Nogomet

Daleko ispod očekivanja

Mario Plavčić • utorak, 05.10.2010.
Daleko ispod očekivanja
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Početkom sezone Osječani su samouvjereno najavljivali pohod na gornji dom prvenstvene ljestvice neskrivajući ambicije o europskom Osijeku, no već od samog početka prvenstva kola su krenula nizbrdo. Brzo je splasnula euforija i uslijedili su burni dani...

Već u prvom kolu Osječani su naletjeli na zid u Vinkovcima, a zatim je uslijedio niz od tri remija protiv Hajduka, Zagreba i Lokosa u Gradskom vrtu. Upravo susret s Lokomotivom prelio je čašu - Kohorta je bezuvjetno tražila ostavke što im je i ostvareno.

Nakon skromnog učinka u prva četiri kola Prve HNL, ali i neugodne situacije s navijačima nakon susreta s Lokomotivom, Tomislav Steinbrückner napustio je kormilo osječkog prvoligaša. Uz trenera, otišli su i predsjednik Bubalo, direktor Dumančić te sportski direktor Vukoja.

Njihove pozicije preuzeli su Špehar, Matković i Bilić, a na klupu je sjeo iskusni Branko Karačić. Od tada do danas, nakon trećine odigranih kola aktualne sezone, nije se dogodio značajniji pomak na prvenstvenoj ljestvici. Osječani se nalaze na desetoj poziciji, samo dva boda iznad opasne zone.

Teško je bilo za očekivati da će se momentalno "razdaniti" iznad Gradskog vrta, no činjenica je da su Osječani prosuli previše važnih bodova. Posrtaj protiv Hrvatskog dragovoljca, poraz od Intera, teško je nadoknaditi u nastavku prvenstva, posebice ako se nastavi igra "toplo - hladno".

Posebno značajna bila je domaća pobjeda protiv Zadrana koja je doslovno iščupana majstorijom Nikšića desetak minuta prije kraja susreta, a upravo tim trobodom osječki prvoligaš zadržao je poziciju iznad "kritične točke".

Nakon susreta protiv Zadra, "bijelo-plavi" su gostovali u Parku mladeži kod Splitovaca. Osječani su najavljivali barem bod, no kući su vratili praznih džepova. Činjenica je da Osječani nisu odigrali kako su zamislili, no dosuđeni jedanaesterac kojim su poraženi u najmanju ruku bio je sporan.

Nakon susreta u Splitu, trener Karačić bio je vrlo nezadovoljan igrom svoje momčadi, posebno veznih igrača koji su bježali od duel-igre. To se najviše odnosilo na situaciju kod "ničije lopte" kada je nedostajalo žustrine i agresivnosti. To je ono što je Karačić najviše zamjerio svojim igračima.

Istina, nogometaši Osijeka otputovali su u Split poprilično desetkovani zbog velikog broja ozlijeđenih, no oni koji su istrčali na teren nisu pružili ono što se od njih očekivalo. Da stvar bude gora, ni Splitovci nisu odigrali nezaboravno, ali ipak su se osladili bodovima.

Nakon dvotjedne stanke slijede nova velika iskušenja - u Gradski vrt stiže zahuktali Dinamo, a zatim slijedi težak ispit na Kantridi. Osječani su prisiljeni tražiti popravak u ovim susretima, upravo zbog lošeg skora protiv "slabijih na papiru" u prvih deset kola.

Od ovosezonskih pridošlica najugodnije iznenađenje svakako je Zoran Kvržić koji je stigao iz trećeligaša HAŠK-a. Dobar posao "bijelo-plavih" je povratak kapetana Smoje koji se vratio iz Hajduka. Pelaić, a posebice Lukačević ostali su dužnici jer su u Gradski vrt stigli kao zvučna pojačanja.

Ipak, nije sve tako crno. Zahvaljujući rezultatima konkurenata gornji dom nije daleko i realni su izgledi Osječana da se serijom pozitivnih rezultata uključe u borbu za plasman u prvih pet, a nije isključena ni borba za Europu. Naravno, mnoge stvari moraju značajno krenuti prema naprijed, a u tom slučaju, ni rezultat neće izostati.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.10.2010. u 22:39
    a čuj nazad ne može...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.10.2010. u 18:06
    Nema uopće straha za Osijek...Slavonija je oduvijek bila rudnik mladih talenata...naći će već Osijek kvalitetne zamjene i krenuti naprijed...
    Obrisan korisnik