Nogomet

Vratio se Joe

Piše: Damir Žbulj • utorak, 29.03.2011.
Vratio se Joe
Foto: EPA

Hrvatska nogometna reprezentacija, nakon debakla u Gruziji, odigrala je prijateljski susret s Francuzima u Parizu. Izbornik Slaven Bilić ponovno je napravio rotacije u sastavu. U odnosu na početni sastav iz Gruzije, kao nova lica pojavili su se Šimunić, Vukojević, Perišić i Jelavić, koje su mnogi očekivali i u kvalifikacijskoj utakmici. Jedno je sigurno, brada je stvar prošlosti, barem je tu glas javnosti presudio. Dvoboj je završio bez pogodaka.

Vedran Runje (do 46. minute): U prvom poluvremenu pretrpio nalet Maloude, stisnuo zube, nastavio igru i posao do poluvremena, kad je zamijenjen, odradio korektno.

Vedran Ćorluka: Solidno odradio prvih 45 minuta, u nastavku utakmice, rotacijom u Bilićevom sastavu, završio na lijevoj strani obrane. Pokušao se priključiti napadu u nekoliko navrata, ali je imao i previše posla u obrani. Može dobro pokriti i tu stranu terena.

Dejan Lovren: Dragocjeno iskustvo mladog stopera iz utakmice s Gruzijom primijenio i u Parizu. Odigrao još jednu dobru reprezentativnu utakmicu. Osvajao lopte u obrani, ali i nekoliko puta pogriješio u predaji. Blokirao pokušaj domaćih u sudačkoj nadoknadi, možda i spasio Pletikosu.

Josip Šimunić: Stari Joe vratio se u sastav i odradio odličan posao na poziciji stopera, nametnuvši se kao jedan od najboljih igrača utakmice. U nastavku mu je u nekoliko navrata popustila koncentracija, ali je i tada otklonio niz pokušaja Francuza. Dobro su Hrvatskoj došla njegova snaga, iskustvo i čvrstina.

Danijel Pranjić (do 24. minute): Zamijenjen u ranoj fazi utakmice zbog ozljede, u jednom navratu nije zaustavio Meneza u prodoru, srećom po Hrvatsku bez posljedica po Runju.

Darijo Srna (do 82. minute): Kapetan se trudio popraviti dojam iz Gruzije. Igrao na desnoj poziciji u veznom redu. Iznuđivao prekršaje, ali nije bio konkretan u završnici. U nastavku dobio premještaj na svoju 'prirodnu' poziciju iz Šahtara, na desnu strane obrane, nije se mogao priključivati napadu koliko je želio. Namučio ga je Ribery, ali Srna se nije štedio.

Ognjen Vukojević: Borbenošću i zalaganjem istaknuo su u prvom poluvremenu, ostao daleko od lopte u nastavku. Nije uspijevio s Modrićem gospodariti sredinom terena, ali ipak solidno zatvarao ono što je stigao. Zaradio i žuti karton.

Luka Modrić: Puno trke i pokušaja u prvom poluvremenu, raspoloženiji i rastrčaniji nego u Gruziji, iako je opet tu bilo i pogrešnih dodavanja te nedovoljno konkretnih poteza, bilo asistencija ili udaraca, kakvi se očekuju od ključnog čovjeka. Vidjelo se ulaskom Riberyja koliku prevagu jedan igrač može donijeti, Modrić to za Hrvatsku (još) nije.

Niko Kranjčar: Zauzeo poziciju na kojoj ga vidi trener u klubu. Aktivniji nego u Gruziji, ali nije bio na razini koju možemo očekivati od njega. Primjetan je nedostatak utakmica u posljednje vrijeme.

Ivan Perišić (do 71. minute): Iznenađenje u sastavu Slavena Bilića, izbacio Rakitića iz ekipe. Zamalo se u prvom poluvremenu upisao u strijelce. Izborio se za loptu protiv Mexesa, uputio dobar udarac, možda je trebao uposliti slobodnog Jelavića, ali nije svladao domaćeg vratara. Osim toga, relativno nevidljiv, ali nije ni imao dobrih lopti iz sredine.

Nikica Jelavić (do 56. minute): Nije u prvom poluvremenu dobio upotrebljivu loptu, u jednoj od ozbiljnijih francuskih prilika nije pokrio svog igrača, nadvisio ga je Rami, koji srećom nije bio precizan. Prilično neprimjetan.

Ivan Strinić (od 24. do 46. minute): Neplanirano ušao ranije u igru, neplanirano je i napustio. Nije se posebno dobro snašao, nakon jedne izgubljene lopte, Benzema je skoro Francuze doveo u vodstvo. Na odmoru je ostao u svlačionici zbog lakše ozljede.

Stipe Pletikosa (od 46. minute): Ušao u nastavku, već u prvom dodiru s loptom obranio odličan udarac iz daljine Meneza. Podsjetio na 'stare dane', odlično izdanje našeg dugogodišnjeg reprezentativnog vratara, spasio i situaciju "1 na 1".

Ivan Rakitić (od 46. minute): Unio živost u igru, zauzeo poziciju Srne iz prvog poluvremena. Šteta što udarac iz 51. minute nije završio u mreži, ili što Petrić nije iskoristio jednu odličnu asistenciju. Obrambeno se mučio protiv bržih Francuza, ali kada je imao loptu pokazao je lucidna rješenja.

Nikola Kalinić (od 56. minute): Ušao umjesto Jelavića i nastavio gdje je ovaj stao - nije se mogao nametnuti pored francuskih stopera.

Mladen Petrić (od 71. minute): Nije uspio iskoristiti jednu izglednu priliku koju mu je servirao Rakitić. U malo minuta provedenih u igri istaknuo se više od svog kolege u napadu Kalinića.

Domagoj Vida (od 82. minute): Zaradio žuti karton u 84. minuti. Nije bilo dovoljno vremena za pravu ocjenu, iako se osjetila trema kod mladog beka.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.03.2011. u 16:28
    Bilic bi triba malo "odmorit" Srnu kao prije nekoliko godina. Taj covik vise nemoze proci igraca. Priuzeo je kapetansku traku ali se bas ne istice. Dojma sam da ga se par utakmica ostavi prvo poluvrime na klupi i uvede u drugom. Previse igraca se jednostavno "udomacilo" u repki. Neigraju sa niti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.03.2011. u 09:44
    Kranjčar za ništa, da je igra 80ih godina super, nije on za današnji balun, ne može pratit ovaj ritam. Najgori jučer, drugi puno bolji, Šimunić i cila obrana jako dobro na čelu s Lovrenom, Strinić tu najgori. Sredina zadovoljavajuća osim Modrića koji je nekako ugušen, može i mora bolje jer je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.03.2011. u 09:10
    pod hitno treba stasati neko krilo,tomečak,oremuš ili netko treći i vukušića gurati uz jelavića,dudua i olića..čak bi zvao i klasnića prije petrića i kalinića..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.03.2011. u 08:50
    Ma ovaj Strinic je uzas - pa Corluka je bolji od njega na lijevom beku . . .
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.03.2011. u 08:00
    Sta je to Strinic pokazao da je uspio 26 godisnjeg Calu izgurat kompletno iz repke? Bezveze se odricemo igraca koji je trenutno u zivotnoj formi. A i u fazi napada nemamo nijednog brzog igraca, nesto preko krila i polukontre mozemo zaboravit. Jako fali Olic i pravi stari eduardo.
    Obrisan korisnik