Nogomet

Hajduk po starom, Dinamo uzeo pauzu

Piše:Mihaela Bradovski • nedjelja, 17.04.2011.
Hajduk po starom, Dinamo uzeo pauzu
Foto: Duje Bonačić

Iza šesnaest hrvatskih prvoligaša ostalo je zanimljivo kolo. Sadržajne utakmice rezultirale su mnoštvom pogodaka i nekoliko uzbudljivih preokreta, a na ledu neće ostati niti oni kojima je do priče o djeliteljima pravde. Hajduk je po treći put u posljednje četiri utakmice izgubio sva tri boda i još jedan dio svog ponosa. Nakon nekoliko sati izgubili su i bili i trenera. Takav posustali prvi pratitelj opustio je i društvo iz modre svlačionice pa je Pamićeva Istra uspjela svoje ime upisati u siromašnu kategoriju momčadi koje su uspjele svladati lidera. I dok je pred Kelavom početak novog rekorda, Davor Vugrinec nastavlja lov na onaj najvredniji, a ovoga smo vikenda dobili i novog najboljeg strijelca prvenstva...

U petak su HNL travnjaci ugostili momčadi Lokomotive i Rijeke, Zagreba i Varaždina te Intera i Hrvatskog dragovoljca. I dok je susret između Lokomotive i Rijeke završio već tipičnim rezultatom za ova dva sastava, "nule" kao da vole i Lokosi i društvo s Kantride, u Kranjčevićevoj i u predgrađu akteri su bili pucački raspoloženi.

Zagrebaši i Varaždinci morali su se zadovoljiti bodom nakon što se u posljednjih 20-tak minuta odlučili igrati onako kako su najavili - otvoreno i bez kalkulacija. Krstanovićevo vodstvo anulirala je super zamjena Dominik Glavina, vodstvo gostima donio je uskoro najbolji strijelac u povijesti HNL-a, da bi pred samu sudačku nadoknadu bod u domaću svlačionicu vratio najefikasniji čovjek prvenstva.

Baš kao i Pjesnici i momci Ilije Lončarevića zakomplicirali su si sudbinu, no na sreću tribina u Zaprešiću oni su protiv hita proljeća uspjeli zadržati vodstvo. Do 81. minute imali su žuti više nego komotno vodstvo, ali uporni gosti uspjeli su se približiti na korak do izjednačenja. Za nešto više nedostajalo je vremena, druga lopta u mrežu domaćih odsjela je u 90. minuti. Nakon poluvremena bez pogodaka Inter i Dragovoljac u nastavku su gledateljima priuštili prava uzbuđenja, a u prvi plan iskočio je 18-godišnji Trajkovski.

A nakon što su u petak proslavili još jedan vlastiti trijumf u subotu su Interovci s veseljem pozdravili pobjedu Osijeka nad Splitom. Iako je ponovno najbolji u redovima bijelo-plavih bio vratar Ivan Kardum i iako je pogodak odluke stigao neočekivano iz jedne poluprilike gosti su Gradski vrt napustili nenadigrani, ali ipak poraženi. Sretno i spretno na konto Osijeka legla su tri boda iako su ih prema igri zaslužili upravo Splitovci.

Još jedna domaća momčad koja je uspjela stići do punog plijena ona je sa Šubićevca. Jedan rani pogodak Alispahića i onaj Krište u završnoj fazi susreta bili su dovoljni za slavlje nad susjedom - sastavom Dalibora Zebića. Zadrani su u 13 dvoboja izvan Stanova upisali tek jednu pobjedu čime su najlošiji gosti lige te im opstanak u društvu najboljih još uvijek "visi", no treba spomenuti kako na jučerašnjem susretu nisu bili podređena momčad, posebno koliko to rezultat sugerira.

Farmaceuti će nakon susreta u Vinkovcima svoju zahvalu poslati na adresu dvostrukog strijelca Leona Benka te odličnog čuvara mreže Rodića. Pred domaćima u narednom tjednu stoji važan okršaj polufinala Kupa, a usmjerene misli na varaždinski uzvrat koštale su ih priključenja Splitu i Interu koji pet kola do kraja imaju najbolje izglede za osvajanje visokog trećeg mjesta. Uspio je Dino Kresinger rezultat vratiti na početnu izjednačenost, no veselje je trajalo tek do iduće akcije.

Što se vodećeg dvojca tiče, na Poljudu ništa novo. Uporni su Hajdukovci u treniranju Torcide, razočaranjima nema kraja niti nakon posjeta Karlovčana. Pognute glave dvije i pol tisuće gledatelja kod svojih su ljubimaca gledale već u šestoj minuti kada je nakon solo akcije poentirao Karlo Primorac. Kada ne mogu iz igre, bilima je barem išao skok nakon prekida. Pogoci Vejića i Brkljače vratili su nadu domaćima, ali ona se nije dugo održala. U nastavku je režiran novi preokret za još jednu sramotu splitskog stogodišnjaka i odlazak Gorana Vučevića.

Najsretniji čovjek ovoga vikenda zasigurno je bivši trener Karlovčana, a danas strateg Istre Igor Pamić. I dok se pobjeda Karlovca još i mogla očekivati, ona pulske momčadi najveće je iznenađenje ovoga kola. Modri su se do sada s lakoćom šetali kroz prvenstvo, a u Puli su se odlučili prošetati i po terenu stadiona o kakvom tek mogu sanjati, a to je maksimalno motiviranim domaćinima samo usmjerilo vodu na mlin. Oba stratega na kraju su ostala složna u ocjeni glavnog djelitelja pravde koji je svojim izdanjem uspio nadmašiti čak i Hajduk. Ratnički duh Pamić je iz karlovačke svlačionice uspio prenijeti u pulsku, a vratio je i nadu da je spas ipak moguć.

Pogodak kola

Prekrasan pogodak postigao je u Puli nogometaš Istre Henri Belle. Pucao je nakon okreta ispred šesnaesterca pod gredu Kelave i time osigurao mjesto u ovoj kategoriji. Uz bok mu je stao napadač Zagreba Ivan Krstanović koji je iz nešto teže situacije loptu poslao uz lijevu Krklecovu vratnicu. Ovakvih se pogodaka ne bi posramile niti puno jače lige.

Potez kola

Solo prodor Matije Štefančića u 49. minuti donio je Karlovčanima 2:2, ali i pljesak tribina za protivničkog strijelca. Nakon Vejićeve izgubljene lopte kapetan gostiju u sprintu dolazi do kaznenog prostora bilih, ulazi u njega, zaobilazi Subašića i na najbolji mogući način završava svoju akciju. Potez kakav bi rado češće gledali na našim travnjacima.

Igrač kola

Iako su svoje mjesto u ovoj rubrici legitimno zaslužili i vratari Ivan Kardum, Silvio Rodić i Goran Blažević, kao i dvostruki strijelci Leon Benko i Ivan Krstanović, ukupno najkonkretniji igrač u ovome kolu bio je Interovac Aleksandar Trajkovski. 18-godišnji napadač iz Makedonije prvo je na sebe preuzeo odgovornost s bijele točke, zatim mu se isplatila upornost kod gol linije za asistenciju Oršiću, a potom je nanizao tri protivnička braniča i servirao loptu pred noge Budimira za 3:0.

Izjava kola

"Dogovorili smo sporazumni raskid ugovora, a do treninga u ponedjeljak pokušat ćemo pronaći novo rješenje na klupi. Pokušat ćemo naći trenera koji će završiti sezonu i krenuti u novu, ali ako to ne bude moguće, onda ćemo naći privremeno rješenje do kraja ove sezone", informirao je javnost o jedinom logičnom potezu predsjednik Hajduka Josip Grbić. Odluka je ovo koja bilima ostavlja mogućnost da ih u idućim kolima podigne makar "šok promjene na klupi".

Promašena prognoza kola

Svoje je povjerenje prognozerski duo Pacak - Dodić ukazao Dinamu, Hajduku, Cibaliji i Lokomotivi i promašio u sva četiri slučaja. No to nije sve, kategoriji promašaja dodat ćemo i najavljeni remi u Osijeku, te Dodićev x u slučaju Intera i Hrvatskog dragovoljca. Obojica su najnezgodniju utakmicu za prognozu proglasili onu u Kranjčevićevoj, ali upravo im je ona donijela jedan od rijetkih pogodaka.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ttt200818.04.2011. u 10:34
    pohvale Mihaeli Bradovski za rubriku -igrač kola- i iskupljenje one promašene prošlotjedne rubrike -pogodak kola- http://www.hrt.hr/index.php?id=hnl-video10&tx_ttnews[tt_news]=112520&tx_ttnews[backPid]=600&cHash=6054cb24c0
    ttt2008
  • Dalmatinac8817.04.2011. u 17:20
    Što učinio si ti od života mog...
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik17.04.2011. u 13:52
    Link za golove s utakmice Istra 1961 - Dinamo http://www.youtube.com/watch?v=OEm_5FOwQ9E
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2011. u 13:49
    Hajduk nema pojma
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.04.2011. u 13:49
    Niko kao Hajduk iz Splita...
    Obrisan korisnik