Košarka

Dosadašnja finala svjetskih prvenstava (2. dio)

Mirza Seferagić • ponedjeljak, 09.08.2010.
Dosadašnja finala svjetskih prvenstava (2. dio)

U nastavku priče o dosadašnjim svjetskim prvenstvima Sportnet vam donosi pregled natjecanja od 1986. i SP-a održanog u Španjolskoj, pa sve do zadnjeg SP-a održanog u Japanu 2006. godine. Saznajte kako je svoj prvi i jedini nastup na SP-ima okončala Hrvatska te koje su reprezentacije nastavile ubirati medalje sa svjetskih smotri, a koje nisu....

Španjolska, 1986.

Na ovom prvenstvu nastupilo je najviše reprezentacija dosad, njih 24 koje su bile raspoređene u četiri skupine s po šest zemalja. Nakon završenog prvog kruga natjecanja iz svake skupine dalje su išle po tri reprezentacije. U drugom krugu tih 12 reprezentacija bilo je raspoređeno u dvije skupine te su se prve dvije reprezentacije iz obje skupine plasirale u polufinale.

U polufinalu su se tako sastali SAD i Brazil te SSSR i Jugoslavija. SAD je pobijedio Brazil rezultatom 96:80, a SSSR je u neizvjesnoj utakmici pobijedio Jugoslaviju 91:90 nakon produžetaka.

Jugoslavija je u utakmici za treće mjesto uvjerljivo porazila Brazil rezultatom 117:91 i tako nastavila niz osvajanja medalja na svjetskim prvenstvima. Reprezentacija SAD-a je u finalu tijesno pobijedila SSSR rezultatom 87:85 te je tako uzela svoju drugu zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima.

Za reprezentaciju Jugoslavije na ovom je prvenstvu nastupilo i sedam hrvatskih igrača, a izbornik je bio Krešo Ćosić. Dražen Petrović bio je MVP prvenstva, a uz njega su još nastupili i njegov brat Aco Petrović, Zoran Čutura, Franjo Arapović, Danko Cvjetičanin, Veljko Petranović te Stojko Vranković koji je bio i najbolji bloker na cijelom prvenstvu s prosjekom od 3,7 blokada po utakmici.

U najboljoj petorci prvenstva našli su se Dražen Petrović, Arvydas Sabonis (SSSR), Oscar Schmidt (Brazil), David Robinson (SAD) i Valerij Tihonenko (SSSR).

Argentina, 1990.

Nakon 40 godina domaćin svjetskog košarkaškog prvenstva opet je bila Argentina. Na ovom je prvenstvu smanjen broj sudionica s 24 na prijašnjih 16 te će se na naredna četiri svjetska prvenstva igrati s ovim brojem reprezentacija. Jugoslavija je svoj nastup u skupini završila na drugom mjestu jer su, nakon pobjeda protiv Venezuele i Angole, iznenađujuće poraženi u zadnjem kolu protiv Portorika rezultatom 82:75. Bio im je to jedini poraz na cijelom prvenstvu.

U drugom krugu formirane su dvije skupine s po četiri reprezentacije, a Jugoslavija je završila na prvom mjestu svoje skupine zahvaljujući trima pobjedama protiv Brazila, SSSR-a i Grčke. U drugoj skupini dalje su prošli Portoriko i SAD, a Portorikanci su još jednom uspjeli iznenaditi, ovaj put pobjedom nad favoriziranim SAD-om.

Tako su se u polufinalu sastali Jugoslavija i SAD te Portoriko protiv SSSR-a. Jugoslavija je bila bolja od SAD-a rezultatom 99:91, a SSSR je uvjerljivo pobijedio Portoriko rezultatom 98:82. Jugoslaveni su kasnije u finalu uvjerljivo pobijedili SSSR s 92:75, a treće mjesto zauzela je reprezentacija SAD-a pobjedivši Portorikance 107:105.

Najkorisnijim igračem turnira proglašen je Toni Kukoč, a uz njega, najbolju petorku prvenstva činili su još Oscar Schmidt (Brazil), Vlade Divac (Jugoslavija), Kenny Anderson (SAD) te Fico Lopez (Portoriko).

Iako na ovom prvenstvu nije bilo hrvatske reprezentacije ovo je prvenstvo hrvatskim navijačima svejedno ostalo u ružnom sjećanju zahvaljujući vrlo ružnom i vrlo nekorektnom potezu jednog od najboljih igrača tadašnje reprezentacije - Vlade Divca. Naime, nakon završetka finalne utakmice protiv SSSR-a, Divac je tokom slavlja jednom navijaču uzeo hrvatsku zastavu te ju je bacio na pod i počeo gaziti.

Kanada, 1994.

Domaćinstvo ovog prvenstva prvotno je bilo dodijeljeno Jugoslaviji, ali je zbog rata koji je trajao u Hrvatskoj i BiH Beogradu je oduzeto domaćinstvo te je prvenstvo preseljeno u Kanadu. I dok je Hrvatska dobila dozvolu za nastup na ovom prvenstvu, reprezentacija Jugoslavije bila je suspendirana s ovog natjecanja. Ovo je bilo i prvo veliko natjecanje koje je Hrvatska igrala bez svog najboljeg igrača, Dražena Petrovića, koji je godinu dana prije izgubio život u prometnoj nesreći.

Svoj prvi nastup na svjetskoj smotri najboljih Hrvatska je započela u skupini B zajedno s Australijom, Južnom Korejom i Kubom. Prvi krug natjecanja Hrvatska je uvjerljivo završila kao prva u skupini s tri uvjerljive pobjede. Potom se u drugom krugu naša reprezentacija susrela s Grčkom, Kanadom i Kinom te je ponovno ostvarila tri uvjerljive pobjede i izborila polufinale protiv reprezentacije Rusije.

U tom nesretnom polufinalu i vrlo neizvjesnoj utakmici Hrvatska je poražena rezultatom 66:64 i, pokazat će se na kraju, to joj je bio jedini poraz na cijelom prvenstvu. U drugom su se polufinalu sastali SAD i Grčka, a pobjedu je odnijela sjajna momčad SAD-a rezultatom 97:58.

Hrvatska je u utakmici za treće mjesto uvjerljivo svladala Grke sa 78:60 i tako uzela svoju prvu i jedinu medalju na svjetskim prvenstvima dosad. Finalna utakmica između SAD-a i Rusije nije ponudila puno neizvjesnosti te su Amerikanci slavili uvjerljivu pobjedu s najvećom razlikom u povijesti finala, a rezultat je bio 137:91.

Amerikance su predvodili sjajni igrači poput Reggieja Millera, Shawna Kempa i Shaquillea O'Neala koji je bio proglašen i najkorisnijim igračem prvenstva. Sva trojica su bili uvršteni u najbolju petorku prvenstva, a uz njih tu je još bio i naš Dino Rađa te Rus Sergej Bazarevič.

Grčka, 1998.

Nakon osvojene bronce u Kanadi na ovom prvenstvu nije bilo naše reprezentacije koja se nije uspjela kvalificirati za nastup u Grčkoj. Ovo prvenstvo ostat će zapamćeno i po tome što su Amerikanci poslali jednu od najslabijih momčadi ikad, a sve zahvaljujući neuspješnom dogovoru igrača iz NBA lige s vodstvom te lige, a sve to je rezultiralo odigravanjem samo polovice utakmica te sezone, pa su se Amerikanci morali okrenuti svojim igračima koji su igrali u Europi te još dvojicom iz sveučilišne košarkaške lige. Ali čak i takva momčad uspjela je osvojiti bročanu medalju.

Ovo se prvenstvo igralo po novom sustavu u kojem je bilo 16 momčadi rapoređenih u četiri skupine, ali iz kojih je po tri momčadi prošlo u drugi krug natjecanja gdje se onda tih 12 momčadi rasporedilo u dvije skupine. Iz svake skupine dalje je išlo po četiri ekipe koje su se međusobno sastale u četvrfinalu.

Tako je u prvoj utakmici četvrfinala Rusija svladala Litvu s 82:67, SAD je svladao Italiju s 80:77, Jugoslavija Argentinu s 70:62 te Grčka Španjolsku s 69:62. U polufinalu se sastaju SAD i Rusija, a boljim su se pokazali Rusi tijesno pobjedivši Amerikance s 66:64. U drugom polufinalu Jugoslavija je bila bolja od domaćina Grčke s 78:73.

U vrlo neizvjesnom finalu pobjedu su odnijeli Jugoslaveni slavivši s 64:62, a broncu su uzeli Amerikanci uvjerljivom pobjedom nad Grčkom s 84:61. Najkorisnijim igračem prvenstva proglašen je najbolji igrač Jugoslavije Dejan Bodiroga, a, osim njega, u najboljoj petorci turnira našli su se još Rus Vasilij Karašev, Španjolac Alberto Herreros, Talijan Gregor Fučka te još jedan Jugoslaven Željko Rebrača.

SAD, 2002.

Ovo prvenstvo održano je u američkoj saveznoj državi Indiani u glavnom gradu Indianapolisu i ostat će zapamćeno po vrlo lošem nastupu domaćina koji su se oprostili već u četvrtfinalu u kojem su poraženi od Jugoslavije te su na kraju završili na šestom mjestu.

U četvrfinalu su se sastali još i najugodnije iznenađenje prvenstva Novi Zeland protiv Portorika, a na opće iznenađenje pobjedu su odnijeli Tall Blacksi, predvođeni sjajnim Perom Cameronom, rezultatom 65:63 te tako izborili nastup u polufinalu. U drugoj utakmici četvrtfinala sastali su se Jugoslavija i SAD, a slavili su Jugoslaveni s 81:78 te su tako poslali domaćine u razigravanje od petog do osmog mjesta. U ostalim utakmicama Njemačka, predvođena Dirkom Nowitzkim, slavi protiv Španjolske s 70:62 te je na taj način izborila polufinale protiv Argentine koja je svladala Brazil s 78:67.

Sjajna serija Novozelanđana završava u polufinalu, a bolja je bila Jugoslavija s 89:78. U drugom polufinalu sastale su se dvije sjajne momčadi Argentine i Njemačke, a pobjedu su odnijeli južnoamerikanci rezultatom 86:80.

Utakmicu za treće mjesto uvjerljivo je dobila Njemačka s 117:94, a Novozelanđani su ostvarili svoj najbolji uspjeh u povijesti - četvrto mjesto. U finalu su se sjajno držali dotad još neporaženi Argentinci, predvođeni Manuom Ginobilijem, ali pobjedu ipak odnosi Jugoslavija slavljem nakon produžetka s 84:77. Jugoslavija je tako osvojila drugi uzastopni naslov svjetskog prvaka.

Najboljim igračem turnira proglašen je Dirk Nowitzki, a uz njega su se u najboljoj petorci prvenstva našli još i Argentinac Manu Ginobili, Jugoslaven Predrag Stojaković, Kinez Yao Ming te Novozelanđanin Pero Cameron.

Japan, 2006.

Prvi put nakon 1986. godine i svjetskog prvenstva u Španjolskoj na turniru su se opet našle 24 momčadi podijeljene u četiri skupine s po šest reprezentacija. Iz svake su skupine po četiri ekipe izborile nastup u osmini finala. Takav sustav natjecanja biti će i u Turskoj.

Nakon utakmica osmine i četvrfinala, nastup u polufinalu izborile su Španjolska i Argentina te SAD i Grčka. U vrlo neizvjesnoj utakmici Španjolci su slavili s jednim košem razlike protiv vrlo dobre Argentine rezultatom 75:74, a u drugoj utakmici polufinala iznenađenje su priredili Grci svladavši favorizirane Amerikance s 101:95.

Broncu su na kraju uzeli Amerikanci pobjedom nad Argentinom s 96:81, a zlato je odnijela Španjolska zahvaljujući vrlo uvjerljivoj pobjedi protiv umornih Grka koji su postigli jedan od najmanjih broja pogodaka u finalima svjetskih prvenstava. Rezultat je bio 70:47 za Paua Gasola i društvo.

Najboljim igračem turnira proglašen je Španjolac Pau Gasol koji je također uvršten i u najbolju petorku zajedno sa sunarodnjakom Jorgeom Garbajosom, Amerikancem Carmelom Anthonyjem, Argentincem Ginobilijem te Grkom Theom Papaloukasom.

Nakon 16 godina izbivanja sa svjetskih prvenstava nastup u Turskoj izborila je i hrvatska reprezentacija. Imamo vrlo dobru momčad i možemo se nadati dobrom rezultatu na ovom svjetskom prvenstvu. Glavni favoriti ponovno su SAD i Španjolska, bez obzira na brojne izostanke jednih i drugih, a uvijek treba pripaziti na neugodne Grke, Ruse te pomlađenu reprezentaciju Srbije koja je na prošlom europskom prvenstvu osvojila srebrnu medalju. A sigurni smo i da će domaćini Turci imati ponešto za reći pogotovo jer će igrati pred domaćim navijačima, a svi znamo koliko su srčan narod i sasvim sigurno će imati veliku podršku na svakoj utakmici.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.08.2010. u 04:42
    @papirica Gresis, Divca uopste nije napravilo herojem u Srbiji, to sa Hrvatskom zastavom. Cak, malo ljudi uopste i zna o tome, i nikog prakticki i ne zanima to sto se desilo ranije. Divac je heroj i legenda u Srbiji zbog svojih igrackih kvaliteta i humanosti koje je dokazao dok su bile sankcije i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.08.2010. u 04:38
    @basileus Ja samo pricam ono sto sleduje Srbiju posle raspada zemlje kao nasledika bivse Juge. Jel vama neko kriv sto ste se odvojili. Ne seri vise molim te. Tvoja ljubomora nema granica. I boli ona cinjenica da smo najbolji tim svih vremena.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2010. u 23:33
    Ovaj suhoparni pregled povijesti SP-a ne bi bio vrijedan mog komentara da se po tko zna koji put nije provukla laž o Divcu i hrvatskoj zastavi. Dakle u trenutku kada neki navijač ulazi u teren i valjda želi predati zastavu jednom od hrvatskih igrača, Divac mu uzima zastavu i ne želi mu je vratiti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2010. u 13:49
    Devil ti tvrdiš subjektivne gluposti koje namaju veze sa zbiljom. Pripisuješ Srbiji medalje koje se ne mogu bezuvjeto pripisati jer pripadaju cijeloj Ex Yu. I stoga nemam pričati stobom jer širiš ne .istine.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.08.2010. u 12:19
    @basileus lucius Mnogo lupas gluposti koje nemaju nikakve sa sportom. Pre neki dan si mi napisao da si mnogo stariji, i da ti je tesko objasnjavati neke stvari. A sad upravo suprotno dokazujes da po ponasanju nemas vise od 15 godina. Kakve veze ima Kosovo, Dalmacija i ostale stvari za sportom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik