Nogomet

Vulić nije htio, Kovačić baš jest

Bernard Jurišić • nedjelja, 21.11.2010.
Vulić nije htio, Kovačić baš jest
Foto: Davor Sajko

Iza nas je iznimno zanimljivo kolo, s puno pogodaka, preokreta, iznenađenja, pogodaka i promašaja. Hajduk i Split po prvi su put poraženi u istom kolu, Mateo Kovačić postao je najmlađi strijelac u povijesti HNL-a, a Zoran Vulić morao se opravdavati što je naudio svom najdražem klubu. Opet...

Hajduk je izgubio korak s Dinamom, a od svih klubova i trenera u HNL-u baš je pulska Istra sa Zoranom Vulićem na čelu bila "krvnik" Hajdukovih trofejnih nada ove sezone. I to na oba fronta. Vulić se već nakon izbacivanja Hajduka u kupu pravdao kako mu još jedno kolo samo donosi probleme, a nakon što je Hajduk ostavio i bez realne podloge da može biti ispred Dinama na kraju prvenstva, opet je osjetio potrebnim opravdavati se. Nije potrebno, Zorane, već je tradicija da Hajduk najteže prolazi protiv svojih "dišpetuna" kad su na suprotnoj strani. Nema samo Hajduk autorska prava na dišpet.

S druge strane, Dinamo gotovo da se igra, melje sve protivnike već u prvim minutama utakmica i to bez obzira s kakvim sastavom istrčao. Stigao je Halilhodžić uz sve dobro što je za Dinamo napravio, ugurati i 16-godišnjeg Matea Kovačića u povijesne knjige. Kad te ide, onda te baš ide. A Dinamo pod Halilhodžićem baš ide.

Igor Pamić nakon nule u Zaprešiću morao se nositi sa zdravstvenim problemima sina Alena u Belgiji, no na sreću - danas su informacije puno bolje i čini se da ipak nije riječ ni o srčanim problemima, ni o (pre)ozbiljnoj poteškoći. Alenovi bivši suigrači pobijedili su u Parku mladeži, čime je novi trener Elvis Scoria najavio bolje dane za riječke bijele.

Ljepotica kola igrana je u Šibeniku, u Zadru su domaćini bili iznimno uvjerljivi protiv Varaždinaca, a u dva lokalna derbija slavili su domaćini - Lokomotiva protiv Zagreba, a Osijek protiv Cibalije.

Igrač kola

Radomir Đalović u prvom poluvremenu gostovanja Rijeke u Parku mladeži učinio je sve kako bi dospio u tri rubrike niže. Promašivao je nemoguće, propuštao stopostotne prigode, dovodio do očaja malobrojne Riječane u Splitu i one brojnije koji su pratili prijenos. No, igrom u drugom poluvremenu popeo se na vrh ovog članka. Asistencija Štroku za izjednačenje, realiziran kazneni udarac za vodstvo i konačno bijeg i realizacija za pobjedu promovirali su crnogorskog reprezentativca u najboljeg igrača 16. kola.

Pogodak kola

Armend Alimi baš se dohvatio Hajduka. Najbolji igrač nedavne kup-senzacije Puljana na Poljudu i ovog je puta bio prvo ime susreta. Njegov pogodak koji je doveo Istru u vodstvo (3:25 minuta filma) bio je pravo remek-djelo. Primio je duboku loptu, prevario reprezentativca Strinića i zakucao je u bliži kut gotovo rasparavši mrežu. Sjajan pogodak koji je Istri otvorio vrata najvećeg iznenađenja kola.

Tragičar kola

Ovu titulu ravnopravno će podijeliti dvojica Splićana. Petar Šimić mučio se svih 90 minuta s napadačima Rijeke, nekoliko im puta i sam servirao prigode svojim lošim reakcijama, a u 47. minuti s metra udaljenosti promašio je nebranjenu mrežu Rijeke. A u sučevoj nadoknadi upravo je njemu pobjegao Đalović i pogodio za pobjedu. Ivan Strinić igra užasno lošu jesen, a svoju napadačku nemoć u Puli je potvrdio i lošom reakcijom u dvoboju nakon kojeg je Alimi postigao vodeći pogodak. Dodamo li tu da je u drugom dijelu pogodio vratnicu iz svog jedinog opasnog odlaska u napad, možemo i njega mirne duše uvrstiti u rubriku tragičara kola.

Izjava/utakmica kola

"Da je ova utakmica odigrana u Engleskoj u drugačijem ambijentu, svi bi bili oduševljeni viđenim", rekao je trener Slavena Mile Petković nakon gostovanja njegove momčadi na Šubićevcu. I zaista, ogled Šibenika i Slavena ponudio je sve što nogomet ima. Mnoštvo pogodaka, preokreta, promašenih prigoda, čak i jedanaesteraca, sve do posljednjih trenutaka neizvjesnost je vladala Šubićevcem. Šteta što su nam objekti tako ishlapjeli, a travnjaci toliko loši pa malo ljudi uživa u onom lijepom što se može vidjeti u HNL-u. A nije da lijepog nema...

Tinejdžer kola

Robertov i Osijekov Dino Špehar bio je "glavni klinac" samo tjedan dana. Dinamovo "čudo od djeteta" zove se Mateo Kovačić i među šest komada koje su "modri" ukrcali Hrvatskom dragovoljcu bio je i jedan njegov. Ne bi to bila toliko velika priča da se tim pogotkom Kovačić nije upisao u povijesne knjige kao najmlađi strijelac u HNL-u s točno 16 godina, šest mjeseci i četiri dana. Ako jednog dana Kovačić dosegne Modrićeve ili Eduardove visine, sjećat ćemo se ovog 20. studenog 2010. kad je sve počelo.

Promašena prognoza kola

Cijenjeni kolege Babić i Vlahović nisu se proslavili u ovom prognozerskom kolu, no takva je sudbina javnog proricanja u sportu. Lako je biti vidovit u noćnim satima na komercijalnim televizijama i to još naplatiti 10 kuna po minuti, kad vam nakon vaše "vidovitosti" nitko ne provjerava uspješnost i istinitost vašeg "čarobiranja". Babić i Vlahović najbolnije su se opekli na Hajduku, no lako je danas reći "pobijedit će Istra". Trebalo je to reći u petak. A da provjerimo malo ove silne televizijske vidovnjake, tarotaše, čitače iz staklenih kugli, karata, graha, hmelja, čega li sve ne - da oni jednom prognoziraju neke sportske rezultate? Pa da vidimo čija majka crnu vunu prede...

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.11.2010. u 23:46
    ma tako je pajdo pustite dijete neka igra.... i mali Spehar je potencijala i sto ej najbitnije oba igraca su cvrsto s obje noge na zemlji i dok tako bude od njih ce biti nesto.... znaju da su dobri ali imaju jos mnogoooooooooooo da rade... samo naprijed momci!!!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.11.2010. u 17:54
    De ljubomorni i ostali pustite malog Kovačića nek igra i uživa. Mali je u svakoj izjavi rekao da obožava Dinamo i da jedva čeka da zaigra, da nešto osvoji i da u Dinamu ostavi trag. Svjestan je on itekako i Arsenala i Manchestera i ne znam ni  ja koga, ali i sam kaže da ne želi još nigdje ići... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.11.2010. u 16:20
    Aha. Zato je Kovacic doso u Dinamo, a mogo je za puno vece novce u puno vece klubove od Dinama. A jel moze barem pet tih "otetih" bisera koji danas ista predstavljaju u nogometu?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.11.2010. u 15:01
    lol pa dobro i šta sad, da su ti klinci ostali u klubovima nikada ne bi uspjeli napraviti nešto od sebe, pa nije mamić kriv što klub nije orgaziniraniji i što lokalna zajednica nije zainteresirana za svojeg prvoligaša, pod tim mislim da nađe način da se financira prava i realna nogometna... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.11.2010. u 00:18
    Sreća pa mom Osijeku nisu tako ukrali i Špehara...
    Obrisan korisnik