Nogomet

Iskustvo kroz pripremne utakmice

Ivana Strahija • petak, 23.07.2010.
Iskustvo kroz pripremne utakmice
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Povratak Hrvatskog dragovoljca u 1. HNL bit će veliki izazov Upravi kluba, koja je očito čvrsto naumila od Sigeta napraviti pravi prvoligaški pogon. Dok se sređuje stadion Stjepana Spajića sređuje se i momčad, no nedostaje još par važnih igrača

HRVATSKI DRAGOVOLJAC

Trener: Davor Mladina
Dolasci: Leo Novak (Hajduk), Velimir Švarić (MV Croatia), Nikola Frljužec (Varteks), Ivan Šarac (Zrinjski, BIH), Plumb Jusufi (Kastrioti – ALB), Filip Jazvić (Moslavina), Hrvoje Marković (Segesta), Ivan Čolić (Inter), Hrvoje Verga (Stupnik), Marko Cindrić, Zoran Plazonić (Mosor)
Odlasci: Damir Matulović, Antun Kolobov, Jhonnes, Ivan Kovačec, Krševan Santini, Tomislav Hotko, Goran Konjević, Ante Jukić
Plasman u prošloj sezoni: 3. mjesto 2. HNL
Pripremne utakmice:Split - Hrvatski dragovoljac 0:2, Split - Hrvatski dragovoljac 3:0, Hrvatski dragovoljac - Unirea Urziceni 1:4, Zagreb - Hrvatski dragovoljac 1:0, Stupnik – Hrvatski dragovoljac 1:3, Hrvatski dragovoljac - Karlovac 2:1, Hrvatski dragovoljac - Shandong 0:1, Heilingen - Hrvatski dragovoljac 0:1, Hrvatski dragovoljac – Osijek 1:4, Hrvatski dragovoljac – Sportul 1:2, Suhopolje - Hrvatski dragovoljac 2:1, Hrvatski dragovoljac – HAŠK 3:5
Raspored u prva tri kola: Dinamo – Hrvatski dragovoljac, Hrvatski dragovoljac – Lokomotiva, Rijeka – Hrvatski dragovoljac

Hrvatski dragovoljac se nakon osam godina vratio u najviši nogometni razred, u kojem je prije toga proveo sedam sezona i čak se natjecao na europskim takmičenjima. U prelazak u rang više članovi Uprave ove sezone nisu sumnjali zbog igrača, nego zato što su se, svjesni odnosa u zagrebačkom nogometu, bojali da će ih "neki" kočiti u napredovanje, da ne bi morali na više kriški dijeliti donatorski kolač.

Na kraju je ipak sve otišlo u korist kluba sa Sigeta, koji se još žarko sjeća svog neprežaljenog vođe Stjepana Spajića Rođe, koji ih je napustio 2004. godine. Ostatak Hrvatske pamtit će Rođu i kao osobu koja je uzrokovala prvi ikad odlazak jednog nogometnog suca u zatvor zbog primanja mita, bio je to Ivan Katuša.

No da se okrenemo svježijim temama, spomenut ćemo da je kroz pripremno razdoblje Dragovoljac odradio nemalih 12 utakmica: "Naš je najveći problem nedostatak prvoligaškog iskustva igrača, kojeg nikako ne možemo lako nadoknaditi. Zato smo tražili protivnike prvoligaše, odigrali osam takvih utakmica i bez obzira na rezultate mnogo naučili. Pripreme su bile odlične, tim više što se nitko nije ozlijedio", kazao nam je trener Davor Mladina.

Velik broj pripremnih utakmica Mladini je bio potreban i zbog toga što je mnogo drugoligaških igrača napustio klub, a mnogi novi su došli. On je praktički uigravao sasvim novu ekipu, no to ga toliko ne zabrinjava, jer je svjestan da je to ionako sudbina klubova u HNL-u: "Nema u ovakvoj ligi koja se smanjuje, mjesta za kontinuitet ni trenera ni igrača, posebno ne mladih. Zato smatram da moramo u svakoj liniji dovesti još po jednog iskusnog momka. Za sad kao vođe vidim Grgića u zadnjoj liniji i Janjetovića u sredini, dok u napadu nemamo baš nikog s većim prvoligaškim iskustvom. Imamo doduše Frljužeca koji je bio najbolji juniorski strijelac, no ni on nema iskustva", ispričao je Mladina.

Bez obzira na to, trener Dragovoljca smatra da je pred klubom teška sezona puna izazova, no isto tako je uvjeren da će njegova momčad brzo "naučiti plivati": "Za svakog protivnika ćemo se posebno pripremati, nismo mi Dinamo ili Hajduk da možemo insistirati na određenoj igri i tjerati protivnika da nam se prilagođava. Ja sam kao vezni igrač jednako sklon obrani kao i napadu, uvjeren sam da se ne može potencirati samo jedno. Uglavnom, taktičkih zamisli za prva kola već imam i uz daljnje proučavanje protivnika dobro ćemo se pripremiti."

Plus o odnosu na prošlu sezonu

Ulazak u viši rang natjecanja je svakako veliki plus za ekipu Davora Mladine, trebalo bi iskoristiti tu euforiju. No, s obzirom na prva kola i protivnike koji nisu baš najlakši, treba se pripremiti na teške utakmice i rezultate. Mladina je s ekipom od ožujka ove godine, sad je konačno s igračima prošao pripreme i nema razloga sumnjati u njihovu dobru suradnju.

Minus o odnosu na prošlu sezonu

Za razliku od 2. HNL, u kojoj su dragovoljci bili veterani, u 1. HNL su debitanti i Mladini će sigurno nedostajati po koja "hladna glava" na travnjaku da provede ono što je dogovoreno u svlačionici.

Očekivanja

Optimistično: Ukoliko se kadar popuni, kako je najavio trener, moguće je da momčad postane disciplinirani i čvrsti protivnik, s kojim nitko neće lako na kraj. U tom slučaju može se Dragovoljac nadati i nešto višem plasmanu no što je goli opstanak.

Realno: Lov na mjesto koje garantira ostanak u ligi, više od toga Dragovoljac teško može postići u ovoj sezoni u kojoj se liga smanjuje.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!