusobni susret uopće. Mogu li Alžirci proizvesti još jedno veliko iznenađenje vidjet ćemo večeras na stadionu Cape Town (Green Point), istom onom na kojem Italija i Francuska u prvom kolu nisu uspjeli upisati pobjede protiv, bar na papiru, slabijih protivnika. Možda i izabranici Rabaha Saadanea nastave niz, iako je jaz u kvaliteti malo veći nego kod prethodno navedenih dvoboja.

Najveća zvijezda ove engleske reprezentacije je Wayne Rooney. Igrač iza kojeg su dvije jako dobre sezone u Unitedu u Južnu Afriku je došao potvrditi svoj talent i opravdati očekivanja engleske, ali i svjetske javnosti. U prvoj utakmici se nije naigrao, a ukoliko bude u potpunosti spreman mogao bi se baš protiv Alžira početi dizati u formi.

Kod Alžiraca kao vođa prednjači Karim Ziani, 27-godišnjak koji je već godinama zaštitni znak ove reprezentacije. Kao kreativni veznjak jedan je od najodgovornijih što je baš u tom segmentu igre njegova momčad zakazala protiv Slovenije, a pitanje je može li loš dojam ispraviti protiv još zahtjevnijeg današnjeg suparnika.

SP 2010. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Slovenija2:2SAD
Engleska0:0Alžir
1SAD 34:3+15
2Engleska 32:1+15
3Slovenija 33:304
4Alžir 30:2-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis18.06.2010. u 20:13
    neka ih alžirci napune sa dva i sve z apet -- iako je malo vjerojatno.
    cameosis
  • Obrisan korisnik18.06.2010. u 12:20
    englezi će ih napuniti sa 3-4 gola
    Obrisan korisnik