Košarka

Zadar: Tužna realnost

Piše:Lovro Štrbinić • četvrtak, 17.03.2011.
Zadar: Tužna realnost

Nedavno završena NLB sezona u redovima zadarskog kluba bit će vjerojatno upamćena kao najlošija ikad. Nestručnost u vođenju kluba prenijela se i na parket i na kraju rezultirala plasmanom na posljednju poziciju, najlošiju otkad se Zadar natječe u ovom natjecanju, a mnogi će reći da je sve to samo posljedica lošeg kadroviranja u proteklim sezonama.

Završila je NLB sezona koju će u redovima košarkaškog kluba Zadar zasigurno htjeti što prije zaboraviti. Posljednja pozicija, puno previše igračkih, ali i trenerskih rošada uzrokovalo je nastanak trenutne situacije. U nekim dijelovima sezone izgledalo je kao da se klub diže u rezultatsko smislu, ali nakon svake dobre utakmice uslijedilo bi nekoliko loših. Često su igrači sami sebe odveli u poraz u utakmicama koje su vrlo lako mogle završiti i drugačijim ishodom, ali prevelik broj takvih susreta jednostavno se ne može okarakterizirati slučajnošću.

U posljednjih nekoliko dvoboja Zadrani nisu ni zaslužili da im se osmjehne sreća i da nekim čudom izbjegnu 14. mjesto koje im onemogućava nastup u ovom natjecanju sljedeće sezone. Dojma smo da su uprava, ali i trener Danijel Jusup doveli previše igrača upitnih kvaliteta pred koje su postavljeni poprilično nerealni ciljevi, u neskladu s njihovim mogućnostima. Tko će odgovarati za nastalu situaciju vidjet ćemo u mjesecima koji slijede, ali nikako se neuspjeh ne bi trebao spočitavati zadarskoj mladosti koja ima potencijala da u posloženom sastavu pruži mnogo više nego što je to ove sezone bio slučaj.

Očekivanja uoči sezone

Uoči sezone napisao sam da će se Zadrani pokušati izboriti za mjesta koja vode u europska natjecanja naredne sezone, odnosno plasirati se negdje u sredini tablice, a da je završni turnir ipak prilično nerealan cilj. Na kraju prognoza o plasmanu nije pogođena, a vjerujemo da ni oni najpesimističniji nisu mogli očekivati ovakav kraj. Iako, realno gledajući, da se odmah znalo da će igrački i stručni kadar biti podložan ovakvim promjenama, odmah se moglo zaključiti da sezona neće završiti dobro.

Ključna utakmica

Mnogo je bilo utakmica koje su mogle biti ključne jer su u prvom dijelu sezone Zadrani redovito upisivali minimalne poraze. Ipak, kad se već znalo da Zadru slijedi borba za izbjegavanje samog dna, onda se kao ključna utakmica najavljivala ona s Crvenom zvezdom u Višnjiku. Međutim, u tu je utakmicu hrvatski predstavnik ušao jako loše, izgubio dvoboj i kompromitirao dobar rezultat postignut u Pioniru protiv istog protivnika. Da je taj dvoboj imao drugačiji ishod, velika je mogućnost da sezona ne bi bila tako katastrofalna.

Poslije toga bilo je još nekoliko susreta koji su mogli Zadar maknuti s dna, prije svega pretposljednje kolo s Hemofarmom te nešto raniji domaći poraz od Budućnosti u utakmici koju su Zadrani mogli i morali dobiti.

Najbolja predstava

Nije bilo teško izdvojiti jedan dvoboj u ovoj rubrici jer sezona nije obilovala pretjerano dobrim zadarskim predstavama. Jedina utakmica u kojoj su deklasirali protivnika dogodila se u Višnjiku kad je Igokea stradala 89:65. Vrlo dobre su bile i domaće predstave s Partizanom i Cibonom, a za primjer dobre gostujuće igre protiv kvalitetnog protivnika možemo uzeti pobjedu u Vršcu 88:74.

Najlošija predstava

Već je jednom spomenuta ta utakmica, ali kako je stvarno negativno obilježila sezonu onda će biti spomenuta još jednom. Susret je to s Crvenom zvezdom u zadarskoj dvorani koji je završio 60:83, a gosti su u nekim trenucima imali i veću prednost. Zadrani tu nisu uspjeli ni izgubiti manje od 13 poena razlike, koliko bi bilo dovoljno za bolji međusobni omjer s beogradskim klubom.

Najbolji igrač

Prošle je sezone Marko Car pokazao da ima kvalitetu za zadarski sastav, a ove je godine pomalo neočekivano postao vođa ove ekipe. Na kraju možemo reći da je jedan od rijetkih koji je zaslužio zadovoljavajuću ocjenu jer je u najvećem broju susreta bio najraspoloženiji igrač ove ekipe. Prosječno je igrao 33:43 minute po susretu, a za to vrijeme bi ubacio 16,3 poena te imao prosjek od 3,6 asistencija i skokova po dvoboju. Ukupno je zaslužio prosječnu valorizaciju 17,3, što je uvjerljivo najbolji učinak među zadarskim košarkašima.

Najveće razočaranje

Teško je u ovakvoj situaciji izdvojiti jednog igrača i označiti ga najvećim razočaranjem. Bilo je tu mnogo promašenih prinova, prije svega stranaca koji nisu zadovoljili očekivanja čelnika kluba, ali ni gledatelja. Također, nikog od mlađih igrača se ne može izdvojiti zbog nekog lošijeg učinka jer nije prirodno da se u njihovim godinama očekuje da sami izvuku klub iz ponora. Ukratko, ponajveće ovosezonsko razočaranje KK Zadra je uprava tog kluba koja je vukla loše, a često i nelogične poteze.

Ocjena sezone: 1

Sezona u kojoj je u 26 utakmica upisano 19 poraza ne zaslužuje nikakvu drugačiju ocjenu od one najniže. Čak tri promjene na trenerskoj poziciji i 18 igrača koji su ubilježili nastupe u NLB ligi ne odaju dojam da se radi o ozbiljnom klubu koji zna što želi. Tim više što su neki od igrača pristigli u Višnjik već odavno prošli svoje najbolje godine.

S takvom politikom vrhuške kluba oni bolje upućeni navijači nisu ni mogli očekivati mnogo bolji rezultat, pogotovo uzevši u obzir da pretjeranih uspjeha nije bilo ni u prošlim sezonama kad su se dovodili mnogo kvalitetniji igrači. Istina, njihova cijena je bila nešto veća, a samim tim su rasli i dugovi prilikom neracionalnog trošenja (ne)postojećih sredstava. Sad se jednostavno treba napraviti zaokret i klub usmjeriti na pravi način. Trebaju ga voditi ljudi kojem će u interesu biti boljitak košarke, a ne bavljenje stvarima koji nemaju velike veze sa sportom. Talentiranih mladića će uvijek biti, samo treba njihov potencijal znati iskoristiti.

Foto: Mateo Smolić-Ročak

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!