Nogomet

Bez sedme pobjede, ali i bez štete

Maja Giljanović • srijeda, 30.03.2011.
Bez sedme pobjede, ali i bez štete
Foto: EPA

Nakon što je Hrvatska u utorak na Stade de Franceu zaustavila seriju Francuske od šest pobjeda uzastopce francuski mediji upozoravaju da četiri dana nakon neuvjerljive pobjede u Luksemburgu Les Bleus ni u Parizu nisu odgovorili zahtjevu izbornika Laurenta Blanca za bržim protokom lopte, pokazali su još i veću sterilnost u napadu, a ovog puta još je i Hugo Lloris spašavao stvar.

Nakon što su nanizali BiH, Rumunjsku i Luksemburg dvaput u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj i u prijateljskim utakmicama Englesku i Brazil Francuzi su u utorak na Stade de Franceu protiv Hrvatske ostali bez sedme pobjede uzastopce.

Francuski mediji pišu da se u odnosu na gostovanje u Luksemburgu tri dana malo toga promijenilo: izbornik Laurent Blanc tražio je brži protok lopte i veću prisebnost pred protivničkim golom, a dobio je rezultat 0:0.

Naglašavaju, međutim, da je protivnik bila momčad neusporedivo kvalitetnija od luksemburške koja bi da Hugo Lloris nije bio na visini zadatka iskoristila pogreške domaćina i sa St. Denisa na koncu odnijela i sva tri boda. Na Gerlandu suigrač našeg Dejana Lovrena ispriječio se, naime, ispred Ivana Perišića i Darija Srne u 42. i ispred Mladena Petrića u 79. minuti.

Neefikasnost u napadu u posljednja je dva nastupa Ahilova tetiva Francuske. Protiv nogometnih patuljaka iz Luksemburga dovoljnima su se pokazali golovi Philippea Mexesa i Yoanna Gourcuffa, ali začuđuje sterilnost Karima Benzeme.

23-godišnjak je od dolaska Blanca za izbornika postigao četiri ukupno i na utakmicama protiv BiH, Engleske i Brazila tri gola uzastopce, ispromašivao se protiv Luksemburga, a protiv Hrvatske je promašio nemoguće u 37. minuti. Greška Ivana Strinića ostavila je napadača Reala samog na tri metra od Runjinog gola, ali Benzema je loptu poslao nebu pod oblake.

U nastavku su hrvatsku mrežu netaknutom sačuvali odlični Stipe Pletikosa i stativa, bivši hajdukovac u 52. i 85. ispred Anthonyja Reveillerea i Loica Remyja, a okvir gola ispred Adila Ramija u 68. minuti. Čvrsta i taktički disciplinirana Hrvatska zaustavila je tako francusku seriju pobjeda, ali serija bez poraza i dalje je aktualna.

Francuski cilj je postignut, pobijedilo se u utakmici za bodove, a iz susreta protiv Hrvatske mediji se uzdaju da je Blanc izvukao pouku, detektirao slabosti i da će do 4. lipnja u Bjelorusiji vratiti domaćinu za šamar na startu kvalifikacija (0:1).

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.03.2011. u 20:39
    nijedna od reprezentacija zadnje vrijeme nije odveć kvalitetna ;)
    Obrisan korisnik