Nogomet

Bilić: "Skupili glave i pokazali karakter"

Tomislav Pacak • utorak, 29.03.2011.
Bilić: "Skupili glave i pokazali karakter"
Foto: Davor Sajko

Umornog, iscijeđenog i nezadovoljnog Slavena Bilića iz Tbilisija u Parizu je zamijenio svježiji, obrijani i puno zadovoljniji čovjek. Hrvatska je pokazala puno toga dobroga protiv snažne Francuske, izvukla je 0:0, rezultat koji bi trebao vratiti vjeru u reprezentaciju onima koji su je izgubili. Bilić tvrdi – među njima nisu igrači i stručni stožer…

Bilić je s HRT-ovim Sašom Sušecom podijelio prve dojmove nakon susreta u kojem Francuzi jesu dominirali, ali u kojem je i Hrvatska pokazala štošta dobroga. Prvi je to prijateljski susret s Francuskom koji Hrvatska nije izgubila, a općenito prvi u kojem nije primila pogodak:

"Zadovoljan sam rezultatom i igrom. Čestitao bih i našim igračima i Francuzima što su pružili jednu pravu utakmicu, ne prijateljsku. Bila je muška i žestoka. Pokazali smo karakter, skupili glave i vratili vjeru u reprezentaciju kod javnosti, jer mi nismo ni sumnjali u sebe. Jasno da je nakon Gruzije javnost bila ljuta, ogorčena is keptična, posebno prema meni."

Protiv Francuske u Parizu nije lako kontinuirano napadati, za očekivati je da klase poput Nasrija ili Riberyja mogu napraviti "nered" bilo kojoj obrani, ali izbornik je bio zadovoljan hrvatskim otporom: "Francuzi su dominirali, kao što dominiraju protiv svakog protivnika kod kuće. No, i mi smo imali svoje opasne situacije, pa i par opasnih prigoda."

Izbornik je objasnio da Hrvatska nije u Parizu pružila bolji dojam zato jer u ovoj utakmici nije bilo pritiska već zato jer joj bolje odgovara takav protivnik:

"Nije ovo bila nevažna utakmica. Svaki put kad igraš za Hrvatsku si pod pritiskom. Igračima smo najavili da je ovo tip utakmice kakvu mi igramo rijetko, gdje će protivnik dosta napadati i gdje ćemo imati više prostora. Mi se uglavnom susrećemo s ekipama koje ti daju loptu i onda te čekaju. Ovdje ti čekaš rupu u njihovoj igri. Kada mi igramo, posebno u Hrvatskoj, mi moramo biti strpljivi, čekati svoje prigode, ali jasno, kontinuirano pritiskati."

Dojam su tek malo narušile ozljede u oba sastava: "Nadam se da nitko od igrača neće imati dugoročne ozljede. Mi smo ipak igrali težu utakmicu od Francuza, pa smo onda brzo izgubili Pranjića, kasnije i Strinića, pa smo morali prebaciti Ćorluku koji može i to odigrati jer je kvalitetan. Kapetan je svaki put, pa tako i večeras, pokazao da gine za nacionalnu selekciju, ne zaboravimo da i on i momci iz Tottenhama imaju za par dana utakmicu Lige prvaka koju sanjaju, a nisu se nimalo štedjeli."

Bilić s optimizmom gleda u budućnost, iako neće brzo prežaliti Gruziju: "Mi smo očekivali i nadali se da ćemo se odvojiti, ali to se nije dogodilo. Najavljivali smo da će biti teško u grupi, kao i u svakoj. Sve je u našim rukama, mi ćemo u šestom mjesecu biti spremni i sve napraviti da pobijedimo Gruziju, da pokažemo da je ono bio loš dan koji se ne smije dogoditi, ali se dogodio."

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.03.2011. u 13:27
    Bilo je 0-0 jer su i jedni i drugi za *urac
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.03.2011. u 11:55
    netreba se zavaravati s ovom nulom. Igra nam je nikakva i to treba priznati. Modrič ne igra baš ništa, pa u ove dvije tekme nije prošo igrača,skoro svaku loptu gura natrag! A možda se čovjek čuva za Real??!!
    Obrisan korisnik
  • terryboy30.03.2011. u 11:00
    i...KAŽEM JA...ovaj rezultat je......KAŽEM JA...sasvim u redu...KAŽEM JA...i mislim...KAŽEM JA...nebi trebali biti previše kritički raspoloženi jer...KAŽEM JA...nismo Španjolska ni Brazil ali...KAŽEM JA...u grupi ćemo...KAŽEM JA...biti prvi sigurno...KAŽEM JA...:-) (uh, šta sve kažem ja mogao bih... [više na forumu]
    terryboy
  • Obrisan korisnik30.03.2011. u 09:34
    Po mome jucer vezin red nije bijo nikakvi, ajd ozim Vukojevica i Modrica mozda. Ali prema naprijed nista nisu pokazali. Meni su falili izradene akcije. Obrana je bila prilicno dobra. Pogotovo Corluka na ljevom boku je odradijo vrlo dobar poso(bolje neko Stirnic i Pranjic) Takoder je i Pletikose... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.03.2011. u 09:15
    Dobit ću puno minusa, ali što god oni pričali ovo sinoć opet nije bilo dobro. Da je Francuska imala malo više sreće, a nama da su ušle sve šanse (Rakitić iskosa u vanjsku mrežu) završilo bi
    Obrisan korisnik