Košarka

Žuti klasu iznad ostalih

Piše:Branko Barić • ponedjeljak, 14.03.2011.
Žuti klasu iznad ostalih
Foto: Bruno Karadža

Okončan je prvi dio Hrvatske košarkaške lige kojeg je obilježila dominacija Splita, neizvjesna borba za preostala mjesta za Ligu za prvaka te odlične role brojnih mladih i perspektivnih igrača...

Splićani ispred svih

Košarkaši Splita "prošetali" su se prvom fazom Hrvatske košarkaške lige i s omjerom 15-3 izdvojili se na vrhu prvoligaške kolone. Sezonu su započeli s Nikolom Vujčićem i u tri utakmice u kojima je on nastupio izgledali su suviše dominantno za ovu konkurenciju. Već drugu utakmicu nakon odlaska Vuje u Tursku uslijedio je poraz od Svjetlosti rezultatom 95:82, pa su se pojavile sumnje u snagu momčadi bez proslavljenog centra.

Top 5 - valorizacija

1. Luka Petković (Svjetlost) 27,9
2. Dalibor Bagarić (Dubrava) 24,0
3. Josip Sobin (Split) 23,3
4. Dario Šarić (Dubrava) 22,9
5. Hrvoje Puljko (Kvarner) 22,6

Ipak, ako se izuzmu dva teža poraza (teško objašnjiv protiv Borika s 24 razlike i protiv Darde s 18 razlike, kada ih je mučila gripa u momčadi), Žuti su do kraja prvenstva pokazali da su uvjerljivo najbolja momčad u toj konkurenciji i da pravi ispiti za njih trebaju doći tek u Ligi za prvaka.

U momčadi koja je zamišljena kao optimalni spoj mladosti i iskustva, prije svega onog Srđana Subotića, Ante Grgurevića i Ivana Mimice, posebno su se istaknula dvojica iz mlade garde. 22-godišnji Josip Sobin predvodio je momčad po ukupnom indeksu ostvarujući prosječno učinak od 16,4 poena i 8,1 skokova. Toni Katić se pak s 13,4 poena i 3,2 asistencije u prosjeku prometnuo u jednog od ponajboljih razigravača lige i jednog od igrača od kojeg možemo puno očekivati u budućnosti.

No, bez obzira što je do sad sve u splitskim redovima izgledalo idilično, njihov pravi ispit vrijednosti bit će susreti s NLB ligašima i svim ljubiteljima košarke bit će zanimljivo vidjeti mogu li se Žuti ravnopravno nositi s njima.

Košarka se vratila u Sinj

Uz dužno poštovanje Splićanima, najveći dobitak hrvatske košarke u ovoj sezoni je KK Alkar. Jedini grad u Hrvatskoj danas u kojem su košarkaške utakmice prava fešta potpuno zasluženo dobio je priliku ugostiti najbolje hrvatske momčadi.

Iako su ovaj dio sezone odlično odradili Ivica Radić (12,4 poena, 8,0 skokova), Ante Delaš (11,8 poena, 2,5 asistencije) i Josip Blajić (12,1 poen, 4,5 asistencije), najjači adut Sinjana su raspjevani Maligani i domaći parket, gdje je Alkar ove sezone poražen samo jednom, i to tijesno od Splita. Iako je teško očekivati da će se uključiti u borbu za prva četiri mjesta u Ligi za prvaka, svi će se morati pošteno oznojiti ukoliko misle odnijeti bodove iz Sinja.

Top 5 - koševi

1. Luka Petković (Svjetlost) 22,1
2. Hrvoje Puljko (Kvarner) 21,8
3. Luka Žitko (Trogir) 18,9
4. Ivan Mimica (Split) 17,9
5. Ante Krapić (Zabok) 17,6

Borik je prvi dio sezone okončao s omjerom 11-7, jednako kao i Alkar, te time ostvario svoj zacrtani cilj i ušao u Ligu za prvaka. Momčad koju predvodi 200 cm visoki krilni igrač Jure Škifić (14,8 poena) nastojat će skupo prodati kožu protiv objektivno kvalitetnijih momčadi te eventualno pokušati uhvatiti poneku pobjedu.

S istim aspiracijama kreće u Ligu za prvaka kreće i Zabok, koji je posljednji osigurao mjesto među prve četiri momčadi. Zagorce je spasio finiš prvenstva u kojem su ostvarili pet pobjeda u posljednjih šest utakmica, čime su ispunili sva očekivanja za ovu sezonu. Ante Krapić, koji je do prelaska u Cibonu predvodio momčad sa 17,6 poena i 9,4 skokova, tako će ponovno dobiti priliku ove sezone zaigrati u Bedekovčini, samo ovog puta u "krivom" dresu.

Dubrovnik i Kvarner bili su dugo u igri za prva četiri mjesta i sigurno ne bi bilo nezasluženo da je netko od njih tamo i dospio, no morat će pričekati sljedeću sezonu za novu priliku. Posebno zadovoljni trebaju biti Riječani koji su se nakon povratka iz A-2 lige etablirali kao ozbiljan prvoligaš koji se konstantno nalazi u gornjem dijelu ljestvice. Iako je smjena Rudolfa Juga mnogima još uvijek teško shvatljiva, posao kojeg je on započeo odlično je nastavio Jadranko Smojver, pa ostanak u ligi s ovakvom igrom neće doći u pitanje.

Trogir i Dubrava u borbi za prvoligaški život

Svjetlost i Darda nisu do kraja pobjegli od zone ispadanja, ali osigurali su barem solidne startne pozicije uoči početka Lige za ostanak. Darda je očajno ušla u sezonu i tek pred kraj se konsolidirala, što je koštalo posla trenera Dejana Srzića. U borbu za opstanak kreću predvođeni Zvonimirom Ridlom kao trenerom-igračem, a kako im je forma u usponu, za očekivati je da će cilj i ostvariti bez većih stresova.

Kad smo spomenuli Brođane, bilo bi zaista nepravedno ne izdvojiti sjajnog Luku Petkovića, koji je u prosincu stigao iz KK Zagreba i koji je s 27,9 poena u prosjeku uvjerljivo najefikasniji igrač lige.

Top 5 - skokovi

1. Dalibor Bagarić (Dubrava) 11,6
2. Ante Krapić (Zabok) 9,4
3. Ivan Krolo (Darda) 8,8
4. Dario Šarić (Dubrava) 8,7
5. Ivica Radić (Alkar) 8,1

Od stresova neće pobjeći Trogir i Dubrava. Trogirani su u 18 kola skupili tek četiri pobjede te nisu ostavili dojam momčadi koja bi mogla izbjeći ispadanje. Najveći razlog tome su veliki financijski problemi zbog kojih su klub na polusezoni napustili Josip Blajić (prešao u Alkar), Nikola Gaurina i Matija Češković. Posebno je bolan bio poraz iz 15. kola od glavnog konkurenta u borbi za opstanak Dubrave od čak 22 poena razlike, što im sigurno ne ulijeva poseban optimizam uoči početka Lige za ostanak.

Iako je u prvom dijelu imala pomoć rutiniranog Dalibora Bagarića, Dubrava osim pet pobjeda i simpatija košarkaške javnosti zbog uloge mladih igrača u toj momčadi (prije svih Darija Šarića sa 16,4 poena i 8,7 skokova) nije uspjela napraviti ništa više. Spomenuta pobjeda nad Trogirom daje im za pravo vjerovati da će izbjeći posljednju poziciju i direktno ispadanje, no za izbjegavanje pretposljednjeg mjesta i dodatnih kvalifikacija trebat će pronaći dodatnu snagu.

Prvi dio domaćeg prvenstva je okončan, no vremena za odmor nema. Iako je i ovih 18 kola ponudilo dosta zanimljivih utakmica, prava uzbuđenja za ovu sezonu tek počinju, kako u Ligi za prvaka, tako i u Ligi za ostanak.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.03.2011. u 11:42
    obnoxious....ukratko, NLB liga je najveći krivac, uz danka radića i lopovske uprave cibone, zadra, zagreba i splita, za propast Hr košarke.
    Obrisan korisnik
  • allen15.03.2011. u 21:10
    Dubrava osim pet pobjeda i simpatija košarkaške javnosti zbog uloge mladih igrača u toj momčadi (prije svih Darija Šarića sa 16,4 poena i 8,7 skokova).......ZA TAKO MLADOG IGRAČA,SJAJNA STATISTIKA
    allen
  • Obrisan korisnik15.03.2011. u 20:52
    A-1 liga je hrvatsko prvenstvo, a NLB liga je regionalno natjecanje u koje ulaze 4 kluba iz hrvatske, 4 iz srbije, 2 iz bosne 2 iz slovenije 1 iz crne gore i ove godine igra 1 klub iz češke, 4 najbolje ekipe iz hr prvestva (A 1 lige) ulaze u NLB ligu. sljedeće godine će hrvatska imati 3 kluba koja... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.03.2011. u 18:25
    može li mi netko, tko se više u to razumije, objasniti jednu stvar? Koja je poveznica A-1 lige i NLB-a? Kad koji klub odlazi u jednu, a ulazi u drugu i kako to izgleda za trenutnu sezonu? Hvala ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.03.2011. u 10:03
    p.s. malo napišite i o A-2 ligi, tj. o 5 klubova koji će se boriti za prva dva mjesta! prvak tih kvalifikacija ide direktno u A-1 ligu, a drugplasirani će igrati s predposljednjim iz A-1 lige. od prvaka iz A-2 lige, tu su zaista jaki jolly iz šibenika (josipović, mrva, spahija, sandrić, vrlika), te... [više na forumu]
    Obrisan korisnik