Nogomet

Mrak, minimalizam, džokeri, utopija i prigovori

Borna Rupnik • nedjelja, 17.10.2010.
Mrak, minimalizam, džokeri, utopija i prigovori
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Ni u 11. kolu nogometnog nam prvenstva nije nedostajalo neizvjesnosti, zanimljivosti, neobičnosti, kao ni povremenih uspavanki. U dvije prave trenerske premijere Petrović i Pudar ostali su praznih ruku, a u povratničkoj premijeri Vulić je uzeo bod...

Na vrhu ništa novo. Dinamo je zadržao svoj bod prednosti nad Hajdukom na nezgodnom gostovanju u Osijeku, u dvoboju koji su obilježila dva gotovo identična jedanaesterca, ovosezonski prvenstveni prvijenac Milana Badelja te klinički precizni Fatos Beqiraj u zadnjim sekundama, dok je Hajduk svoju prepreku preskočio minimalistički, uz minimalno igre i jedan jedini pogodak.

Korak s vodećim dvojcem izgubio je Split, zahvaljujući probuđenom Šibeniku, koji je nakon uvodne suše u zadnjih 180 minuta postigao sedam pogodaka i potvrdio najave svih koji su govorili da se "i njima mora kad-tad otvoriti".

Rijeka nije uspjela slaviti tamo gdje bi vrlo rado htjela, u Puli, ali spašavati ju je morao i bivši Istranin, vratar Robert Lisjak, koji je svoju paradu i "čupanje" lopte iz rašlje za publiku morao izvesti više od jednom. Cibalia i Varaždin pobjedama su pak preskočili Zagreb.

U međuvremenu je Inter došao do još jedne pobjede 1:0 (nova žrtva bio je Zadar), ukupno već četvrte u prvenstvu (uz dva takva poraza), a nogometaši Ilije Lončarevića pogodak nisu primili dva mjeseca, odnosno šest kola. Bez obzira na perspektivu - impresivno.

Utakmica kola

Osim što su u najavama utakmice i jedni i drugi bez zadrške najavili pohod na sva tri boda, Zagreb i Karlovac odigrali su dvoboj s tri gola postignuta uz oveće obrambene propuste ili odbijance, prve karlovačke bodove s gostovanja, Pjesnike bez ijedne zamjene u cijeloj utakmici te nesvakidašnji prekid zbog nestanka struje na stadionu. Svašta se može naći u ponudi HNL-a.

Igrač kola

Lokomotiva je u Maksimiru na poluvremenu vodila 1:0 protiv Varaždina, a onda je Samir Toplak na teren poslao Filipa Škvorca. 45 minuta za dva gola - lijep udarac iz daljine i hladnokrvno pospremanje nakon "biljara" - preokret i osvajanje tri boda sasvim je dovoljan učinak da Filip Škvorc ponese titulu igrača kola.

Pogodak kola

Osim što je bio jedini na susretu i tako Hajduku osigurao vrijednu pobjedu u slabom izdanju protiv slabog Slaven Belupa, pogodak Ante Vukušića stigao je nakon okomitog dodavanja i mirne realizacije, a mladi napadač tako je i ostao na vrhu ljestvice strijelaca zajedno s Dinamovim Sammirom.

Tragičar kola

U oštroj konkurenciji promašaja poput onih Romana Obilinovića, Ivana Krstanovića ili Velimira Švarića, koji su našli svoje mjesto u poglavlju "teže promašiti nego pogoditi", Varaždinac Mario Sačer izazvao je svom treneru nemale glavobolje kada je u trenucima u kojima se lomila utakmica protiv Lokomotive promašio čak tri stopostotne prilike. Vrhunac mu je bio udarac ravno u posrnulog vratara Mitrovića s četiri metra udaljenosti, premda mu se nudilo gotovo 18 kvadratnih metara prazne mreže.

Izjava kola

Ivan Pudar preuzeo je momčad Hrvatskog dragovoljca, otišao na gostovanje u Vinkovce, vratio se s tri pogotka u mreži i u 11. kolu, sredinom listopada, zaključio: "Ostanak u ligi je utopija, ali cilj mi je napraviti dobru igru da bismo se mogli što prije vratiti u prvu ligu".

Promašena prognoza kola

Jedina utakmica u kojoj nitko od trojca Ivana Strahija - trener - proročica nije predvidio točan rezultat bila je pobjeda Karlovca u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. Statistika se još jednom pokazala nezgodnim temeljem za prognozu: "Karlovčani u dosadašnjem tijeku prvenstva nisu ni bod osvojili u gostima, pa pretpostavljam da neće ni u Zagrebu", rekla je Ivana, a Igor Pamić i društvo uzeli sva tri.

Recept kola

Jednostavan su recept pripremili Šibenčani za svoje teško pobjedive goste iz Splita. Tri centaršuta, tri pogotka glavom i 3:0 na semaforu, pri čemu je dva u samo tri minute postigao čovjek s klupe, Dražen Jelić, i tako zaoštrio bitku za titulu džokera kola s Filipom Škvorcom.

Reakcija kola

U 11. minuti okršaja Lokomotive i Varaždina, sudac Ivan Krečak dosudio je aut na samoj sredini terena u korist domaćina, premda se učinilo da je igrač Lokomotive posljednji igrao loptom. Samir Toplak toliko je burno i glasno reagirao da mu je Krečak morao prijetiti isključenjem kako bi ga smirio.

Crveni karton kola

Igra se lokalni derbi Istre 1961 i Rijeke, u kojoj jedni očajnički traže bijeg sa začelja, a drugi priključak s vrhom. Rezultat je 0:0, susret može "skrenuti" na jednu i na drugu stranu, a Asim Šehić u 65. minuti toliko prigovara sucu da je zaradio prvo žuti, a onda i crveni karton te ostavlja svoje suigrače u itekako nezahvalnoj poziciji.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gomez6917.10.2010. u 12:26
    a onaj onaj prvi škvorcov*?
    Gomez69
  • Obrisan korisnik17.10.2010. u 11:45
    gol kola je apsolutno onaj mladena bartolovica u raslje :D onaj vukusicev je smijuria gol onako klasican
    Obrisan korisnik