Zimski sportovi

Vremeplov sljemenskih utrka

Piše:Antonija Pavlić • ponedjeljak, 03.01.2011.
Vremeplov sljemenskih utrka
Foto: Kristijan Komarica

Slalomske utrke u Zagrebu doživjet će svoje sedmo izdanje 4. i 6. siječnja 2010. Valja nam zato prolistati arhivu i podsjetiti se na sve vrijedne trenutke kojima smo svjedočili u proteklih šest godina "vrludanja između kolaca" na sljemenskom Crvenom spustu...

Prve hrvatske utrke Svjetskog skijaškog kupa, slalomi na Sljemenu, ove će godine doživjeti svoje sedmo izdanje (šest puta u Zagrebu su vozile skijašice, a tri puta koplja su ukrstili skijaši). Od prve utrke, Zlatnog medvjeda, prodefiliralo je Crvenim spustom mnogo vrhunskih skijašica i skijaša, a iz hrvatske su se prijestolnice jedni, naravno, otisnuli s većim, a drugi s manjim uspjesima i dojmovima. No, svim je utrkama jedna karakteristika ipak bila zajednička - gotovo su svaki put natjecatelji u hrvatskim kombinezonima mnogobrojnim gledateljima priređivali i "šokove" i razočaranja, ali i budili sreću i ponos.

2005. - skijašice

Svjetski skijaški kup u Hrvatsku je prvi put stigao 20. siječnja 2005, a priliku da se premijerni puta natječu na sljemenskom Crvenom spustu dobile su najbolje svjetske slalomašice. Prva se sa starta u utrci Zlatnog medvjeda na 985 metara nadmorske visine otisnula Anja Pärson, a osim pobjednice Tanje Poutiainen utrku je obilježilo i nesretno odustajanje Janice Kostelić.

Jedna od najboljih skijašica u povijesti bijelog sporta pokazala je tada kako velika nije bila samo u izvedbama na snježnim padinama, već i u porazima i(li) neuspjesima. Hrvatska Snježna kraljica haklala je, naime, kolac nakon samo nekoliko prođenih vrata i dobrovoljno odustala, premda se čak niti iz snimke do danas nije uspjela točno utvrditi nepravilnost u "spornoj" vožnji.

Njezin su neuspjeh donekle ipak uspjele "popraviti" Nika Fleiss i Ana Jelušić, doskijavši do 9., odnosno 8. mjesta. Kraj Tanje Poutiainen na postolje su se plasirale još i Amerikanka Koznick, te Austrijanka Marlies Schild. Međutim, najveći su plus ipak zavrijedili organizatori, kojima su danima nakon utrke pristizale čestitke za sjajnu promociju skijanja i fantastičnu atmosferu, koja se u Svjetskome kupu viđa zaista vrlo rijetko.

2006. - skijašice

Drugo izdanje utrke na Sljemenu preimenovano je u Snježnu kraljicu te se i danas diči titulom "najuzbudljivijeg". Utrka se održavala na sam 24. rođendan Janice Kostelić, a u prvoj jakosnoj skupini u hrvatskim su se nacionalnim bojama našle čak tri djevojke - Janica, Nika i Ana.

Janica je ovoga puta prvu vožnju odradila pomalo rezervirano, u mislima zasigurno imajući nesretno ranije odustajanje, no zato je u drugoj vožnji sa sedme pozicije maksimalno napala stazu i učinila praktički nemoguće - bez štapa i rukavice, koji su joj ispali već nakon početnih nekoliko metara, odraditi vožnju života i u cilj ući s nevjerojatnih 1.90 sekundi prednosti pred tada vodećom. Na koncu je osvojila povijesno treće mjesto u, pokazat će se kasnije, njezinom posljednjem sljemenskom nastupu.

Prvu krunu Snježne kraljice uzela je Marlies Schild, a do druge je pozicije doskijala Kathrin Zettel. No, sve su one toga dana ipak bile manje važne - priča mjeseca, pa i čitave skijaške godine, bila je upravo Janica i njen podvig koji će se zasigurno još dugo prepričavati. Bodove su osvojile i preostale hrvatske predstavnice - Nika je u konačnici zauzela 12. mjesto, dok je Ana završila 25.

2007. - skijašice

Objavom kraja karijere Janica je obilježila i treće izdanje Snježne kraljice, premda je u liku i djelu Ane Jelušić upravo 2007. godine dobila nasljednicu na tronu najbolje hrvatske skijašice. Mladu Riječanku nije smeo odlazak kraljice, naprotiv; već se u sljedećoj sezoni etablirala u prvoj jakosnoj skupini slalomašica, a nošena podrškom 20.000 gorljivih navijača perfektnom drugom vožnjom došla je do "srebrne" medalje. Prvo mjesto je, premda uz mnogo nesigurnosti, uspjela obraniti Marlies Schild, a treća je pozicija pripala Šarki Zahrobskoj.

2008. - skijaši i skijašice

Sljedeća će godina u povijest, pak, biti upisana kao prva u kojoj su stazu na Sljemenu isprobali i slalomaši. U takvom razvoju događaja Janicu je na tronu zamijenio njezin mlađi brat Ivica, osvojivši drugo mjesto, iza Marija Matta, a ispred Reinfrieda Herbsta. Pobjednica ženske utrke bila je po drugi puta Tanja Poutiainen, a na postolje su stale i Marlies Schild te Veronika Zuzulova.

2009. - skijaši i skijašice

Šesto izdanje Trofeja Snježne kraljice ponovno je kao glavnu atrakciju donijelo utrku skijaša, a jedina razlika bila je u tome što su ovoga puta s kolegicama zamijenili uloge te odradili noćni program. Najbolje kombinirano vrijeme u dvije vožnje ostvario je Jean-Baptiste Grange, drugo mjesto obranio je Ivica Kostelić, a za iznenađenje se pobrinuo Talijan Giuliano Razzoli koji je, nosivši na prsima startni broj 43, doskijao do treće pozicije! Povijesni rezultat izborio je i drugi hrvatski predstavnik Dalibor Šamšal, 22. mjestom upisavši prve bodove u Svjetskom kupu u karijeri.

U konkurenciji skijašica titulom se okitila Maria Riesch, premda ipak valja apostrofirati kako joj je američka skijaška perjanica Lindsey Vonn samo nekoliko vrata prije cilja padom praktički poklonila sigurnu pobjedu. Drugo mjesto pripalo je Nicole Gius, a treća je po drugi puta bila Šarka Zahrobska. Hrvatice nisu ostvarile dobre plasmane - Ana je uzela 16. mjesto, a Nika je doskijala do 19. pozicije. Sofija Novoselić i Matea Ferk svoj su nastup okončale u prvoj vožnji.

2010. - skijaši i skijašice

Posljednje izdanje Snow Queen Trophyja iznova je obilježio Ivica Kostelić, ali ovoga puta priča koju je na Sljemenu ispisao nije bila obojana vedrim bojama. Profesor se u prvu vožnju otisnuo naoko nezainteresirano i (pre)oprezno, a neposredno nakon početnog prolaznog vremena (koje je pokazalo da za vodećim zaostaje više od pet desetinki sekunde), promašio je vrata i tako propustio izboriti start u drugoj vožnji. Obraz zemlje domaćina, pak, nisu uspjeli osvjetlati niti preostali naši predstavnici. Natko Zrnčić-Dim doskijao je do 36. pozicije, Ivan Ratkić bio je 46., dok su Danko Marinelli i Dalibor Šamšal svoje vožnje završili u snijegu pored staze.

Trijumf je u konačnici "ubrao" autsajder Giuliano Razzoli, koji je iskoristio slabije druge vožnje glavnih kandidata za krunu Reinfrieda Herbsta (uvjerljivo najboljeg u prvom spuštanju) te Juliena Lizeroxa, na koncu trećeplasiranog. Prilično teška postavka druge staze mnogim je skijašima bila (pre)velika prepreka pa smo tako vidjeli puno izlijetanja i velike borbe sa štapovima - upravo zbog toga vodeći Herbst morao se, primjerice, zadovoljiti tek s petim mjestom. Kruna je, stoga, zasluženo pripala mladome Talijanu, a zanimljivo je spomenuti da ju je nedugo potom - razbio te morao naručiti novu.

U ženskom dijelu natjecanja zahvaljujući fantastičnoj drugoj vožnji maksimalan broj bodova odnijela je Francuskinja Sandrine Aubert, slavivši ispred Austrijanke Kathrin Zettel te Njemice Susanne Riesch, mlađe sestre puno poznatije Marije koju je ovoga puta upravo ona za 23 stotinke sekunde lišila novog postolja. Hrvatske predstavnice nisu uspjele ući barem u najboljih 10 - sve što je uspjela Ana Jelušić bilo je 11. mjesto, dok je Niki Fleiss s više od četiri sekunde zaostatka pripalo 22. Već u prvoj vožnji natjecanje je, pak, završila Sofija Novoselić (55. mjesto).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!