Nogomet

Splitsko-zagrebačka četvorka

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 27.09.2010.
Splitsko-zagrebačka četvorka
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon gotovo trećine odigrane sezone prve četiri pozicije pripadaju splitskim, odnosno zagrebačkim klubovima. Situacija na samom dnu nije se promijenila niti nakon devetog kola, Hrvatski dragovoljac i Istra 1961 i dalje sve uvjerljivije kroče prema nastupima u 2. HNL. U sezoni kada će najjači rang napustiti pet klubova napetosti dodatno podržava i ljestvica, čak se deset klubova stisnulo na svega šest bodova...

Više od neke pobjede, pogotka ili pogreške deveto su kolo obilježili loši vremenski uvjeti. Isti su uvjetovali odgodu dvije zagrebačke utakmice za nedjelju, a prema prikazanom nogometu u Maksimiru i u Kranjčevićevoj malobrojni gledatelji na ostalim stadionima mogu žaliti što se i njihove utakmice nisu igrale dan kasnije. U nedjelju se naime, unatoč i dalje gotovo nemogućim uvjetima, igralo dopadljivo, ali i efikasno. Utakmicu Dinama protiv svoje mladosti odlučili su stranci, dok je društvo u posljednjim kolima posustalih Pjesnika razbudio leteći Krstanović. A upravo je na visoke ubačaje prema trostrukom strijelcu svoje igrače uoči derbija kola upozoravao Gračan. Rijeka za njih nije pronašla lijek te je nakon gostujuće vinkovačke pljuske stigla i zagrebačka.

Vodeći je Hajduk zahvaljujući raspoloženom i koncentriranom Subašiću, ali i dvama pogocima postignutima u pravo vrijeme stigao do šeste prvenstvene pobjede. Varaždincima i Toplaku ostaje velik žal za propuštenim prilikama, imali su lidera u šaci, no protiv Subašića, ali i vlastite sterilnosti teško su se mogli boriti. Poljud je osim pobjede uživao i u najbrojnijoj posjeti kola - 3.500. Na ostalim su stadionima većinu posjete činili predstavnici medija, tehničko osoblje, sami igrači, te njihova uža rodbina. Najnapuštenije su se osjećali nogometaši Dinama na čiji je stadion pristiglo tek 50-ak znatiželjnika.

I dok je splitski čuvar mreže odigrao najbolju utakmicu sezone, vratar Karlovca svojom je reakcijom odlučio susret u korist suparnika, ali i navukao komentare vlastita trenera. "Jako mi je žao što smo dobili takav gol. To bih ja nogom obranio", pričao je Pamić nakon utakmice. Iako će Sunari i u Sportnetovom Dnevniku pripasti uloga tragičara kola, komentar karlovačkog šefa svlačionice čini se pomalo nepoštenim - riječ je o jednom od najzaslužnijih igrača za 12 osvojenih bodova. Više od Sunare Pamića bi trebala brinuti igra ostatka momčadi koja u prvih 45 minuta nije stvorila jednu jedinu priliku.

U Vinkovcima su tako pobjednika susreta odlučili Sunara, odnosno strijelac Kresinger, a identičnim su rezultatom svoje protivnike svladali Inter, odnosno sjajni Split. Splitovci su tako upisali treće uzastopno gostujuće slavlje, no više od svega impresionira pogleda na broj primljenih pogodaka. U devet susreta Vuković je loptu iz svoje mreže vadio svega tri puta. I dok Katalinićeva momčad od starta prvenstva igra i izgleda za svaku pohvalu, Inter je komplimente zaradio posljednjim nastupima. Nakon što se Ilija Lončarević izjasnio kako je za Hrvatsku najbolja liga 12 ili čak i 10, njegova je momčad odlučno krenula prema tim pozicijama. "Žuti" su na gostovanju kod posrnulog Šibenika stigli do četvrte pobjede u nizu u kojoj nisu primili niti pogodak.

Najuvjerljiviju pobjedu devetog kola upisali su nogometaši Slaven Belupa, no njihovih 3:0 protiv Hrvatskog dragovoljca ne iznenađuje iz više razloga. Sastav Mile Petkovića izrazito je domaćinska momčad, bodove u Koprivnici teško nalaze i momčadi sa samog vrha, a kada se na drugoj strani nalazi "za prvih 45 minuta" motivirani Dragovoljci posao je još lakši. Posljednjeplasirani prvoligaš obećavajuće je startao u dvoboj, no momčad iz Sigeta kao da još uvijek nije naučila da dojam ne osvaja bodove. Domaćim će se susretima okrenuti i Zadrani, tako je nakon tijesnog poraza u Osijeku pričao Dalibor Zebić. Loš start u utakmicu kumovao je dvama pogocima domaćih koji su se doveli u situaciju da pobjedu spašavaju u posljednjim minutama.

Pogodak kola

Teško je bilo očekivati, po kišom natopljenim travnjacima, pregršt smislenih akcija i euro pogodaka, većina njih postignuta je nakon prekida, odnosno nečije pogreške, pa je pobjednika ove kategorije odlučila važnost, a ne vizualni dojam. Interovom Albancu Arberu Abilaliaju pogodak Šibeniku prvi je u HNL-u, a kako je bila riječ o dvoboju izravnih konkurenata za opstanak pogodak je tim vrjedniji.

Igrač kola

Krstanovićeva glava Pjesnicima je donijela pjesmu u svlačionicu, a njemu, nakon nekoliko kola pauze, prvo mjesto na prvenstvenoj ljestvici strijelaca. Nakon prošlosezonskog lutanja po veznim i krilnim pozicijama 196 cm visoki napadač vraćen je tamo gdje i pripada - u samo srce kaznenog prostora. Tri pogotka za tri boda i glasan pljesak često škrtih tribina Kranjčevićeve.

Tragičar kola

"Jedinica" Karlovca Hrvoje Sunara do 60. je minute bio jedan od najboljih pojedinaca na terenu, a onda je na Lučićev projektil iz daljine loše reagirao i dopustio domaćinima da iz drugog pokušaja stignu do pogotka. Na njegovu nesreću taj je pogodak odlučio pobjednika.

Izjava kola

"Hajduk je uvijek imao muku s Varaždinom, večeras su nam očitali lekciju nogometne igre - tehnički, taktički, na svim razinama igre. Bili smo lošiji od protivnika svih 90 minuta i to moramo priznati. Teren je bio težak, igrači su se mučili, ali Varaždinci su u tim uvjetima odigrali fantastično." Iako gotovo svaka konferencija za novinare po završetku utakmice počinje uvodom - "čestitke svim akterima" - ne događa se često da poražena momčad od protivničkog stratega zaradi komplimente za svaki element igre kao što su Varaždinci zaradili od Poklepovića.

Promašena prognoza kola

Oba prognozera ovoga tjedna nisu vjerovali niti Splitovcima niti Pjesnicima. Istina, ništa više nisu vjerovali niti nogometašima Istre 1961, odnosno Riječanima pa su tipovali na neriješeno, no obojica bi voljela da su im to jedine netočne prognoze. Promašajem se posebno proslavio Pacak kada je u pitanju pobjednik susreta Šibenik - Inter, dok je Dodić jednako netočan bio po pitanju Karlovca.

(Potencijalna) posljedica kola

Nakon domaćeg poraza od Intera Vjekoslav Lokica najavio je predsjedniku kluba, a zatim i predstavnicima medija kako je spreman napustiti klupu za dobrobit kluba, odnosno njegova prvoligaškog statusa. Dogodi li se spomenuta smjena, donedavnog trenera Zagreba Ivu Šuška, nakon seljenja u Siget, Pulu, odnosno na Kajzericu gdje do promjene stratega nije niti došlo, mnogi će vidjeti baš na Šubićevcu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!