Nogomet

Nein, Herr Maradona

Borna Rupnik • subota, 03.07.2010.
Nein, Herr Maradona
Foto: EPA

Argentina se od Svjetskog nogometnog prvenstva oprostila s četvorkom u mreži, a dvije najkomentiranije teme poslije njemačkog poigravanja s Messijem i društvom zovu se Diego Maradona i - Njemačka...

Pitanje može li Diego Maradona upotpuniti svoj životni opus naslovom svjetskog prvaka u trenerskoj ulozi, jedno od najčešće postavljanih prije početka svjetske smotre na jugu Afrike, dobilo je prilično jasan odgovor: Nein, s četiri pečata.

Maradonu bez ikakve sumnje krase teško ponovljive igračke kvalitete, božanski status u Argentini te u najmanju ruku karizmatična pojava u bilo kojem dijelu svijeta, a svi problemi koji su ga pratili tijekom karijere i poslije nje također ga čine vrlo specifičnim likom koji je dao nemjerljiv doprinos u nogometnoj povijesti. Međutim, na trenerskom je ispitu, vrlo jednostavno, pao.

Njegova je Argentina protiv Elfa djelovala kao da u svlačionici nije bilo (dovoljno) konkretnih uputa kako se nositi sa strojem na drugoj strani terena. Strojem koji je u četiri (!) utakmice u Južnoafričkoj Republici pokazao što zna i može te tako budućim suparnicima dao vremena za kakvu-takvu pripremu.

Argentinska se obrambena linija nije znala snaći u situaciji kada bi je već ispred centra stisnula četvorica ili petorica Nijemaca. Momci u plavo-bijelim dresovima nisu znali koga i kako pratiti kada bi Nijemci odigrali nekoliko svojih, sada već karakterističnih brzih dodavanja te promijenili mjesta. U redu, Nicolas Otamendi imao je izrazito loš dan, ali Nijemci su povremeno gotovo žmirećki mogli proći pored ili između drugih Maradoninih pulena.

Individualnu kvalitetu kakvu Argentina ima u ofenzivi nikako ne bi trebalo sputavati nebrojenim taktičkim postavkama, no trebaju joj barem - smjernice. Kojih je Argentina, čini se, najmanje imala upravo protiv svog najsnažnijeg suparnika. Lionel Messi može svašta, pa čak i kreirati poneko čudo, no s razlogom ta čuda znatno više radi u Barceloni pod Guardiolom, a znatno manje u Argentini pod Maradonom. U subotu, za razliku od prva četiri susreta, nije uspio praktično ništa...

...što vodi do druge bitne konstatacije: Maradona je na svom ispitu imao možda i najtežeg mogućeg ispitivača. Njemačka je u prvih 90 minuta, u susretu s Australijom, javno obznanila kako planira doći do željenog cilja. Elf je demonstrirao što je vježbao na pripremama i još uvijek ne staje. To je tako s Nijemcima, kada nešto proizvedu, obično ima dugi vijek trajanja.

Uspije li Njemačka uistinu podići trofej 11. srpnja u Johannesburgu, postat će jedan od najimpresivnijih svjetskih prvaka. Kako zbog igre, tako i zbog ždrijeba - naime, Nijemce je prvo zapala možda i najizjednačenija skupina, a potom su odmjerili snage s Engleskom i Argentinom. Velika imena mogla bi ih čekati i u sljedeća dva dvoboja.

No, bez nepotrebnog proricanja budućnosti, ekipa Joachima Löwa u posljednjih je 180 minuta utrpala osam (!) golova nogometnim velesilama, na mahove izgledajući kao da rutinski odrađuje posao.

Thomas Müller zasjao je u subotu u Cape Townu ranim pogotkom koji je u potpunosti sputao Argentinu, a velik je dobitak za Elf jer ga se učinkovito može koristiti na bilo kojoj ofenzivnoj poziciji, što odlično odgovara kombinatornoj igri Nijemaca. Müller je podjednako dobar i s lijeve i s desne strane, kao i u prostoru između veznog reda i napada.

Bastian Schweinsteiger i Sami Khedira odlično se nadopunjuju u srcu terena i sada je posve jasno koliko su zapravo profitirali izostankom Michaela Ballacka. Teško je oteti se dojmu bi s njime ovakva Njemačka bila neizvediva.

Za dašak kreativnosti marljivo se brine Mesut Özil, koji protiv Argentinaca nije odigrao svoju najbolju utakmicu, a opet je bio dobar, dok se Miroslav Klose vratio starim navikama pod šifrom "zabijat ću ono što dođe do mene, koliko treba". O tome da cijeli sustav funkcionira govori podatak da od 13 njemačkih golova na prvenstvu napadači nisu zabili samo dva (Özil i Friedrich), a precizni su uglavnom iz izrađenih situacija.

K tome, krilo gotovo redovito aktivno pokriva branič Philipp Lahm te stoga ne čudi da Nijemci dolaze u situacije gdje im akcije završavaju s opipljivim brojem igrača pred golom.

Njemačka je opet dokazala snagu momčadske igre. Löw je uigranošću dobio više nego što nudi zbroj vrlina njegovih igrača, a Maradona je izostankom iste izgubio. Summa summarum - 4:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.07.2010. u 02:22
    NE podcjenivat Španjolsku oni su s ovom momčadi favoriti protiv svih ali se iskreno nadam da će ona hobotnica pod peku - ŠVABE NAPRID
    Obrisan korisnik
  • cameosis05.07.2010. u 13:36
    a onda bogami nije ni capello trener ako ćemo uzeti utakmicu s njemcima, gdje su ih zgazili s 4:1
    cameosis
  • Obrisan korisnik05.07.2010. u 08:09
    "sve" sem jednih ...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2010. u 22:35
    Njemačka je zakon,zgazit će sve do naslova!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2010. u 14:19
    volim spanjolsku ali njemacka je zasigurno favorit i za nijansu su bolji u obrani...
    Obrisan korisnik