Nogomet

Deset izdvojenih iz Engleske

Ratko Martinović • subota, 04.09.2010.
Deset izdvojenih iz Engleske
Foto: EPA

Sportnet vam u sedam dijelova donosi pregled najznačanijih ljetnih transfera u Hrvatskoj i u Europi. Iako su takvi popisi često nezahvalni, glavne smjernice za izbor su kvaliteta i potencijal igrača, te njegov značaj za novu momčad. Engleska Premier liga je već drugo ljeto u nizu prošla pod "transfer-reketom" Manchester Cityja. Kada jedan klub ima novca koliko treba onda i Chelsea izgleda kao siromašan klub. Ostali su se također vrlo dobro pojačali, izuzev Aston Ville koja je zadržala prošlogodišnju ekipu s iznimkom jednog igrača i prvenstvo bi moglo biti otvoreno do posljednjeg kola. Balotelli, Meireles i Van der Vaart bi svojom osobnošću mogli pak "hraniti" aspekt koji u Engleskoj ima izniman utjecaj na reprezentaciju i prvenstvo - tabloide...

1. Yaya Toure (Barcelona - Manchester City, 24 mil. eura)

Najveći transfer ove sezone je dolazak reprezentativca Obale Bjelokosti u Manchester City. Mlađi brat suigrača Kola Tourea odličnim igrama za Barcelonu bio je stup defenzive katalonskog kluba a često je znao biti i ofenzivni motor. Šeici iz Abu Dhabija su na Mancinijevu riječ posegnuli u džepove i još jedno u nizu velikih pojačanja dolazi u Građane. Da li će takav potez biti dovoljan za najviše ciljeve vrijeme će pokazati.

2. Marouane Chamakh (Bordeaux - Arsenal, bez odštete)

Dijete Bordeauxa i marokanski reprezentativac veliko je pojačanje Topnika i to prije svega zbog godina, kvalitete i dolaska bez odštete. Jedan od razloga odlaska našeg Eduarda je ovaj kompletni igrač i osoba koja zabija iz svih situacija. Wenger se pred sezonu riješio svih viškova u svlačionici, pojačao je igračima koji su nedostajali, a napad je dobio na snazi ovim visokim, okretnim i beskompromisnim rasnim strijelcem. No, jasno je da se Arsenal teško može uključiti u utrku za naslov ako mu se opet ukažu već poznati problemi, poput ozljeda.

3. Ramires (Benfica - Chelsea, 22 mil. eura)

Igrač strašnog potencijala je nakon samo jedne sezone u Benfici (koja mu je bila dovoljna za titulu prvaka) već prešao na stepenicu više. Dolazak u London nedvojbeno će tog centralnog veznog dignuti i do statusa stalnog člana prve jedanaestorice Brazila, a ionako ga samo korak dijeli do svjetske klase. Iako su ga nekada etiketirali kao "svilenog" igrača koji se izgubi kada treba igrati protiv velikih momčadi on je to demantirao na najbolji način i Chelsea ima igrača za budućnost, kao i za ekspresni učinak.

4. David Silva (Valencia - Man City, 29 mil. eura)

Višegodišnja sapunica oko prelaska Silve u razne klubove okončana je dolaskom u prebogati Manchester City. Sa samo 24 godine na leđima mladi Španjolac je već osvojio Svjetsko i Europsko prvenstvo, a svom matičnom klubu Valenciji pomogao je dobrim igrama i velikim transferom. Kvalitete su nam poznate, s loptom radi zamislive i nezamislive stvari dok je jednako moćan pri razigravanju kao i postizanju zgoditaka iz drugog plana. Gladan je za klupskim titulama, a ta glad bi se mogla utažiti upravo na ovom mjestu.

5. Javier Hernandez (Guadalajara - Manchester United, 10 mil. eura)

Mladi Chicarito je u uspješniji manchesterski klub došao kao velika želja Alexa Fergusona. Nevjerojatna brzina i mirnoća pri egzekuciji su oduševili škotskog stručnjaka koji želi na njemu graditi projekt budućnosti. Kako su mu djed i otac također legende meksičkog nogometa nije čudo da je ovakva klasa jer je mogao učiti od najboljih.

6. Mario Balotelli (Inter - Manchester City, 30 mil. eura)

Još jedno veliko pojačanje Građana. Teško djetinjstvo obilježeno lošim zdravstvenim stanjem i posvajanjem definiralo je njegov karakter po kojem je poznat i u nogometu. Nogometne mogućnosti su mu uistinu čudesne jer je maestralan s loptom u nogama, ali ponašanje unutar i van terena je u najmanju ruku kontroverzno. U Italiji je bio meta rasista zbog ganskog podrijetla, a kasnije i navijača Intera nakon fotografiranje u dresu ljutitog rivala i izjave da zapravo navija za Milan. Ako ga Mancini uspije usredotočiti samo na nogomet bez većih problema bi bio broj jedan na našoj ljestvici, ali ovako je na šestom mjestu.

7. Raul Meireles (Porto - Liverpool, 11 mil. eura)

Najveće ovoljetno pojačanje Liverpoola je kompletan defenzivni vezni koji je svojevrsna zamjena za Aquilanija, a navijači se nadaju da će ipak ostaviti snažniji trag od Talijana. Igrač kojeg svi prepoznaju po brojnim tetovažama i zanimljivim frizurama će svojim snažnim šutem iz daljine oduševljavati publiku, dok će ostalime oduševljavati tabloide. Kada zadovolji ova dva uvjeta, onda je karijera u Engleskoj neminovna.

8. Rafael Van Der Vaart (Real Madrid - Tottenham, 11 mil. eura)

Ogromno pojačanje hrvatske kolonije u Tottenhamu. Zadnje sekunde prijelaznog roka u London su dovele rasnog kreatora igre koji, ako se brzo privikne na engleski način igre ima potencijal za velike stvari. Kako svi poznaju njegove nogometne kvalitete, njegov nešto nesputaniji životni stil će, uz Meirelesov, sigurno biti prva uzdanica engleskih medija.

9. James Milner (Aston Villa - Man City, 16 mil. eura)

Pravi momčadski igrač i jedna od rijetkih svijetlih točaka engleske reprezentacije na ovoljetnom mundijalu popunio je niz akvizicija Manchester Cityja. Od malih nogu je želio postati nogometaš unatoč velikom talentu za atletiku i kriket, a klub koji mu je prirastao srcu više od drugih je Leeds United. Tamo je započeo karijeru, put ga je odveo u Newcastle, Aston Villu i konačno u Građane. Kako mu je centaršut najjače oružje ovo bi mogla biti zbilja zanimljiva sezona za mladog Engleza.

10. Joe Cole (Chelsea - Liverpool, bez odštete)

Liverpool je napravio odličan posao dovevši pravog engleskog majstora u svoje redove i to bez odštete. Kvalitetu mu najbolje prezentira činjenica da je jedan od rijetkih "preživio" dolazak Romana Abramovića u Chelsea. Model pravog profesionalca s mirnom naravi i urednim privatnim životom Redsima će donijeti potrebnu stabilnost za povratak na stare staze dok bi njemu osobno ovo trebao biti povratak među svjetske klase što je izgubio mnogobrojnim ozljedama.

Među igračima čiji su transferi vrijedni spomena nalazi se i posudba našeg Stipe Pletikose u Tottenham, a tu su i William Gallas, Milan Jovanović, Aleksandr Hleb, Yossi Benayoun, Aleksandar Kolarov, Jérôme Boateng, Hatem Ben Arfa, Laurent Koscielny, Sébastien Squillaci, Kenwyne Jones, Thomas Hitzlsperger, Antolín Alcaraz, Paul Konchesky, Stephen Ireland, Nikola Žigić, Moussa Dembélé...

Obratite pozornost na:

Mauro Boselli (Estudiantes - Wigan, 7 mil. eura)

Najbolji strijelac argentinskog prvenstva i južnoameričke lige prvaka u Wigan je došao kao veliko pojačanje. Fizičke predispozicije su mu glavni adut, a engleska liga je najbolji poligon za to.

Chris Smalling (Fulham - Manchester United, 8 mil. eura)

Ferguson je uvijek znao prepoznati talente, a Smalling ima takve mogućnosti da će mu za koji mjesec A reprezentacija kucati na vrata. Pravi stoper za budućnost, kao stvoren za Old Trafford.

Asamoah Gyan (Rennes - Sunderland, 16 mil. eura)

Najveći tragičar mundijala s ogromnim potencijalom dolazi u Sunderland kao najskuplje pojačanje u povijesti kluba. U paru s Bentom tvori pakleni duo što bi navijači ovog kluba mogli osjetiti na dobrim rezultatima.

Premier liga

1Arsenal 3585:28+5780
2Manchester City 3482:32+5079
3Liverpool 3577:36+4175
4Aston Villa 3472:51+2166
5Tottenham 3267:49+1860
6Manchester United 3452:51+154
7Newcastle 3474:55+1953
8West Ham  3556:65-949
9Chelsea 3363:59+448
10Bournemouth 3552:60-848
11Wolverhampton 3548:55-746
12Brighton & Hove 3452:57-544
13Fulham 3448:55-740
14Crystal Palace 3545:57-1240
15Everton (-8)3537:48-1136
16Brentford 3451:58-735
17Nottingham Forest 3441:61-2029
18Luton Town 3447:76-2924
19Burnley 3537:70-3322
20Sheffield United 3534:97-6316

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.09.2010. u 14:11
    Javi Hernandez će u Manchesteru blistati kao što je nekad blistao Ronaldo..
    Obrisan korisnik
  • Pezer05.09.2010. u 01:41
    Vi sto pljujete po Chamaku ste ''ljubomorni'' zbog Dudua Chamakh je pokazao u Ligi prvaka kakv je igrac i sigurno je dobro pojacanje za Arsenal nije zasluzio 2 mjesto ali negdje 8 jest jos ga nisu platili sta ces bolje
    Pezer
  • Obrisan korisnik04.09.2010. u 21:50
    ramires je trkač i pol,zamjenik essien u chelseu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2010. u 20:10
    chamack nije ništa od onoga navedenog u tekstu. autore jeste li ga ikad gledali. nit je okretan nit je rasni strijelac. a zabit zna samo glavom
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2010. u 19:23
    Kak ne kužiš? Imaju love i Mancinija, a rezultat je ovo kaj čitaš i 4 boda iz tri tekme. Ja ne kužim kak mi je poslalo poruku dok pišem.
    Obrisan korisnik